Workshops

Friejam organiseert jazzworkshops voor zowel beginners als gevorderden. Heb je interesse in een workshop? Vul dan het formulier in. Voor alle workshops geldt: de minimale bezetting is tien personen. Alle workshops vinden plaats in het cultuurpodium Neushoorn in Leeuwarden met uitzondering van de workshop Roaring Twenties; die vindt plaats in Stadsschouwburg Trebol in Harlingen. Voor aanvang van de workshop dienen de kosten overgemaakt te worden. Een bevestiging van deelname en een verzoek tot betaling wordt per mail toegestuurd. Leden van Friejam krijgen €50,- korting op een workshop. Lidmaatschap kost €25,- per jaar. Klik hier om lid te worden.

Je kunt je voor de volgende workshops opgeven:

Ananazz, leerorkest voor jongeren

Wanneer: elke vrijdagmiddag, vanaf vrijdag 8 september 2017
Workshopleider: Kees Romers
Doelgroep: jongeren tussen 13 en 18 jaar
Kosten: €225,- voor 35 repetities. Deelnemers zijn automatisch lid van Friejam en kunnen gratis de concerten bezoeken.
Locatie: Neushoorn te Leeuwarden

Ananazz is een workshoporkest voor jongeren die geleid wordt door saxofonist en muziekdocent Kees Romers. Het orkest heeft tussen de 12 en 15 leden, in de leeftijd van 13 tot 18 jaar. Elke vrijdag repeteert het orkest van 17.00 tot 18.30 uur in Neushoorn. Het orkest heeft de volgende bezetting: ritmesectie (drums, percussie , toetsen, elektrische gitaar en basgitaar), saxen. trompet, trombone, viool, eventueel dwarsfluit en/of klarinet. Het repertoire bestaat uit eigen arrangementen en transcripties van meestal bestaande nummers. Stijlen: Jazz, Wereldmuziek, Balkan, Afrobeat, Funk, Soul, Latin, Pop, New Orleansstyle. Per jaar heeft Ananazz ongeveer tien optredens: (straat)festivals, poppodia en eigen projecten.

Meedoen?
Je vindt het aanmeldformulier aan de rechterkant op deze pagina.

Bokito Brass Band

Wanneer:  start vrijdag 22 september 2017; daarna tweewekelijks (14 x + diverse optredens)
Tijd: 19.15 tot 21.00 uur
Bandleider: trompettist Maaike Boonstra
Doelgroep:  gevorderde muzikanten tussen de 18 en 35 jaar
Kosten: € 124,- voor 14 repetities (incl. lidmaatschap Friejam in 2017 en 2018).
Locatie: Neushoorn te Leeuwarden
Extra: regelmatig optredens

Friejam is in oktober 2016 gestart met een hippe Streetband voor jonge muzikanten: de Bokito Brass Band. De muziek die gespeeld wordt is jazzy: New Orleans, (afro)jazz, hiphop, latin, etc. Plezier staat voorop. Samen muziek maken op straat in een stijl die je leuk vindt. Leren improviseren is een belangrijk bestanddeel van de repetities. Naast de repetities willen we voor veel optredens zorgen op festivals en bij activiteiten in het kader van de Culturele Hoofdstad 2018. We zoeken muzikanten die zonder versterking de straat op kunnen: trompettisten, trombonisten, tuba’s, saxofonisten, drummers, etc.  De deelnemers zijn min of meer gevorderde muzikanten die al een aantal jaren een instrument bespelen.

Meedoen?
Je vindt het aanmeldformulier aan de rechterkant op deze pagina.

Workshop Spelen in een band

Inhoud: 13 sessies en 1 optreden
Data: dinsdag 9, 23 en 30 januari, 6, 13 en 20 februari, 6, 13, 20 en 27 maart, 3, 10, 17 april en 21 april (afsluitend concert op Jazzfest)
Tijd: 19:30 – 21:30 uur
Workshopleider: Laurens Blinxma
Doelgroep: instroomniveau vanaf 1 jaar les of herintredende musici. Noten lezen is niet verplicht, wel handig.
Kosten: €174,- (niet-leden € 224,-). Nog geen lid? Klik hier om lid te worden en ontvang €50,- korting.
Locatie: Neushoorn, Leeuwarden

De workshop is verspreid over 14 avonden inclusief een afsluitend optreden; je leert hoe het is om in een band te spelen. Er wordt een volledige band geformeerd uit de aanmeldingen.

Blazers, gitaristen, drummers percussionisten, zangers en basgitaristen zijn van harte welkom. In de workshop wordt aandacht besteed aan samenspel, improviseren, techniek en we werken aan een klein maar divers repertoire: jazz, soul, blues klezmer, latin; alles kan.

Workshopleider Laurens Blinxma geeft al 20 jaar muziekworkshops en is met name gespecialiseerd in latin-muziek en jazz. Hij speelde in diverse salsa- en latinbands waaronder ‘Sonora del Caribe’ en ‘La Culebra’. Momenteel speelt hij in salsaband ‘B & M -latinband’.

Meedoen?
Je vindt het aanmeldformulier aan de rechterkant op deze pagina.

Workshop Latin

Inhoud: 9 sessie en 1 optreden
Data: dinsdag 19, 26 september, 3, 10, 17, 31 oktober, 7, 14, 21, 12 december 2017 (optreden)
Tijd: 19:30 – 21:30 uur
Workshopleider: Laurens Blinxma
Doelgroep: enigszins gevorderde muzikanten
Kosten: €124,- (niet-leden € 174,-). Nog geen lid? Klik hier om lid te worden en ontvang €50,- korting.
Locatie: Neushoorn, Leeuwarden

In deze workshop maak je kennis met muziek uit Latijns-Amerika en de Cariben. Op dit continent is er een enorm diverse muziekcultuur. De Son en Salsa van Cuba, de Merengue van de Dominicaanse republiek, de Calypso uit Trinidad, de Antilliaanse wals en de enorme hoeveelheid stijlen van Brazilië. En natuurlijk de mengvormen van al deze stijlen met jazz gevat onder de noemer latinjazz.

In deze workshop repeteren we 9 avonden op uiteenlopende stukken, zowel instrumentaal als vocaal. Speelwijzen, ritmische opvatting en improviseren staan centraal. De 10e avond geven we een optreden in het café van Neushoorn.

De workshop is geschikt voor enigszins gevorderde muzikanten. Leesvaardigheid is een pré maar geen must! De muziekpartijen worden elke week per mail opgestuurd vergezeld van een audio-file om een indruk te krijgen van de muziek.

Workshopleider Laurens Blinxma geeft al 20 jaar muziekworkshops en is met name gespecialiseerd in latin-muziek en jazz. Hij speelde in diverse salsa- en latinbands waaronder ‘Sonora del Caribe’ en ‘La Culebra’. Momenteel speelt hij in salsaband ‘B & M -latinband’.

Deze workshop is inmiddels gestart. Opgeven kan niet meer.

 

Workshop Roaring Twenties

Voor de workshop Roaring Twenties, die op maandag 25 september van start gaat en waar zich inmiddels 12 muzikanten hebben aangemeld is nog ruimte voor een pianist en gitarist. Om de bezetting van Roaring Twenties orkest compleet te maken zoeken we nog muzikanten die deze instrumenten beheersen en die graag de fijne kneepjes van jazzmuziek uit de late jaren ’20 willen leren. Zie onderstaande informatie.

Inhoud: 9 sessies en 1 optreden
Data: maandag 25 september, 2, 9, 16, 23, 30 oktober, 6, 13, 20 november 2017, 14 januari 2018 (optreden)
Tijd: 20.00-22.00 uur
Workshopleider: Arend Huisman (trombonist en bandleider)
Doelgroep: enigszins gevorderde muzikanten, die hun instrument technisch voldoende beheersen en bekend zijn met het notenschrift
Kosten: €124,- (niet-leden € 174,-). Nog geen lid? Klik hier om lid te worden en ontvang €50,- korting.
Locatie: Stadsschouwburg Trebol in Harlingen

Friejam organiseert in haar Centrum voor Traditionele Jazz in Harlingen een workshop Roaring Twenties. De deelnemers kunnen zich de muziek in de late jaren ’20 eigen maken; de periode waarin de oorspronkelijke New Orleans muziek “salonfähig” werd en de Charleston werd gedanst.

Om de originaliteit zo dicht mogelijk te benaderen dienen deelnemers tenminste de volgende instrumenten te bespelen: trompet, eventueel trombone, saxofoon (alt/tenor), klarinet, piano en/of akoestische gitaar, contrabas en drums. Ook viool past uitstekend in de bezetting van een Roaring Twenties orkest.

Deze workshop is inmiddels gestart. Opgeven kan niet meer.

Aanmelden

Ik geef me op voor de volgende workshop: