Workshops Alles

Workshop Spelen in een band

Altijd al in een band willen spelen? Dan heb je nu de kans!
Friejam biedt deze cursus aan op 13 maandagavonden, waarin je leert hoe het is om in een band te spelen. Er wordt een volledige band geformeerd uit de aanmeldingen: blazers, gitaristen, toetsenisten, drummers, percussionisten, zangers en basgitaristen zijn van harte welkom.
En….. we sluiten af met een optreden.

De band repeteert wekelijks op de maandagavond van 19.30 – 21.30 in Theater De Bres te Leeuwarden. De cursus besteedt aandacht aan samenspel, improvisatie en techniek. Er wordt gewerkt aan een klein maar divers repertoire: Jazz, Soul, Blues, Klezmer, Latin… alles kan.

We gaan ervan uit dat je ongeveer 1 jaar les hebt gehad of aan een tweede carrière begint. Het is wel handig als je kunt notenlezen, maar niet verplicht.

De start is op maandag 20 januari 2020
Alle data op een rijtje:
Januari 20, 27
Februari 3, 10, 24
Maart 2, 9, 16, 23
April  20
Mei 11, 18
Het afsluitende optreden is gepland op 25 mei.

Het deelnemersgeld is 175 euro voor leden en 225 euro voor niet leden van Friejam.

De inschrijving sluit op 13 januari 2020.

Meedoen?
Je vindt het aanmeldformulier aan de rechterkant op deze pagina.


Masterclass WILLEM BREUKER

De in 2010 overleden Willem Breuker wordt gezien als de peetvader van de nederlandse geimproviseerde muziek. Zijn stijl was genreoverstijgend klassiek, jazz en hafabramuziek.

Breuker had een sterke afkeer van muziektheorie en oefenen en een voorliefde voor spontaniteit.

Elke musicus binnen het Willem Breuker Kollektief had een gelijke plaats als solist en er was steeds ruimte voor zeggenschap over wat er gespeeld werd.

De laatste jaren van het Kollektief tijdens de ziekte van Willem Breuker en na zijn overlijden werd zijn plaats ingenomen door saxofonist Frans Vermeerssen.

We hebben Frans bereid gevonden een masterclass Willem Breuker te leiden. Originele composities van Breuker zullen als uitgangspunt worden genomen. Er worden vier oefensessies gehouden en er zal een optreden zijn op het Bigbandfestival op 11 april 2020 in de Neushoorn.

Deze masterclass is bedoeld voor gevorderde muzikanten die gericht zijn op improvisatie en daarbinnen de maximale ruimte zoeken voor hun eigen creativiteit. Maar daarnaast moeten natuurlijk ook de arrangementen worden uitgevoerd. Indien de instrumentbezetting van de aangemelde deelnemers de realisatie van de masterclass moeilijk of onmogelijk maken kan Frans besluiten een aanmelding niet te accepteren. Dit geldt met name indien teveel aangemelde muzikanten hetzelfde instrument bespelen.

De oefensessies zijn op zaterdagmiddag van 13.00 tot 15.00 uur in de Bres Schoolstraat 2 te Leeuwarden en de data zijn 7, 14,21 maart en 4 april.

Het deelnemersgeld bedraagt 150 euro, voor leden van Friejam is dit 100 euro.

Meedoen?
Je vindt het aanmeldformulier aan de rechterkant op deze pagina. Of via www.friejam.nl . De inschrijving sluit op 23 februari.


Ananazz, leerorkest voor jongeren

Workshopleider: Kees Romers
Doelgroep: jongeren tussen 13 en 18 jaar
Kosten: €225,- voor 35 repetities. Deelnemers zijn automatisch lid van Friejam en kunnen gratis de concerten bezoeken.
Locatie: Neushoorn in Leeuwarden

Ananazz is een workshoporkest voor jongeren die geleid wordt door saxofonist en muziekdocent Kees Romers. Het orkest heeft tussen de 12 en 15 leden, in de leeftijd van 13 tot 18 jaar. Elke vrijdag repeteert het orkest van 17.00 tot 18.30 uur in Neushoorn. Het orkest heeft de volgende bezetting: ritmesectie (drums, percussie , toetsen, elektrische gitaar en basgitaar), saxen. trompet, trombone, viool, eventueel dwarsfluit en/of klarinet. Het repertoire bestaat uit eigen arrangementen en transcripties van meestal bestaande nummers. Stijlen: Jazz, Wereldmuziek, Balkan, Afrobeat, Funk, Soul, Latin, Pop, New Orleansstyle. Per jaar heeft Ananazz ongeveer tien optredens: (straat)festivals, poppodia en eigen projecten.

Meedoen?
Je vindt het aanmeldformulier aan de rechterkant op deze pagina.


Leerorkest THE ROARING TWENTIES EXPERIENCE

Tijd: 20.00 – 22.00 uur

Orkestleider: Arend Huisman

Doelgroep: gevorderde amateurmusici

In ca. 26 repetities wordt je ingevoerd in de jazzmuziek van de  jaren ’20 en ‘30 .

Kosten: € 259,00 (niet-leden € 309,00)  (meld je tijdig aan bij Friejam voor het lidmaatschap!. Het scheelt € 50,00 cursusgeld en je krijgt korting op concerten)

Locatie: Café De Lichtboei, Rommelhaven 22 Harlingen

THE ROARING TWENTIES EXPERIENCE is het leerorkest van het Centrum Traditionele Jazz Harlingen.  Het orkest is ontstaan uit workshops, waarvan de leden besloten om bij elkaar te blijven en zich verder te verdiepen in de jazzstijlen uit het periode tussen de beide wereldoorlogen, met de nadruk op de jazzsongs in de ’20 en ’30-er jaren.  Het rond 20 leden tellende orkest heeft in de afgelopen twee jaar gewerkt aan de opbouw van het repertoire en heeft  inmiddels meerdere optredens verzorgd. Onder leiding van orkestleider en musicus Arend Huisman wordt Iedere week  gewerkt aan de verbetering van het individueel spelniveau en de orkestprestatie.  Arend Huisman is een  zeer ervaren orkestleider, o.a. van het klassiek georiënteerde  salon/entertainmentorkest “Andante” en Big Bands en is  daarnaast een veelgevraagd trombonist/tubaïst in jazzcombo’s en -orkesten.

Een niet te verwaarlozen aspect van The Roaring Twenties Experience is de betrokkenheid en  de vriendschappelijke sfeer waarin repetities en concerten zich afspelen.  Het begrip gezelligheid staat hoog in het vaandel en leeftijd speelt geen rol: als je je instrument redelijk beheerst en bekend met het notenschrift ben je welkom. Voor directe toetreding zijn wij op zoek naar

een of twee violisten (sopraan, alt) en een trompettist

Geef je voor meer informatie en deelname op bij Hans Meijer  06 55 13 16 24 / 0515 444250 of  jjhmeijer@ziggo.nl of meld je aan via het aanmeldingsformulier aan de rechterkant op deze pagina


Workshop Funk It Up (inschrijving gesloten)

Funk it up is een 13-delige bandcursus rond de funkmuziek van 1970- nu met muziek van onder andere Sly, James Brown, Maceo Parker, Prince en andere funketeers. De cursus is bedoeld voor gevorderde spelers. De workshop is bedoeld voor blazers, gitaristen,, keyboardpiloten, drummers, percussionisten en zangers. Inmiddels hebben zich al een groot aantal cursisten aangemeld. Er is nog behoefte aan cursisten die een  tenorsax, trompet en drums spelen.

Workshopleider Laurens Blinxma geeft al 20 jaar muziekworkshops en is met name gespecialiseerd in latin-muziek en jazz. Hij speelde in diverse salsa- en latinbands waaronder ‘Sonora del Caribe’ en ‘La Culebra’. Momenteel speelt hij in salsaband ‘B & M -latinband’.

Meedoen?
Inschrijvingsdatum is verlopen. Houd deze site in de gaten voor nieuwe data.


Workshop Jazzstandards (inschrijving gesloten)

In de workshop wordt gewerkt aan stukken uit het American Songbook, ook wel het Real Book genoemd. De samenstelling van workshopgroep zal ‘Medium Band’ zijn: een ritmesectie bestaande ((contra)bas, drums, piano en eventueel gitaar, aangevuld met blazers (bijvoorbeeld saxofoon, trombone en trompet). Instrumenten kunnen ook dubbel bezet zijn, met uitzondering van bas en drums.  In zo’n setting is het mogelijk goed gearrangeerde versies van deze jazzstukken te spelen. De aandacht zal zeker ook komen te liggen op het element improvisatie, een integraal onderdeel van jazzmuziek. Tevens is er aandacht samenspel en ritme (swing en groove) en en komen  er verschillende jazz-stijlen zoals swing, ballad, Latin (bossa nova en/of samba), bebop en eventueel ook New Orleans en cool jazz. Per sessie worden één of meerdere van de genoemde elementen bij de kop gepakt en bestudeerd. Bij het repertoire kun je denken aan standards als Boplicity (cool jazz), Joy Spring (bebop), ‘Round Midnight (ballad), Song For My Father (Latin) en On The Sunny Side Of The Street (Swing).

Workshopleider Felix Degenaar is jazzpianist, arrangeur en componist. Hij studeerde in 1998 af aan het Gronings Conservatorium als musicus Piano Lichte Muziek. Na zijn afstuderen werkte hij daar als docent bijvak piano. Tegenwoordig geeft hij les in een zelfstandige praktijk aan de Ceramstraat in Groningen. Ook geeft hij regelmatig diverse cursussen en workshops in jazz-gerelateerde onderwerpen. Sinds 2019 is hij docent vakmethodiek aan het Prins Claus Conservatorium. Sinds 1989 maakt hij als pianist, arrangeur, bandleider en/of toetsenist deel uit van bands als de Hasan Band, Aquarela do Brasil met Izaline Calister, Organic, Noordpool Composers Orchestra, Sweet Thing, Shjazz, Eminent Hipsters en het jazzkwartet Up North.

Meedoen?
Inschrijvingsdatum is verlopen. Houd deze site in de gaten voor nieuwe data.

 

Spring naar toolbar