Workshopprogramma Friejam seizoen 2018-2019

Ook voor het seizoen 2018-2019 is Friejam er weer ingeslaagd een aantal interessante workshops in de programmering op te nemen. De workshops ‘Spelen in een band’en ‘Funk it up’, beiden onder leiding van saxofonist Laurens Blinxma, keren wegens succes terug op het programma. Nieuw zijn de workshops ‘Tribute to John Mayer’ en ‘Tribute to Roland Kirk’ onder leiding van respectievelijk gitarist Sietze Bouma en saxohonist Frans Vermeerssen.

Centraal in de blues- en soulworkshop ‘Tribute to John Mayer’ staat het werk van singer/songwriter John Mayer. Zijn muziek is een goed voorbeeld van samensmelten van verschillende muziekstijlen. In zijn werk speelt de authentieke blues een grote rol, maar ook rock en soul komen in zijn werk ruimschoots aan bod, terwijl hij fraaie ballades evenmin schuwt. Zijn inspiratiebronnen zijn blues- en rocklegendes als B.B. King, Stevie Ray Vaughan en Eric Clapton, maar bijvoorbeeld ook een singer/songwriter als Damien Rice.

De in Leeuwarden geboren workshopleider Sietze Bouma is inmiddels een ervaren gitarist die het podium al gedeeld heeft met grootheden als Harry Sacksioni en Tom Emmanuel. Zijn gitaarspel is onder andere beïnvloed door John Mayer, Mateus Asato Guthrie Govan, Pat Metheny en Robben Ford. Naast het docentschap aan zijn eigen gitaarschool heeft hij ook een eigen bluestrio. Als docent weet hij mensen te inspireren en is hij instaat om je als cursist naast je sterke kanten, ook onbekende kanten te laten ontdekken.

In de jazzworkshop ‘Tribute to Roland Kirk’ draait het om het het werk van de Amerikaanse multi-instrumentalist Roland Kirk (1935-1977). Kirk (foto) was van huis uit saxofonist, maar hij bespeelde uiteindelijk ieder instrument dat hij te pakken kon krijgen.  Naast een gedreven en inventief improvisator (zo bespeelde hij meerdere saxofoons tegelijk) was Kirk ook een begenadigd componist van pakkende thema’s. Kirk speelde weinig in andermans bands, maar brak door als side-man bij Charles Mingus. Hij speelde onder meer met McCoy Tyner, John Coltrane en Quincy Jones. Hij wordt gezien als een belangrijke vernieuwer in de jazz. Daarnaast was hij ook een uitgesproken en kleurrijk figuur. Zijn concerten lardeerde hij altijd met stevige politieke statements over de onder andere het belang van de mensenrechten en Afro-Amerikaanse historie. Het is diezelfde uitgesprokenheid die je terug hoort in zijn composities, waarin hij ook altijd op zoek was naar nieuwe wegen en verrassende combinaties van instrumenten.

Saxofonist, arrangeur, componist en workshopleider Frans Vermeerssen heeft zijn sporen onder ander verdiend bij bands als TamTamFanfare ,All Ears, Transatlantic Sextet, Frans Vermeerssen Kwartet, Africa Brass, Contraband, No Can Do, Talking Cows en het Fries Project Orkest. Hij speelt op podia en festivals over de hele wereld en is als docent ensembles improvisatie, bandcoaching en saxofoon verbonden aan de ARTEZ Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem. Op 14 oktober is hij te gast bij Hothouse Redbad in De Harmonie met het sextet Reeds & Deeds met een speciaal programma rond de muziek van Roland Kirk.

Funk it up is een 13-delige bandcursus rond de funkmuziek van 1970- nu met muziek van o.a. Sly, James Brown, Maceo Parker, Prince en andere funketeers. De cursus is bedoeld voor gevorderde spelers.

Tijdens de workshop ‘Spelen in een band’ leer  je verspreid over 13 avonden  hoe het is om in een band te spelen. Er wordt een volledige band geformeerd uit de aanmeldingen. Blazers, gitaristen, toetsenisten, drummers, percussionisten, zangers, basgitaristen zijn van harte welkom. In de cursus wordt aandacht besteed aan samenspel, improviseren, techniek en we werken aan een klein maar divers repertoire : jazz, soul, blues, klezmer, latin: alles kan.

Workshopleider Laurens Blinxma is een begenadigd allround saxofonist die in de meest uiteenlopende bezettingen speelt en veel verschillende stijlen beheerst. Hij speelt onder andere in de afroband Mangrove en salsaband Orquesta Latina en is een veel gevraagde gastspeler bij diverse bands en gelegenheidsformaties.  Tevens is hij een uitstekende docent die zijn cursisten op een hele plezierige en onderhoudende wijze weet te inspireren en te motiveren.

Voor meer informatie en aanmelden ga naar de link Workshops op deze site.

Spring naar toolbar