Laatste Jazzcafé & jamsessie 2018 groot succes

6 december 2018

Het laatste jazzcafé met jamsessie van Friejam van 2018 op dinsdag 4 december in Neushoorncafé De Backstage is een groot succes geworden. Deze avond stond vooral in het teken van blues, een genre dat de gastmuzikant van die avond, gitarist Sietze Bouma, op het lijf is geschreven. Zowel met Trio Valkenburg als solo liet hij in de eerste set horen dat hij de blues tot in de perfecte beheerst. Hij kan zijn gitaar laten scheuren en jammeren, maar hij kan het ook heel klein en subtiel houden waarbij hij uitstapjes naar hele andere stijlen niet scheurt. Vooral in zijn solowerk laat hij horen dat hij zijn instrument tot in de perfectie beheerst door zowel de baslijnen als de melodielijnen tegelijkertijd te spelen, waardoor hij alleen met zijn gitaar het complete verhaal verteld.

Na de pauze was het de beurt aan de diverse gastspelers en die verschenen dan ook in diverse samenstellingen op het podium. Er werd gezongen, gitaar gespeeld en er deden blazers mee. Zelfs de mondharmonica, die in een echter slepende bluesnummers niet mag ontbreken, kwam langs. En ook tijdens de jamsessie bleef het muzikale niveau ongekend hoog en de sfeer in een vol café uitstekend. Soms was het zelfs muisstil en luisterde men vol bewondering naar de muzikanten op het podium die ondanks het feit dat de meesten elkaar daar pas voor het eerst zagen toch voor een muzikale topprestatie wisten te zorgen. Men daagde elkaar uit, wist elkaar te stimuleren en stuwden elkaar op naar grote hoogtes. Bovendien spatte de passie en plezier in het maken van muziek van het podium af en die positieve energie was in het hele café voelbaar.

Dat is dus was muziek met mensen kan doen: verbinden, vermaken, bewonderen, uitdagen en stimuleren. Dat is ook waar jamsessies voor bedoeld zijn. Kijken waar je grenzen liggen en proberen om samen met anderen daar toch weer iets overheen te gaan. Een mooie afsluiting van dit jaar hadden de Tim de Vries en André Valkenburg, de organisatoren van de het jazzcafé & jamsessie, zich niet voor kunnen stellen. Inmiddels zijn de voorbereiding van de eerste jamsessie in 2019 al in volle gang. Dan komt niemand minderde dan de Amerikaanse toptrombonist Conrad Herwig naar Leeuwarden om te spelen en te jammen. Dat belooft dus net zo’n mooie start van 2019 te worden als het mooie einde van 2018. Mis het niet.

Foto en video: Gitta Overmaat. Voor meer foto’s: klik op galerij.

terug
Spring naar toolbar