Sander Baan in balans met verhalende muziek

19 maart 2018

De Leeuwarder tenorsaxofonist Sander Baan was zondag 18 maart met zijn kwartet (Sander Thijsen op piano, Jonatham Nagel op bas en Wieland Möller op drums) te gast bij Friejam in Fire Café in Leeuwarden. Daar presenteerde hij zijn in oktober 2017 uitgekomen tweede cd ‘Heartscape’. Naast nummers van deze cd speelde het kwartet ook nieuw werk, eerder werk en zeer fraaie bewerking van David Bowieklassieker ‘Space Oditty’.

Bleef het Sander Baan Quartet op de vorige cd ‘Country music’ (2014) nog dicht bij het traditionele jazz-idoom, zondagmiddag lieten de jonge muzikanten horen dat zij sindsdien flink wat stappen voorwaarts hebben gemaakt. Nog steeds speelt de jazz een belangrijke rol in de muziek van Baan en consorten, maar inmiddels maken zij in hun composities ook gebruik van allerlei andere muziekinvloeden. Zo worden er grenzen opgerekt in de richting van de pop en de rock, maar schuwen ze ook een flinke dosis soul en funk niet. Door die mengeling van stijlen heeft het kwartet een geheel eigen frisse en spannende sound ontwikkeld.

Baan heeft zich ontwikkeld tot een solide vakman met een mooi, lyrisch, bijna Coltrane-achtig geluid. Dat geluid komt vooral in de meer rustige stukken uitstekend tot zijn recht. Tegelijkertijd durft hij zijn tenor in de meer heftige nummers ook een lekker schurende groove mee te geven. Nagel en Möller zorgen daarbij voor een stevige ritmebasis, terwijl Thijsen er op zijn toetsen veelal improviserend met vaak verrassende vondsten aangenaam omheen danst.

De muziek van het Sander Baan Quartet is zelfverzekerd en vertelt een verhaal. De meeste nummers op ‘Heartscape’ zijn door Baan geschreven.  Het zijn persoonlijke nummers die vanuit een bepaalde emotie zijn ontstaan en die allemaal een  diepere betekenis hebben. Het gaat niet om de muziek alleen, maar ook om de onderliggende gevoelens. Het knappe daarvan is dat Baan met zijn sax de controle blijft houden en niet van zijn verhalende lijn afwijkt, terwijl het begeleidende trio achter hem allerlei zijpaden durft te bewandelen. Dat maakt de muziek verrassend en soms ook spannend, maar het blijf allemaal mooi in balans. Als het Sander Baan Quartet zich op deze wijze blijft ontwikkelingen, gaan we nog veel meer mooie dingen van deze jongens horen.

Foto: Gitta Overmaat (voor meer foto’s zie ook De galerij)

terug
Spring naar toolbar