Jazz definitief terug in Harlingen

30 april 2018

Het eerste seizoen van het Centrum Traditionele Jazz Harlingen (CTJH) is op zondagmiddag 30 april afgesloten met feestelijk dubbelconcert in stadsschouwburg Trebol. Voor de pauze werd er opgetreden door het uit 21 musici bestaande workshoporkest Roaring Twenties. Na de pauze zorgde jazzorkest Leoville voor uitbundige muzikale afsluiting van dit eerste seizoen. De eindconclusie kan niet anders zijn dan dat de jazz definitief is teruggekeerd in Harlingen.

De voorbereiding voor het nieuwe seizoen zijn achter de schermen inmiddels in volle gang. Zo start in september de derde workshop Roaring Twenties. Een nieuwe loot aan de nog prille, maar inmiddels volop bloeiende jazzboom van het CTJH is de workshop Gyspy Jazz, waarbij de cursisten de fijne kneepjes van zigeunerjazz, zoals die gespeeld werd door onder ander Django Reinhardt, zullen leren. Gitaar, viool en contrabas spelen een belangrijke rol in deze muziekstroming, maar ook de accordeon en klarinet passen daar uitstekend bij.

Het nieuwe concertseizoen begint op zondag 14 oktober met een optreden van de fenomenale Andors Jazz Band.  Op zondag 11 november komt het gyspy jazzkwartet Swing Du Nord naar Harlingen. Aan de rest van de programmering wordt momenteel de laatste hand gelegd.

Het afsluitende dubbelconcert in Trebol toonde opnieuw aan dat Harlingen een vruchtbare bodem heeft als het om de jazz gaat. In een zeer goed gevulde zaal lieten de 21 muzikanten van het workshoporkest Roaring Twenties zich van hun beste kant horen en zien. Gekleed in glitterjurken en strakke pakken en voorzien van veren, boa’s en bolhoeden lieten zij horen dat de oorspronkelijke jazz zoals die in jaren ’20 van de vorige eeuw is ontstaan nog altijd lekker swingt. Zelfs in een opmerkelijke bezetting met vier bassisten, twee pianisten, een violist en een basklarinet.

Na de pauze pakte Leoville de draad op met werk van Duke Ellington, Ira en George Gerswin, maar ook met een hele mooie, ingetogen uitvoering van ‘Georgia on my mind’. Het hoogtepunt was echter de jamsessie op twee verschillende bluesschema’s waarbij de band werd aangevuld met twee in de zaal aanwezige trompettisten, een saxofonist en een trombonist die elkaar al solerend naar een steeds grotere muzikale hoogte opstuwden. Zo is het slotconcert een feestelijke muzikale afsluiting is geworden van dit eerste seizoen van het CTJH, de club die onder de paraplu van Friejam de jazz in Harlingen weer op de kaart heeft gezet.

Foto/video: Gitta Overmaat

terug
Spring naar toolbar