Friejam stimuleert jazz in Fryslân

23 september 2014

Vijf jazzmuzikanten hebben Friejam opgericht, een nieuwe Friese jazzorganisatie. Friejam zet zich in voor talentontwikkeling en stimuleert de jazzbeoefening in Fryslân. Om dat te bereiken organiseert Friejam jazzconcerten, jamsessies en jazzworkshops in Leeuwarden, Harlingen en Drachten.

‘Jazz wordt op dit moment te weinig gestimuleerd en beoefend, terwijl er wel degelijk behoefte aan is, zowel bij muzikanten als bij muziekliefhebbers. Daar willen we wat aan doen’, zegt Hans Ritman, voorzitter van Friejam. ‘Het zou prachtig zijn als we jonge mensen jazz leren spelen en dat zowel beginnende als gevorderde jazzmuzikanten meer aan spelen toekomen.’

Ambitieus
Friejam is ambitieus. Dit jaar nog vinden negen concerten plaats met Friese jazzbands in Fire Café in Leeuwarden, Trebol in Harlingen en De Lawei in Drachten. Bij elk concert worden jonge Friese jazztalenten uitgenodigd om mee te spelen en ervaring op te doen. Elk concert eindigt steevast met een jamsessie voor iedereen die mee wil spelen. Het openingsconcert van Friejam wordt verzorgd door Undivided, de nieuwe band van zangeres Elly-May. Dit concert vindt op zondag 5 oktober plaats in Trebol in Harlingen.

Vanaf januari 2015 starten de workshops van Friejam. Op de rol staan onder meer de workshops ‘jazz en klezmer’, ‘funk en jazz’ en een bluesproject. Bijzonder is dat de bekende zangeres Astrid Seriese een Billy Holiday-workshop geeft voor jonge zangers en zangeressen. Meer informatie over de plannen staat op www.friejam.nl.

Leden
Alle jazzmuzikanten en jazzliefhebbers kunnen lid worden van Friejam. ‘We streven naar 200 tot 250 leden. Zij bepalen de koers van Friejam. Samen kunnen we het Friese jazzlandschap weer tot bloei brengen’, stelt Hans Ritman.

Op de foto v.l.n.r. Geurt Volkers, Felix Roosenstein, Hans Ritman, Hans Wolfslag en Ton Groot Haar. (Foto: Gitta Overmaat)

terug
Spring naar toolbar