Verfrissende aanpak oude jazz door Shjazz

26 februari 2018

Het repertoire dat Shjazz op zondagmiddag 25 februari voor het Friejamconcert naar Fire Café in Leeuwarden had meegenomen bestond uit jazzsongs uit de jaren ’30 van de vorig eeuw. Werk waarmee diva’s als Etta James, Billy Holliday, Ella Fitzgerald en Sarah Vaugh groot zijn geworden. Toch wist Shjazz-zangeres Sharon Doelwijt met haar heldere en meeslepende stemgeluid in combinatie met een geheel eigen en vooral soulvolle interpretatie dit klassieke werk verfrissend hedendaags te laten klinken.

Ze werd daarbij ondersteund door een strak spelend trio, dat zorgde voor een swingende, ritmische basis, maar dat ook alle ruimte kreeg om lekker te soleren. Vooral pianist Felix Degenaar toverde mooie solistische pareltjes uit zijn elektrische piano. Dat in combinatie met het gemak waarmee Sharon Doelwijt zingt, haar soepele frasering en haar perfecte timing maakten het een genot om naar Shjazz te luisteren.

Shjazz-zangeres Sharon Doelwijt

Het aardige is dat band de klassiekers qua lengte bijna allemaal heeft teruggebracht naar de popsonglengte van tussen de 3 en 5 minuten en het bovendien heeft aangedurfd om ze qua tempo eens flink op te schudden. Juist die ingrepen zorgden voor soms hele funky uitvoeringen met een aangenaam swingende soulsaus. Dat hoorde je onder andere terug in ‘The Frim-Fram Sauce’, de klassieker van het Nat King Cole Trio. Ook ‘They can’t take that a way from my’ dat we kennen in uitvoeringen van onder andere Billy Holiday en Ella Fitzgerald in duet met Louis Amstrong zat door die aanpak ineens in een heel eigentijds muzikaal jasje. En daar ligt dus ook de kracht van Shjazz: de durft om klassiekers te transformeren naar deze tijd, zonder dat de kracht en de eigenheid van de nummers geweld wordt aangedaan. Zo zorgde Shjazz, mede door de prikkelende interactie van Sharon Doelwijt met het publiek, op een koude zondagmiddag voor een paar aangenaam warme muzikale uurtjes.

Foto’s en video: Gitta Overmaat

terug
Spring naar toolbar