Agenda

Tineke Postma & Greg Osby: Sonic Halo

terug
zondag 10 april 2016 om 15.00 uur
Neushoorn, Ruiterskwartier 41, Leeuwarden. Organisatie: Friejam.
15 euro. Leden 10 euro.

De Friese saxofoniste Tineke Postma won eind 2015 de Boy Edgarprijs, meest prestigieuze jazzprijs van Nederland. Daarom treedt ze op zondag 10 april, op uitnodiging van Friejam, in Leeuwarden op. Het concert vindt plaats in Neushoorn.

Met haar voormalige mentor Greg Osby bracht Tineke in 2014 haar zesde album Sonic Halo uit. Sonic Halo en de Boy Edgarprijs markeren het begin van een nieuwe fase in de carrière van Tineke Postma. Vanaf april gaat Tineke op tour in Nederland met de groep achter Sonic Halo, inclusief Greg Osby. Naast Tineke en Greg is dit de samenstelling van de band: Florian Weber (piano),  Clemens van der Feen (bas) en Dan Weiss (drums).

In 2003 studeerde Tineke cum laude af aan het Conservatorium van Amsterdam en de Manhatten School of Music (NYC) en meteen werd het buitengewone talent van Tineke Postma (1978) in binnen- en buitenland opgemerkt. Ze won grote prijzen. Haar sterke connectie met de Amerikaanse jazzwereld resulteerde in optredens in de Carnegie Hall. Ook speelde ze onder meer met sterren als Terri Lyne Carrington, Greg Osby, Wayne Shorter, Esperanza Spalding en Dianne Reeves.

Juryrapport
De jury van de ‘Boy Edgar’ prijst haar talenten als componist: “Ondanks het feit dat Tineke Postma een gevestigde naam en een onmiskenbaar ambassadeur voor de Nederlandse jazz is, beschikt ze over meer dan voldoende eigenheid, bravoure, passie en potentie, om zich zowel in Nederland als daarbuiten verder te ontwikkelen en te profileren met haar geheel eigen vorm van eigentijdse jazz”.

Kaartjes
Wil je zeker zijn van een plekje in de zaal, bestel hier dan de toegangskaartjes. http://www.neushoorn.nl/nl/event/48574/friejam-tineke-postma-greg-osby-sonic-halo

Hieronder een recensie van Jazzenzo van de onlangs uitgebrachte CD Sonic Halo.

Het moet een droom zijn geweest voor Tineke Postma om een cd op te nemen met de Amerikaanse rietblazer Greg Osby, een van haar vroegere leermeesters. En nog wel onder haar eigen naam ook. Het album kreeg als titel ‘Sonic Halo’ mee en is juist verschenen. Van de negen stukken op de plaat zijn er vijf van Tineke Postma en drie van Greg Osby, terwijl de klassieker ‘Body and Soul’ de rij sluit. Om met de laatstgenoemde compositie te beginnen: je moet wel héél goed luisteren om iets van deze al zo vaak kapot gespeelde jazzstandard te herkennen. De twee saxofonisten laten het thema volledig los, improviseren op flarden ervan en scheppen zodoende veel lucht rond díe fragmenten, waarin je meent dat een flard van de melodie voorbij dwarrelt.

‘Sonic Halo’ is alleen al interessant om te beluisteren hoe verschillend de instrumentbeheersing van de twee blazers is. Bij Greg Osby hoor je de tientallen jaren ervaring die hij zichzelf heeft eigen gemaakt op zowel alt- als sopraansaxofoon. Hij maakt bredere improvisatorische gebaren, veroorlooft zich meer vrijheid en is vooral door dit aspect een stuk wendbaarder dan de Nederlandse saxofoniste. Maar Tineke Postma gaat zorgvuldiger met het afgesproken materiaal om. Dat kun je aantrekkelijk vinden of niet, feit is dat dit de handelwijze is van Postma. Een melodie krijgt bij haar de juiste kleuring, zij diept die uit en benut improvisaties eromheen om mooie details toe te voegen.

Dat twee sopraansaxofonisten één podium bevolken is tamelijk uniek in jazzmuziek. Dat is een ander aspect dat ‘Sonic Halo’ een bijzonder tintje geeft. Dat doet overigens ook de bezetting. Pianist Matt Mitchell en contrabassiste Linda Oh waren afgelopen weekeinde tijdens Jazz Middelheim 2014 in Antwerpen begeleiders in het Dave Douglas Quintet. Daar toonden zij wat spelopvatting betreft duidelijke exponenten van de nieuwe Amerikaanse jazzscene te zijn. Transparantie, oog voor detail en een eigenzinnige blik op het muzikale materiaal kenmerkten hun spel op Middelheim. Hier, op ‘Sonic Halo’ is het niet anders. 

Spring naar toolbar