Friejam start jubileumjaar met jazzkwartet Up North

4 december 2018

Friejam bestaat in 2019 vijf jaar. Een mijlpaal die niet ongemerkt voorbij zal gaan. De hele tweede helft van het seizoen zal vooral in het teken van de viering van dit lustrum staan met als hoogtepunt het jazzfestival op zaterdag 13 april in Neushoorn. Zover is het echter nog niet. Het jubileumjaar start op zondag 13 januari met het internationale jazzkwartet Up North in de Catszaal van Fire Café aan de Nieuwestad in Leeuwarden en het concert begint om 15.00 uur. Toegang: 15 euro; Friejamleden 10 euro.

 In 2017 besloten pianist Felix Degenaar en saxofonist Harry van der Laan een jazzkwartet te starten met eigen composities. Dat is Up North geworden. Met Hans Lass (Duitsland) op contrabas en drummer Sebastian Demydczuk (Polen) repeteerden ze een periode intensief en hadden in Le Petit Theatre in Groningen hun debuutoptreden. Het repertoire bestaat uit jazz originals van Harry van der Laan en Felix Degenaar met een breed spectrum aan stemmingen: van een broedend gespeelde ballad tot vurige up-tempo post-bop.

Het kwartet laat horen dat subtiliteit en intensiteit, elegante onderkoeling en emotionele warmte geen tegenpolen zijn. Groninger saxofonist Harry van der Laan (Winschoten 1970) ging voor het eerst saxofoon spelen toen hij Hank Mobley hoorde en zijn composities zijn nauw verwant aan het idioom van de hardbop en postbop. De composities van Felix Degenaar zijn lyrischer van aard en vormen samen met de andere stukken en door de inbreng van de bassist en de drummer een coherent repertoire van moderne jazz composities.

terug
Spring naar toolbar