Masterclass blues

ruben-hoeke-radix-rh-by-ron-koffeman

Masterclass Blues

Friejam organiseert najaar 2016 een meerdaagse masterclass ‘blues’. Het doel van de masterclass is om het spelen van blues op een hoger niveau te tillen. En dat in een inspirerende omgeving met een zeer ervaren blues speler.

Alle stijlen van de jazz zijn sterk door de blues beïnvloed, van New Orleans Jazz tot in de huidige jazzstijlen. Wij willen met deze masterclass  ‘de blues’ meegeven. De grote blueslegendes van deze tijd zijn al op hoge leeftijd. Denk aan Buddy Guy (1936), Eric Clapton (1945) en Bob Dylan (1941). Allen zijn geïnspireerd door o.a. Robert Johnson, T-Bone Walker, Charly Patton, Muddy Waters, Howlin’ Wolf en Bessie Smith. BB King is helaas in 2015 overleden. Voor Friejam is dit aanleiding om juist nu aandacht aan de blues te besteden.

Masterclass door Ruben Hoeke
De masterclass wordt geleid door niemand minder dan gitarist Ruben Hoeke. Hem kun je plaatsen in het rijtje muzikanten die de Nederblues naar een hoger niveau hebben getild. Sinds zijn eerste optreden in 1992 toert hij onafgebroken door Nederland en speelde op podia in Denemarken, Duitsland, België, Estland, USA, Ierland, Luxemburg en Curaçao. Sinds 2004 koerst hij met de Ruben Hoeke Band zijn eigen weg. Hij is één van de beste bluesgitaristen van ons land. We zijn dan ook trots dat hij medewerking aan de masterclass wil verlenen.

De deelnemers
In totaal doen zo’n twintig muzikanten, jong én oud, mee. Studenten van de Popacademie en van D’drive van het Friesland College zijn nauw bij het project betrokken. Uiteindelijk gaan we diverse bluesformaties (van solist tot bands van zes personen) samenstellen voor een gezamenlijk eindconcert op zondag 18 december 2016 in poppodium Neushoorn.

De inhoud van de masterclass
De masterclass bestaat, naast de startbijeenkomst, uit drie zaterdagen en een eindconcert op zondagmiddag in de Grote Zaal van Neushoorn van 15.00 tot 18.00 uur. Ruben Hoeke stelt samen met Friejam een repetoirelijst op. De  muzikanten werken toe naar een gezamenlijk eindconcert. Ruben stelt tijdens de masterclass diverse formaties samen die elk voor een kort optreden zorgen van 20 minuten. Centrale begrippen van de masterclass zijn: vocaal, instrumenten, stemmingen, bottle neck c.q, gitaren, mondharmonica, Chicago en Delta blues, George ”Buddy” Guy.

De data

Startbijeenkomst op zaterdag 8 oktober vanaf 10:30 uur 
Locatie: Academie voor Popcultuur
Inhoud: kennismaking.

1e Masterclass  op zaterdag 15 oktober vanaf  10:30 uur
Locatie: Neushoorn
Inhoud: kennismaking, algemene introductie, samenstellen formaties.

 2e Masterclass op zaterdag 5 november vanaf 10:30 uur
Locatie: Academie voor Popcultuur
Inhoud: formaties oefenen en krijgen gerichte aanwijzingen.

3e Masterclass op zaterdag 3 december vanaf 10:30 uur
Locatie: Academie voor Popcultuur
Inhoud: doorloop van het concert.

Groot Blues Concert op zondag 18 december vanaf 15:00 uur
Locatie: Neushoorn
Inhoud: groot eindconcert

De kosten
Deelname Masterclass:
– D’drive en Popacademie studenten  € 45,-
– Vrije inschrijving: € 100,- (€ 25 korting voor leden van Friejam).

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Spring naar toolbar