De Kalishnikovs laten Trebol swingen

11 februari 2019

Stil zitten was er niet bij tijdens het concert georganiseerd door het Centrum Traditionele Jazz Harlingen op zondagmiddag 10 februari in Stadsschouwburg Trebol in Harlingen. Er werd dan ook volop gedanst in de sfeervol ingerichte grote theaterzaal tijdens het swingende optreden van De Kalishnikovs, de minibigband die zich heeft gespecialiseerd swingmuziek uit de jaren’30-’40 van de vorige eeuw voor Lindy Hop dansers.   

Trebol schudde bij tijd en wijle schudden op zijn grondvesten van al dat enthousiasme op de dansvloer. De grote zaal ademde door zijn sfeervolle belichting en uitgekiende schikking van tafels en stoelen dan ook de intieme sfeer uit van een echte jazzclub. Bovendien had de band uit Eindhoven dansers meegenomen die de Lindy Hop tot in de puntjes beheersen. Hun demonstratie werkte zo aanstekelijk dat binnen de kortste keren grote delen van het publiek zich ook op de dansvloer waagden. Het voordeel van de Lindy Hop is dat het een dans is die uit enkele basispassen bestaat en verder vooral op improviseren op de muziek is gestoeld, waardoor iedereen die een beetje soepel is in de heupen er ook vlot aan mee kan doen.

De Kalishnikovs beheersen de swingmuziek die nodig is voor deze dans bovendien tot in de perfectie. De fijne blazerssectie van zes man weet zowel in het samenpsel als de solo’s het tempo er goed in te houden en de arrangementen van de veelal klassieke jazzstandaard zijn verrassend en wonderschoon. Daarbij worden ze ondersteund door een zeer strakke ritmesectie (bas, drums, piano en gitaar). Werk dat we kennen van Cab Calloway, Benny Goodman, Louis Armstrong, Ella Fitzgerald kwam allemaal voorbij. Het was heel herkenbaar, maar klonk tegelijkertijd ook heel fris en nieuw. En dat allemaal op een zeer druiligerige zondagmiddag in een sfeervol Trebol. Jammer dat door de aangekondigde sloop van de stadsschouwburg dit hier in de toekomst niet meer kan zonder dat er nu zicht wordt geboden op een goed alternatief.

Foto: Gitta Overmaat

terug
Spring naar toolbar