Roaring Twenties

Honderd jaar geleden, op 26 februari 1917 legde de Original Dixieland Jass Band twee nummers vast  op de grammofoonplaat, uitgebracht op het Victor-label: de eerste jazz grammofoonplaat was een feit!

En dat was het begin van de stormachtige ontwikkeling van de muzieksoort die onder de naam jazz bekend werd. Voorafgegaan door gitaarblues en pianorags namen koperblazers het over . In New Orleans en later in Chicago en New York schoten de bands en jazzclubs als paddenstoelen uit de grond en zorgden voor een ongekende populariteit van de muziek, die als “dixieland” (met dank aan de naam van die eerste band) de wereld veroverde.

En het bleef niet bij instrumentale muziek : met name in de tweede helft van de ’20-jaren, de woelige  “Roaring Twenties”  ontstonden bands die dansante muziek speelden en waarin ook de zang een plek kreeg, zowel solo als close harmony.

In de dertiger jaren kwamen de grote swingorkesten op, waarna de Tweede Wereldoorlog  alles tot staan bracht. “Negermuziek” had het onder de rassenscheiding in de V.S. al moeilijk en werd nu ook in het bezette Europa verboden.

Vanaf 1945 ging de dixielandmuziek (vooral door blanke musici) weer volop leven, totdat in de jaren ’90 de nieuwe jazz, als  Bebop, Cool , Free Jazz, Fusion enz. de belangstelling voor oude stijl jazz verdrong. Maar “Times are a’changin’” : in de V.S. en de ons omringende landen verheugen  Dixieland, Charleston Dance Music en Swing zich in toenemende aandacht van musici en publiek. Nederland loopt nog wat achter, maar je merkt ook hier dat de belangstelling voor de retrojazz groeit.

Stichting Friejam , die de belangstelling voor de jazzmuziek bij amateurmusici en publiek in Fryslân wil stimuleren, ondersteunt een particulier initiatief dat de aandacht wil opwekken voor de “roots”, en m.n. de jazz zoals die zich ontwikkelde in het tijdperk tussen de beide Wereldoorlogen, het zgn. “interbellum”.

De initiatiefnemers beogen het opzetten van een Centrum voor traditionele jazz. Het ligt in  de bedoeling om in Theater De Trébol in Harlingen -analoog aan de activiteiten van Friejam in Leeuwarden-  workshops op te zetten en mettertijd muziekuitvoeringen en verwante podiumkunsten te realiseren. De start van de workshops wordt voorzien voor voorjaar 2018  en richten zich, afhankelijk van de belangstelling- op de oorspronkelijke Dixieland ( New Orleans), Charleston en Swing.

Klik hier om naar de workshops te gaan

 

Jazz in Harlingen start met Andors Jazz Band

Een goed begin is het halve werk, dus start het Centrum Traditionele Jazz Harlingen de eerste concertreeks met Andors Jazz Band. Een formatie van internationale allure die zijn sporen op alle grote jazzpodia in Europa ruimschoots heeft verdiend. De band speelt op zondag 10 december in stadsschouwburg Trebol. De aanvang is 15.00 uur.  

Vanaf de oprichting in 1978 richt Andors Jazz Band zich op de geweldige hot dance en jazzmuziek uit de jaren twintig en de vroege jaren dertig van de twintigste eeuw. De band gebruikt de originele arrangementen uit die tijd in combinatie met eigen, stijlgetrouwe arrangementen. Zoals gebruikelijk was in de beginjaren van de jazz speelt de band akoestisch; alleen de aankondigingen en de zang zijn versterkt.

De band is inmiddels een graag geziene gast geworden op jazzfestivals in heel Europa en heeft tijdens talloze tournees opgetreden in tientallen Europese jazzclubs. Ook heeft de formatie vele radio- en televisieopnamen gedaan. Andors Jazz Band heeft inmiddels in haar bijna 40-jarige bestaan een reputatie opgebouwd als een van de toonaangevende bands in de vroege jazzmuziek, met een groeiende, enthousiaste aanhang die deze muziek heeft herontdekt.

De leden van de band zijn ervaren musici met een voorliefde voor de muziek van legendarische orkesten uit die tijd, zoals die van Fletcher Henderson en Duke Ellington. Vanzelfsprekend is ook de presentatie van de band stijlgetrouw: de ‘Roaring Twenties’ herleven muzikaal tijdens de concerten. Daarmee sluit  Andors Jazz Band naadloos aan bij het doel van het Centrum Traditionele Jazz Harlingen om de oorsprong van de jazz zoals die in het begin van de 20ste eeuw is ontstaan weer onder de aandacht te brengen.

Het volgende concert staat gepland op 14 januari 2018. Dan komen The Hot Shuffles naar Harlingen. Tevens zullen de deelnemers aan de in september gestarte workshop Roaring Twenties die middag laten horen wat zij tijdens workshopsessies hebben geleerd.

 

NIEUWSBRIEF nr. 3,  november 2017

Beste jazzliefhebber,

Ons project rond de wedergeboorte van de traditionele jazz in Harlingen draait op volle toeren. Een pittige klus voor de leden van Team Harlingen :

Hans Meijer vz: programmering, interne communicatie

Jemke Visser vice vz: programmering, sponsoring

Max van den Broek: publiciteit

Harry Greve: sponsoring

Johan Outhuijse: locatiemanager, licht & geluid

Waar staan we op dit moment:

  1. De workshop Roaring Twenties was al snel volgeboekt en is eind september o.l.v. Arend Huisman begonnen. Sommige deelnemers hadden zich wel enigszins verkeken op het vereiste spelniveau, maar aan enthousiasme geen gebrek. Het aantal sessies is inmiddels verlengd en er wordt al nagedacht over een vervolgcursus, begin 2018.
  2. De regio-en lokale media besteden inmiddels ruim aandacht aan onze activiteiten. Met Omrop Fryslan zijn afspraken gemaakt voor een preview-uitzending, begin december. Jazzvereniging Friejam vermeldt onze activiteiten in haar agenda.
  3. Er wordt hard gewerkt aan de financiering van ons programma, d.m.v. subsidie door overheid, instellingen, en sponsoring.
  4. Het huidige concertprogramma loopt t/m april 2018, maar de eerste contacten met bands voor het seizoen 2018-’19 zijn al gelegd.

Op 10 december start het programma met de ANDORS JAZZ BAND, gepokt en gemazeld in de jazz in de jaren ’20.  Alle concerten op zondagmiddag van 15.00 – 18.00 uur.

10 december              ANDORS JAZZ BAND Vanwege de te verwachte weersomstandigheden in Friesland gaat het lounge-jazzconcert in Harlingen vanmiddag niet door.Het optreden van Andors Jazz Band, aanvang 15.00 uur,  is afgeblazen. Een deel van de muzikanten van de band komt uit het zuiden van het land en daar is het weer al dusdanig slecht dat het niet verantwoord is de reis naar Friesland te maken. In overleg met de band zal gezocht worden naar een nieuwe datum voor het concert.

14 januari 2018         HOT SHUFFLES + presentatie Workshoporkest

11 februari                  ROARING TWENTIES SMALL ORCHESTRA

11 maart                     JAZZ-O-MATIC-FIVE

8 april                         SALONORKEST DECADENTIA

Zien we elkaar zondagmiddag 10 december in de lounge van Stadsschouwburg Trebol?

 

December 2017

Jazz in Harlingen start 2018 met een spetterend dubbelconcert

 

Het weer gooide op 10 december bij de start van de Lounge-concertreeks van het Centrum Traditionele Jazz Harlingen (CTJH) roet in het eten. Winterse omstandigheden maakten het de muzikanten van Andors  Jazz Band onmogelijk om naar Harlingen af te reizen. Het concert moest worden afgeblazen. Het CTJH begint het nieuwe jaar echter goed met een spetterend dubbelconcert op 14 januari in stadsschouwburg Trebol met The Hot Shuffles en optreden van de Roaring Twenties Workshopband onder leiding van Arend Huisman. De aanvang is 15.00 uur.

 

The Hot Shuffles is een ruim 30 jaar geleden in Drachen opgerichte Oude-Stijl-Jazz-formatie van zeven zeer bekwame musici. De formatie speelt op aanstekelijke wijze oorspronkelijke jazz die is gecomponeerd in de periode van 1900 tot 1930. Jazz-musici uit die periode die de band inspireert zijn grootheden als Louis Armstrong, Count Basie, Bix Beiderbecke, Fats Waller en Ella Fitzgerald. Er wordt veel geïmproviseerd en naast instrumentaal werk zijn er ook nummers waarin wordt gezongen door  trombonist Jacques Wijnia. Op het repertoire staan  klassiekers als ‘Just a closer walk’, ‘Sweet Georgia Brown’ en ‘Ain’t Miss Behavin’.

 

Roaring Twenties Workshopband                     

Het concert van The Hot Shuffles wordt voorafgegaan door een primeur: het allereerste optreden van Roaring Twenties Workshopband. De eerste workshop Roaring Twenties die het CTJH onder de paraplu van Friejam in najaar 2017 is gestart, is een daverend succes geworden. Onder leiding van dirigent en trombonist Arend Huisman hebben musici zich in een aantal workshopbijeenkomsten in Trebol in Harlingen bekwaamd in de jazzmuziek uit de late twintiger jaren van de vorige eeuw. Muziek die swingt en spettert en waar een dans als de Charleston uit is ontstaan. Het resultaat van al die inspanningen tijdens de workshop mag er wezen. De deelnemers hebben het repertoire goed onder de knie gekregen en dat zullen zij graag laten horen. Als het aan hen ligt gaat het dak eraf op zondag 14 januari in de Singelzaal van Trebol. En er mag gedanst worden.

Een tweede workshop Roaring Twenties is inmiddels gepland.Voor meer informatie: zie de pagina van het Centrum Traditionele Jazz Harlingen onder de knop Roaring Twenties op www.friejam.nl

——————————————————————————————————————————————————————————–

De jazzy sound van Roaring Twenties Small Band

Het eerste loungeconcert dat het Centrum Traditionele Jazz Harlingen (CTJH) onder de paraplu van Friejam in Trebol in januari van dit jaar heeft georagniseerd was een groot succes. En dat succes krijgt een vervolg en wel op zondagmiddag 11 februari. Dan speelt Roaring Twenties Small Band in de tot jazzclub omgetoverde Singelzaal van de stadsschouwburg in Harlingen. Ook deze band weet van wanten als het om onvervalste swing gaat en dus zal het dak er opnieuw afgaan in Trebol. De aanvang is 15.00 uur.

 Roaring Twenties Small Band bestaat uit negen mannen en vrouwen. Zij hebben allen hun sporen in de jazz en aanverwante muziekstijlen

ruimschoots verdiend. De band staat onder leiding van trombonist, dirigent en arrangeur Arend Huisman. De overige muzikanten zijn Martin Wiersma (cornet), Johan Verwilligen (altsax. Klarinet en zang), Froukje Huisman (altsax), Everlina Tigchelaar (tenorsax), Franke de Boer (piano), Henk Marinus (gitaar) en Henk Stelma (bas) en Carlo de Groot (slagwerk).   band speelt, hoe kan het ook anders, muziek uit de roaring twenties. Dat is muziek die ruwweg is ontstaan tussen 1923 en 1929 in Amerika. Het was de roerige tijd van de hevige rassensegregatie, waarbij muziek steeds meer uitlaatklep werd. Dat kwam mede door de opkomst van de radio, waardoor de verschillende muziekgenres zich ook razendsnel konden verspreiden. Jazz was al aan het begin van de 20ste eeuw ontstaan, maar werd door de komst van de radio pas in de jaren ‘20 echt populair. Ook onder de blanke bevolking, die deze vooral door zwarte muzikanten gespeelde swingende muziek, ineens hun huiskamers binnen hoorden komen.

 

Het was dé muziek waar onder andere de flapper girls lekker op konden dansen en waaruit onder andere de Charleston en Lindy Hop uit ontstaan zijn. Grote namen uit die tijd zijn onder andere Duke Ellington, Louis Amstrong en Fats Waller. En het is die jazzy sound die Roaring Twenties Small Band op geheel eigen wijze ten gehore brengt. Dat wordt dus weer swingen op zondagmiddag 11 februari in Trebol.

Roaring Twenties Small Band.


Nieuwsbrief nr. 1,  februari 2018

Beste Jazzliefhebber,

Zondagmiddag 11 februari hebben we het volgende loungeconcert. Dan treedt het Roaring Twenties Small Orchestra aan voor een programma met muziek uit de late jaren twintig. Dames en Heren, kleedt u in Charleston stijl, want er kan gedanst worden! Het Roaring Twenties Small Orchestra bestaat uit een negental degelijke musici die met de pittige arrangementen van bandleider Arend Huisman wel raad weten. De band zet in om 15.00 uur, u bent welkom vanaf 14.30 uur en dan bent u tot 18.00 uur onder de muzikale pannen.

Even een blik in de nabije toekomst:

Zondagmiddag 11 maart staan de Jazz-O-Matic-Five voor u klaar. Een professionele New Orleans formatie uit Zuid Nederland met een unieke bezetting, waaronder een violiste/zangeres. Stijlvaste band die u beslist niet mag missen.

Zondagmiddag 8 april treedt het dans-en-salonorkest Decadentia aan. Opnieuw een professioneel orkest, gespecialiseerd in de muziek uit de dertiger jaren. Decadentia is populair in binnen- en buitenland. Maar liefst 15 musici zullen met zang en instrumenten er voor zorgen dat u niet op uw stoel blijft zitten.

Centrum Traditionele Jazz Harlingen sluit het concertseizoen af met de eindpresentatie van de Roaring Twenties Workshop. De datum wordt nog vastgesteld, maar dat het een spetterende middag wordt is wel zeker. Deze inmiddels tweede workshop telt maar liefst 20 deelnemers, die onder leiding van workshopleider Arend Huisman de komende maanden geducht onder handen worden genomen. Daar hoort u later meer over.

Alvast heel veel plezier gewenst, a.s. zondagmiddag vanaf 15.00 uur in Stadsschouwburg Trebol in Harlingen.

______________________________________________________________________________________________________

Muzikale jazzreis met de Roaring Twenties Small Band

Het tweede Lounge Jazzconcert dat door het Centrum Traditionele Jazz Harlingen (CTJH) onder de paraplu van Friejam (Friese bond van jazzmuzikanten) op zondag 11 februari was georganiseerd is wederom een groot succes geworden. Ditmaal werd het publiek in de Singelzaal van Stadsschouwburg Trebol in Harlingen door de Roaring Twenties Small Band meegenomen op een muzikale reis door de jazzgeschiedenis.

Onder leiding van trombonist Eric Roelofsen (bekend van onder andere Di Gojim) speelde band op een aanstekelijke wijze muziek uit de roaring twenties. Die muziek is ontstaan tussen 1920 en 1930 in Amerika en wordt gezien als het begin van de jazz. De ritmesectie van de band zorgde voor een strak ritmisch tapijtje waarop de andere instrumenten (saxofoons, trombone, cornet, gitaar, piano en banjo) mooie melodische harmonieën konden weven, waarbij voor iedereen bovendien voldoende ruimte was om uitgebreid te soleren.Tenorsaxofonist Everlina Tichelaar nam met haar doorleefde bruine stem bovendien de zangpartijen voor haar rekening. Rustige nummers werden afgewisseld door stevige up-tempo stukken, maar de basis van ieder nummer was steeds weer een flinke dosis swing die uitnodigde tot dansen. Een deel van het publiek maakte van die uitnodiging gretig gebruik, waardoor het geregeld gezellig druk was op de dansvloer.

Tussen de nummers door vertelde bassist Henk Stelma over die roaring twenties en waarom juist in die periode deze muziek is ontstaan. Dus zo kregen we uitleg over de opkomende industrialisatie, de ontwikkeling van de radio en grammofoon, de drooglegging, Al Capone, de opkomst van de geluidsfilm, de musical en de grote dansorkesten, het toenemende verzet tegen de rassensegregatie, de beurskrach van 1929  en het opkomende feminisme. Al die ontwikkelingen hebben bijdragen aan de muziek van onder andere Irving Berlin, Cole Porter en Ira en George Gerswin. Uiteraard werden daar ook nummers van gespeeld. En zo werd het dus naast een aangename muzikale middag ook nog eens een plezierig leerzaam evenement.

Het eerst volgende lounge-jazzconcert in Trebol staat voor zondagmiddag 11 maart op de agenda. Dan komt de Jazz-O-Matic-Five naar Harlingen. Ook deze gerennomeerde band staat garant voor weer middagje aangenaam swingen in Trebol.

Foto’s: Gitta Overmaat

______________________________________________________________________________________________________

Concert Jazz-O-Matic-Five in Trebol Harlingen

 De Jazz-O-Matic-Five is al meer dan 30 jaar een vaste waarde in het Europese classic jazz circuit. Het orkest speelde op vele (inter)nationale festivals in hun unieke samenstelling van muziekinstrumenten met ondere andere cornet, bassaxofoon, piano en banjo. Het Centrum Traditionele Jazz Harlingen (CTJH)  heeft in samenwerking met Friejam deze bijzondere band gestrikt voor het derde lounge-jazzconcert dat op zondag 11 maart wordt gehouden in Stadsschouwburg Trebol. De aanvang is 15.00 uur.

Door zijn bijzondere sound lijkt de band veel groter dan hij is en dat heeft de bijnaam ‘The World’s Smallest Big Band’ opgeleverd. Op het repertoire jazzstukken en evergreens uit de periode 1915-1940. De Jazz-O-Matic-Five heeft op talrijke binnen- en buitenlandse jazz-festivals succesvol opgetreden in onder andere Breda, Askersund (Zweden), Biel (Zwitserland), Aruba, Essex (U.S.A.) en Kobe (Japan). Ook heeft het orkest getourd door de Golfstaten en  Pakistan. De unieke sound van de  Jazz-O-Matic Five is inmiddels vastgelegd op de cd’s ‘Happy Feet’ en ‘Clap Hands’.

Een optreden van de Jazz-O-Matic-Five staat garant voor briljante jazz gespeeld door muzikanten die behoren tot de top van de Nederlandse oude stijl jazz wereld. De band bestaat uit Peter Ivan (cornet), Tom Stuip (banjo/vocals), Hans de Bruijn (piano/vocals), Ad Houtepen (bassaxofoon/vocals) en Ronald Janssen-Heijtmajer (bassaxofoon). Dat belooft dus weer een aangename muzikale zondagmiddag te worden op 11 maart in de Singelzaal in Trebol Harlingen. Daar staan deze topmusici garant voor.

______________________________________________________________________________________________________

Nieuwsbrief april 2018

Beste jazzliefhebber,

Zondagmiddag 8 april ontvangen wij in de Trebol in Harlingen een bijzonder stijlvol orkest. Decadentia, een internationaal opererend ensemble van hoog niveau. Het zal voor velen moeilijk zijn om bij deze muziek te blijven zitten. Dat we dit geweldige orkest kunnen presenteren heeft niet in het minst te maken met het feit dat zij ons initiatief om in Harlingen  weer een podium creëren voor de traditionele jazz zeer op prijs stellen en ons daarin graag ondersteunen.

Vanaf 15.00 uur gaat het orkest los en zal ons tot 18.00 meenemen naar de uitgaanscultuur  in de jaren ’20 – ’30. De naam van het orkest verwijst naar de nogal lichtzinnige periode die de geschiedenis is ingegaan als de Roaring Twenties.

Nu alvast heel veel muzikaal- en dansplezier gewenst!

En dan op naar het laatste loungeconcert van dit seizoen. Op zondagmiddag 29 april geeft ons workshoporkest acte de présence en laat horen wat er in de afgelopen maanden muzikaal is bereikt. Het enthousiasme voor de vorig jaar september begonnen Roaring Twenties workshops o.l.v. Arend Huisman heeft er voor gezorgd dat deze tweede editie maar liefst 20 deelnemers kent!

Spring naar toolbar