Roaring Twenties

Honderd jaar geleden, op 26 februari 1917 legde de Original Dixieland Jass Band twee nummers vast  op de grammofoonplaat, uitgebracht op het Victor-label: de eerste jazz grammofoonplaat was een feit!

En dat was het begin van de stormachtige ontwikkeling van de muzieksoort die onder de naam jazz bekend werd. Voorafgegaan door gitaarblues en pianorags namen koperblazers het over . In New Orleans en later in Chicago en New York schoten de bands en jazzclubs als paddenstoelen uit de grond en zorgden voor een ongekende populariteit van de muziek, die als “dixieland” (met dank aan de naam van die eerste band) de wereld veroverde.

En het bleef niet bij instrumentale muziek : met name in de tweede helft van de ’20-jaren, de woelige  “Roaring Twenties”  ontstonden bands die dansante muziek speelden en waarin ook de zang een plek kreeg, zowel solo als close harmony.

In de dertiger jaren kwamen de grote swingorkesten op, waarna de Tweede Wereldoorlog  alles tot staan bracht. “Negermuziek” had het onder de rassenscheiding in de V.S. al moeilijk en werd nu ook in het bezette Europa verboden.

Vanaf 1945 ging de dixielandmuziek (vooral door blanke musici) weer volop leven, totdat in de jaren ’90 de nieuwe jazz, als  Bebop, Cool , Free Jazz, Fusion enz. de belangstelling voor oude stijl jazz verdrong. Maar “Times are a’changin’” : in de V.S. en de ons omringende landen verheugen  Dixieland, Charleston Dance Music en Swing zich in toenemende aandacht van musici en publiek. Nederland loopt nog wat achter, maar je merkt ook hier dat de belangstelling voor de retrojazz groeit.

Stichting Friejam , die de belangstelling voor de jazzmuziek bij amateurmusici en publiek in Fryslân wil stimuleren, ondersteunt een particulier initiatief dat de aandacht wil opwekken voor de “roots”, en m.n. de jazz zoals die zich ontwikkelde in het tijdperk tussen de beide Wereldoorlogen, het zgn. “interbellum”.

De initiatiefnemers beogen het opzetten van een Centrum voor traditionele jazz. Het ligt in  de bedoeling om in Theater De Trébol in Harlingen -analoog aan de activiteiten van Friejam in Leeuwarden-  workshops op te zetten en mettertijd muziekuitvoeringen en verwante podiumkunsten te realiseren. De start van de workshops wordt voorzien voor voorjaar 2018  en richten zich, afhankelijk van de belangstelling- op de oorspronkelijke Dixieland ( New Orleans), Charleston en Swing.

Klik hier om naar de workshops te gaan

 

Jazz in Harlingen start met Andors Jazz Band

Een goed begin is het halve werk, dus start het Centrum Traditionele Jazz Harlingen de eerste concertreeks met Andors Jazz Band. Een formatie van internationale allure die zijn sporen op alle grote jazzpodia in Europa ruimschoots heeft verdiend. De band speelt op zondag 10 december in stadsschouwburg Trebol. De aanvang is 15.00 uur.  

Vanaf de oprichting in 1978 richt Andors Jazz Band zich op de geweldige hot dance en jazzmuziek uit de jaren twintig en de vroege jaren dertig van de twintigste eeuw. De band gebruikt de originele arrangementen uit die tijd in combinatie met eigen, stijlgetrouwe arrangementen. Zoals gebruikelijk was in de beginjaren van de jazz speelt de band akoestisch; alleen de aankondigingen en de zang zijn versterkt.

De band is inmiddels een graag geziene gast geworden op jazzfestivals in heel Europa en heeft tijdens talloze tournees opgetreden in tientallen Europese jazzclubs. Ook heeft de formatie vele radio- en televisieopnamen gedaan. Andors Jazz Band heeft inmiddels in haar bijna 40-jarige bestaan een reputatie opgebouwd als een van de toonaangevende bands in de vroege jazzmuziek, met een groeiende, enthousiaste aanhang die deze muziek heeft herontdekt.

De leden van de band zijn ervaren musici met een voorliefde voor de muziek van legendarische orkesten uit die tijd, zoals die van Fletcher Henderson en Duke Ellington. Vanzelfsprekend is ook de presentatie van de band stijlgetrouw: de ‘Roaring Twenties’ herleven muzikaal tijdens de concerten. Daarmee sluit  Andors Jazz Band naadloos aan bij het doel van het Centrum Traditionele Jazz Harlingen om de oorsprong van de jazz zoals die in het begin van de 20ste eeuw is ontstaan weer onder de aandacht te brengen.

Het volgende concert staat gepland op 14 januari 2018. Dan komen The Hot Shuffles naar Harlingen. Tevens zullen de deelnemers aan de in september gestarte workshop Roaring Twenties die middag laten horen wat zij tijdens workshopsessies hebben geleerd.

 

NIEUWSBRIEF nr. 3,  november 2017

Beste jazzliefhebber,

Ons project rond de wedergeboorte van de traditionele jazz in Harlingen draait op volle toeren. Een pittige klus voor de leden van Team Harlingen :

Hans Meijer vz: programmering, interne communicatie

Jemke Visser vice vz: programmering, sponsoring

Max van den Broek: publiciteit

Harry Greve: sponsoring

Johan Outhuijse: locatiemanager, licht & geluid

Waar staan we op dit moment:

  1. De workshop Roaring Twenties was al snel volgeboekt en is eind september o.l.v. Arend Huisman begonnen. Sommige deelnemers hadden zich wel enigszins verkeken op het vereiste spelniveau, maar aan enthousiasme geen gebrek. Het aantal sessies is inmiddels verlengd en er wordt al nagedacht over een vervolgcursus, begin 2018.
  2. De regio-en lokale media besteden inmiddels ruim aandacht aan onze activiteiten. Met Omrop Fryslan zijn afspraken gemaakt voor een preview-uitzending, begin december. Jazzvereniging Friejam vermeldt onze activiteiten in haar agenda.
  3. Er wordt hard gewerkt aan de financiering van ons programma, d.m.v. subsidie door overheid, instellingen, en sponsoring.
  4. Het huidige concertprogramma loopt t/m april 2018, maar de eerste contacten met bands voor het seizoen 2018-’19 zijn al gelegd.

Op 10 december start het programma met de ANDORS JAZZ BAND, gepokt en gemazeld in de jazz in de jaren ’20.  Alle concerten op zondagmiddag van 15.00 – 18.00 uur.

10 december              ANDORS JAZZ BAND Vanwege de te verwachte weersomstandigheden in Friesland gaat het lounge-jazzconcert in Harlingen vanmiddag niet door.Het optreden van Andors Jazz Band, aanvang 15.00 uur,  is afgeblazen. Een deel van de muzikanten van de band komt uit het zuiden van het land en daar is het weer al dusdanig slecht dat het niet verantwoord is de reis naar Friesland te maken. In overleg met de band zal gezocht worden naar een nieuwe datum voor het concert.

14 januari 2018         HOT SHUFFLES + presentatie Workshoporkest

11 februari                  ROARING TWENTIES SMALL ORCHESTRA

11 maart                     JAZZ-O-MATIC-FIVE

8 april                         SALONORKEST DECADENTIA

Zien we elkaar zondagmiddag 10 december in de lounge van Stadsschouwburg Trebol?

 

December 2017

Jazz in Harlingen start 2018 met een spetterend dubbelconcert

 

Het weer gooide op 10 december bij de start van de Lounge-concertreeks van het Centrum Traditionele Jazz Harlingen (CTJH) roet in het eten. Winterse omstandigheden maakten het de muzikanten van Andors  Jazz Band onmogelijk om naar Harlingen af te reizen. Het concert moest worden afgeblazen. Het CTJH begint het nieuwe jaar echter goed met een spetterend dubbelconcert op 14 januari in stadsschouwburg Trebol met The Hot Shuffles en optreden van de Roaring Twenties Workshopband onder leiding van Arend Huisman. De aanvang is 15.00 uur.

 

The Hot Shuffles is een ruim 30 jaar geleden in Drachen opgerichte Oude-Stijl-Jazz-formatie van zeven zeer bekwame musici. De formatie speelt op aanstekelijke wijze oorspronkelijke jazz die is gecomponeerd in de periode van 1900 tot 1930. Jazz-musici uit die periode die de band inspireert zijn grootheden als Louis Armstrong, Count Basie, Bix Beiderbecke, Fats Waller en Ella Fitzgerald. Er wordt veel geïmproviseerd en naast instrumentaal werk zijn er ook nummers waarin wordt gezongen door  trombonist Jacques Wijnia. Op het repertoire staan  klassiekers als ‘Just a closer walk’, ‘Sweet Georgia Brown’ en ‘Ain’t Miss Behavin’.

 

Roaring Twenties Workshopband                     

Het concert van The Hot Shuffles wordt voorafgegaan door een primeur: het allereerste optreden van Roaring Twenties Workshopband. De eerste workshop Roaring Twenties die het CTJH onder de paraplu van Friejam in najaar 2017 is gestart, is een daverend succes geworden. Onder leiding van dirigent en trombonist Arend Huisman hebben musici zich in een aantal workshopbijeenkomsten in Trebol in Harlingen bekwaamd in de jazzmuziek uit de late twintiger jaren van de vorige eeuw. Muziek die swingt en spettert en waar een dans als de Charleston uit is ontstaan. Het resultaat van al die inspanningen tijdens de workshop mag er wezen. De deelnemers hebben het repertoire goed onder de knie gekregen en dat zullen zij graag laten horen. Als het aan hen ligt gaat het dak eraf op zondag 14 januari in de Singelzaal van Trebol. En er mag gedanst worden.

Een tweede workshop Roaring Twenties is inmiddels gepland.Voor meer informatie: zie de pagina van het Centrum Traditionele Jazz Harlingen onder de knop Roaring Twenties op www.friejam.nl

——————————————————————————————————————————————————————————–

De jazzy sound van Roaring Twenties Small Band

Het eerste loungeconcert dat het Centrum Traditionele Jazz Harlingen (CTJH) onder de paraplu van Friejam in Trebol in januari van dit jaar was een groot succes. En dat succes krijgt een vervolg en wel op zondagmiddag 11 februari. Dan speelt Roaring Twenties Small Band in de tot jazzclub omgetoverde Singelzaal van de stadsschouwburg in Harlingen. Ook deze band weet van wanten als het om onvervalste swing gaat en dus zal het dak er opnieuw afgaan in Trebol. De aanvang is 15.00 uur.

 Roaring Twenties Small Band bestaat uit negen mannen en vrouwen. Zij hebben allen hun sporen in de jazz en aanverwante muziekstijlen

ruimschoots verdiend. De band staat onder leiding van trombonist, dirigent en arrangeur Arend Huisman. De overige muzikanten zijn Martin Wiersma (cornet), Johan Verwilligen (altsax. Klarinet en zang), Froukje Huisman (altsax), Everlina Tigchelaar (tenorsax), Franke de Boer (piano), Henk Marinus (gitaar) en Henk Stelma (bas) en Carlo de Groot (slagwerk).   band speelt, hoe kan het ook anders, muziek uit de roaring twenties. Dat is muziek die ruwweg is ontstaan tussen 1923 en 1929 in Amerika. Het was de roerige tijd van de hevige rassensegregatie, waarbij muziek steeds meer uitlaatklep werd. Dat kwam mede door de opkomst van de radio, waardoor de verschillende muziekgenres zich ook razendsnel konden verspreiden. Jazz was al aan het begin van de 20ste eeuw ontstaan, maar werd door de komst van de radio pas in de jaren ‘20 echt populair. Ook onder de blanke bevolking, die deze vooral door zwarte muzikanten gespeelde swingende muziek, ineens hun huiskamers binnen hoorden komen.

 

Het was dé muziek waar onder andere de flapper girls lekker op konden dansen en waaruit onder andere de Charleston en Lindy Hop uit ontstaan zijn. Grote namen uit die tijd zijn onder andere Duke Ellington, Louis Amstrong en Fats Waller. En het is die jazzy sound die Roaring Twenties Small Band op geheel eigen wijze ten gehore brengt. Dat wordt dus weer swingen op zondagmiddag 11 februari in Trebol.

Roaring Twenties Small Band.