Gitarist Jerôme Hol: authentieke alleskunner met eigen geluid

18 maart 2019

Zijn roots liggen in de hardrock en metal, maar inmiddels heeft gitarist Jerôme Hol zijn draai gevonden in de jazzrock en aanverwante stijlen. Zondag 17 maart trad de vaste gitarist van de Hans Dulfer Band met zijn eigen trio, Erik Kooger op drums en Boudewijn Lucas als invalbassist (vaste bassist Glenn Gadum jr. was verhinderd), op tijdens het Friejamcincert in de Catszaal boven Fire Café in Leeuwarden. Het was een concert vol muzikaal vuurwerk waar de vonken vanaf spatte.

Door Max van den Broek

Gitarist Jerôme Hol is inmiddels uitgegroeid tot een muzikale alleskunner. Behalve een begenadigd gitarist is hij ook een uitstekende componist en een prima arrangeur. In Leeuwarden speelden hij in twee sets vooral eigen composities van zijn laatste cd ‘Sneak Peek’ (foto). En dat klonk als een klok. Je hoort in zijn werk zijn vroegere inspiratiebronnen als Led Zeppelin, Jimi Hendrix en Stevie Ray Vaughan doorklinken, maar wel op zo’n manier dat hij daar een heel eigen sound van heeft gemaakt. Ook hoor je op een subtiele manier af en toe de hardrock en metal nog terug, maar het blijft vooral jazzrock wat hij speelt. Stevige jazzrock met een zeer kenmerkend eigen geluid.

Hol laat zijn Fender Stratocaster scheuren, janken, grommen, brommen, maar ook fluisteren en liefkozen. Zijn werk bevat veel tempowisselingen en verandert constant van groove. Zo klinkt het ‘Going South’ soms reaggea-achtig, bevat het ‘Riff Rangers’ stevige rockelementen en hoor je in ‘Alphabet City’ en ‘Coffee On The Go’ soul, funk en blues doorklinken. Al zijn nummers zijn doorspekt met zijn subtiele gitaarsolo’s op hoge snelheid, gebaseerd op zijn nimmer aflatende improvisatiedrang. Zijn twee begeleiders gaan daar op een fijne, maar hele strakke manier in mee. Zij zorgen ervoor dat het werk van Hol in strakke ritmes optimaal kan gedijen. Zo heeft Jerôme Hol samen met zijn muzikale kompanen binnen het genre jazzrock een hele eigen identiteit weten te ontwikkelen met een zeer herkenbaar en authentiek eigen geluid.

 

terug
Spring naar toolbar