De jazz is terug in Harlingen

15 januari 2018

Met een spetterend dubbelconcert is de jazz op zondag 14 januari teruggekeerd in Harlingen. Ruim 125 jazzliefhebbers waren naar Singelzaal in Trebol gekomen om het eerste door het Centrum Traditionele Jazz Harlingen (CJTH) onder de paraplu van Friejam georganiseerde lounge-concert bij te wonen. De aftrap voor dit eerste concert werd gegeven door de Roaring Twenties Workshopband. In vijf nummers lieten zij horen dat zij onder de bezielende leiding van dirigent en bigbandleider Arend Huisman in 10 workshops de niet altijd eenvoudige oorspronkelijke jazz uit de jaren twintig van de vorige eeuw onder de knie hebben gekregen en het klonk als een klok.

Swing zat er goed in
Het enthousiasme spatte van het podium bij de veertien musicerende mannen en vrouwen.Vanaf het eerste nummer zat de swing er goed in en dat werkte zo aanstekelijk dat bij het derde nummer de eerste dansparen op de dansvloer verschenen. Na de workshopband was het podium voor de Hot Shuffles. Deze ruim 30 jaar geleden in Drachen opgerichte Oude-Stijl-Jazz-formatie van zeven zeer bekwame musici speelt op aanstekelijke wijze oorspronkelijke jazz die is gecomponeerd in de periode van 1900 tot 1930. Jazz-musici uit die periode die de band inspireert zijn grootheden als Louis Armstrong, Count Basie, Bix Beiderbecke, Fats Waller en Ella Fitzgerald. Er wordt veel geïmproviseerd en naast instrumentaal werk zijn er ook nummers waarin wordt gezongen door trombonist Jacques Wijnia.

Spetterend concert
De oude rotten in het vak gaven een bijna twee uur durend spetterend concert. Lekkere uptempo-nummers werden afgewisseld met mooie, verstilde stukken waarbij alle muzikanten volop de ruimte kregen om te soleren. De energie spatte van het podium en vanaf de allereerste klanken werd het publiek meegenomen op een swingende muzikale reis. En opnieuw werd er volop gedanst in de sfeervol aangeklede Singelzaal van Trebol waardoor de aangename sfeer ontstond zoals die in de jaren twintig en dertig van vorige eeuw in de grote Amerikaanse jazzclubs moet zijn geweest.

Kortom, de jazz is terug in Harlingen. En als een goed begin het halve werk is, dan gaat de jazz ook voorlopig niet meer weg uit de havenstad. Het eerst volgende lounge-jazzconcert in Trebol staat voor zondagmiddag 11 februari op de agenda. Dan komt het Roaring Twenties Small Orchestra naar Harlingen. De verwachting is dat het dak van de Singelzaal er dan opnieuw af zal gaan.

terug
Spring naar toolbar