Workshops

Friejam organiseert jazzworkshops voor zowel beginners als gevorderden. Heb je interesse in een workshop? Vul dan het formulier in. Voor de workshops geldt:

  • De minimale bezetting is tien personen.
  • De workshops vinden plaats in cultuurpodium Neushoorn in Leeuwarden met uitzondering van de workshop Roaring Twenties; die vindt plaats in Stadsschouwburg Trebol in Harlingen.
  • Voor aanvang van de workshop dienen de kosten overgemaakt te worden. Een bevestiging van deelname en een verzoek tot betaling wordt per mail toegestuurd.
  • Leden van Friejam krijgen €50,- korting op een workshop. Lidmaatschap kost €25,- per jaar. Klik hier om lid te worden van Friejam.
  • Bij je aanmelding voor een workshop of masterclass, ga je akkoord met de spelregels & voorwaarden die gelden voor de workshops en masterclasses van Friejam.

Je kunt je voor de volgende workshops en masterclass opgeven:

Masterclass Modern Creative

Inhoud: 3 sessies en 1 optreden
Datums: 17 februari, 24 februari en 3 maart, met een afsluitend concert op zaterdag 10 maart in Neushoorn te Leeuwarden
Tijd: 13:00 – 17:00 uur
Masterclass-leider: Frans Vermeerssen
Doelgroep: muzikanten die ervaring hebben in improvisatie en beschikken over een behoorlijke instrumentale dan wel vocale beheersing en enige muziektheoretische kennis.
Kosten:
– deelnames auditie: €10,-
– deelname masterclasses: studenten €45,-. Vrije inschrijving: €125,-. Korting van €25,- voor leden van Friejam. Nog geen lid? Klik hier om lid te worden.
Locatie: de auditie, masterclasses, repetities en het optreden vinden plaats in Neushoorn, Leeuwarden

Veel muzikanten improviseren nog op jazz-standards en laten zich met name inspireren door jazzstijlen die in het midden van de vorige eeuw zijn ontstaan zoals swing, bebop, modale jazz, freejazz en jazzrock. Vanaf de jaren negentig zijn veel jazzmusici gaan improviseren op basis van vrijere vormen, met veel invloeden van buiten de jazz en op basis van andere harmonieën. De jazz die daaruit voortkomt, wordt wel als ‘modern creative’ aangeduid. Een uitgesproken vertegenwoordiger van deze stijl is Frans Vermeerssen. Wij zijn blij en ook een beetje trots dat hij deze masterclass gaat geven.

We streven naar een instrumentale groep van circa tien muzikanten waarbij naast gebruikelijk instrumenten in de jazz ook bijzondere instrumenten als viool, cello, stem en elektronische instrumenten kunnen deelnemen.

Meedoen?
Je vindt het aanmeldformulier aan de rechterkant op deze pagina.

Workshop Gospel & Soul

Heb je affiniteit met gospel en soul en het verband tussen die twee? Wil je je verdiepen in het repertoire van deze muziekworkshop opgezet door onze workshopleiders Jane Loois en Tim de Vries? Meld je dan aan voor de workshop Gospel & Soul.

Inhoud: 9 sessies en 1 optreden
Datums: dinsdag 13 en 20 februari – 6, 13, 20 en 27 maart – 3, 10, 17 en 21 april (afsluitend concert in De Backstage, het café van poppodium Neushoorn)
Tijd: 19:30 – 21:30 uur
Workshopdocenten: Jane Loois en Tim de Vries
Doelgroep: de docenten richten zich op deelnemers die al ervaring hebben met spelen, maar ook minder ervaren muzikale mensen zijn welkom. Noten lezen is niet verplicht, wel handig.
Kosten: €124,- voor Friejam-leden | niet-leden € 174,-. Nog geen lid van Friejam? Klik hier om lid te worden en ontvang €50,- korting.
Locatie: Neushoorn, Leeuwarden

De workshop is verspreid over 9 dinsdagavonden plus een afsluitend optreden.  Je komt wekelijks bij elkaar in een goed geoutilleerde ruimte waar alle apparatuur aanwezig is. Samen met de docenten, andere workshopdeelnemers én een goed repertoire werk je toe naar een spetterend eindconcert.

Jane Loois is een vocaliste met veel ervaring qua performance en als docent. Jane d’r zangkunsten kun je via YouTube bewonderen. Luister bijvoorbeeld naar I just had to hear your voice en Mornin. Tim de Vries is saxofonist; hij schrijft tevens alle arrangementen voor deze workshop. Op YouTube staat een leuk biografie-filmpje van Tim.

Bij de presentatie van deze workshop wordt de invloed van de traditionelen zoals Sam Cooke, Sharon Jones & the Dap-Kings doorgetrokken naar de hedendaagse muziek van bijv. John Legend, Cory Henry and the Funk Apostles en Amy Winehouse.

We zoeken deelnemers op bas, drums, gitaar en/of toetsen. Daarnaast minimaal 3 blazers en 3 zangers/zangeressen.

Meedoen?
Je vindt het aanmeldformulier aan de rechterkant op deze pagina.

Workshop Spelen in een band

Inhoud: 13 sessies en 1 optreden
Data: dinsdag 9, 23 en 30 januari, 6, 13 en 20 februari, 6, 13, 20 en 27 maart, 3, 10, 17 april en 21 april (afsluitend concert op Jazzfest)
Tijd: 19:30 – 21:30 uur
Workshopleider: Laurens Blinxma
Doelgroep: instroomniveau vanaf 1 jaar les of herintredende musici. Noten lezen is niet verplicht, wel handig.
Kosten: €174,- (niet-leden € 224,-). Nog geen lid? Klik hier om lid te worden en ontvang €50,- korting.
Locatie: Neushoorn, Leeuwarden

De workshop is verspreid over 14 avonden inclusief een afsluitend optreden; je leert hoe het is om in een band te spelen. Er wordt een volledige band geformeerd uit de aanmeldingen.

Blazers, gitaristen, drummers percussionisten, zangers en basgitaristen zijn van harte welkom. In de workshop wordt aandacht besteed aan samenspel, improviseren, techniek en we werken aan een klein maar divers repertoire: jazz, soul, blues klezmer, latin; alles kan.

Workshopleider Laurens Blinxma geeft al 20 jaar muziekworkshops en is met name gespecialiseerd in latin-muziek en jazz. Hij speelde in diverse salsa- en latinbands waaronder ‘Sonora del Caribe’ en ‘La Culebra’. Momenteel speelt hij in salsaband ‘B & M -latinband’.

Meedoen?
Je vindt het aanmeldformulier aan de rechterkant op deze pagina.

Ananazz, leerorkest voor jongeren

Wanneer: elke vrijdagmiddag, vanaf vrijdag 8 september 2017
Workshopleider: Kees Romers
Doelgroep: jongeren tussen 13 en 18 jaar
Kosten: €225,- voor 35 repetities. Deelnemers zijn automatisch lid van Friejam en kunnen gratis de concerten bezoeken.
Locatie: Neushoorn te Leeuwarden

Ananazz is een workshoporkest voor jongeren die geleid wordt door saxofonist en muziekdocent Kees Romers. Het orkest heeft tussen de 12 en 15 leden, in de leeftijd van 13 tot 18 jaar. Elke vrijdag repeteert het orkest van 17.00 tot 18.30 uur in Neushoorn. Het orkest heeft de volgende bezetting: ritmesectie (drums, percussie , toetsen, elektrische gitaar en basgitaar), saxen. trompet, trombone, viool, eventueel dwarsfluit en/of klarinet. Het repertoire bestaat uit eigen arrangementen en transcripties van meestal bestaande nummers. Stijlen: Jazz, Wereldmuziek, Balkan, Afrobeat, Funk, Soul, Latin, Pop, New Orleansstyle. Per jaar heeft Ananazz ongeveer tien optredens: (straat)festivals, poppodia en eigen projecten.

Meedoen?
Je vindt het aanmeldformulier aan de rechterkant op deze pagina.

Bokito Brass Band

Wanneer:  start vrijdag 22 september 2017; daarna tweewekelijks (14 x + diverse optredens)
Tijd: 19.15 tot 21.00 uur
Bandleider: trompettist Maaike Boonstra
Doelgroep:  gevorderde muzikanten tussen de 18 en 35 jaar
Kosten: € 124,- voor 14 repetities (incl. lidmaatschap Friejam in 2017 en 2018).
Locatie: Neushoorn te Leeuwarden
Extra: regelmatig optredens

Friejam is in oktober 2016 gestart met een hippe Streetband voor jonge muzikanten: de Bokito Brass Band. De muziek die gespeeld wordt is jazzy: New Orleans, (afro)jazz, hiphop, latin, etc. Plezier staat voorop. Samen muziek maken op straat in een stijl die je leuk vindt. Leren improviseren is een belangrijk bestanddeel van de repetities. Naast de repetities willen we voor veel optredens zorgen op festivals en bij activiteiten in het kader van de Culturele Hoofdstad 2018. We zoeken muzikanten die zonder versterking de straat op kunnen: trompettisten, trombonisten, tuba’s, saxofonisten, drummers, etc.  De deelnemers zijn min of meer gevorderde muzikanten die al een aantal jaren een instrument bespelen.

Meedoen?
Je vindt het aanmeldformulier aan de rechterkant op deze pagina.

Workshop Roaring Twenties

De eerste workshop waarin in najaar 2017 dirigent en trombonist Arend Huisman inspirerend en bevlogen de deelnemers enthousiast maakte voor de gearrangeerde jazzmuziek in de late twintiger jaren  bleek een daverend succes. Toen werd geopperd om begin  2018 een tweede workshop op te zetten, meldden zich direct al een aantal deelnemers aan. Toen werd geopperd om begin  2018 een tweede workshop op te zetten, meldden zich direct al een aantal deelnemers aan. Inmiddels is het maximale aantal deelnemers aan de workshop nagenoeg gehaald. Wel is er nog behoefte aan een drummer en een trompettist.

Inhoud: 9 sessies en 1 optreden
Data: maandag 12, 19, 26 februari, 5, 12, 19, 26 maart en 9, 16 april 2018
Tijd: 20.00-22.00 uur
Workshopleider: Arend Huisman (trombonist en bandleider)
Doelgroep: enigszins gevorderde muzikanten, die hun instrument technisch voldoende beheersen en bekend zijn met het notenschrift
Kosten: €124,- (niet-leden € 174,-). Nog geen lid? Klik hier om lid te worden en ontvang €50,- korting.
Locatie: Stadsschouwburg Trebol in Harlingen, Zuidoostsingel 1.

Friejam organiseert in haar Centrum voor Traditionele Jazz in Harlingen een workshop Roaring Twenties. De deelnemers kunnen zich de muziek in de late jaren ’20 eigen maken; de periode waarin de oorspronkelijke New Orleans muziek “salonfähig” werd en de Charleston werd gedanst.

Om de originaliteit zo dicht mogelijk te benaderen dienen deelnemers tenminste de volgende instrumenten te bespelen: trompet, eventueel trombone, saxofoon (alt/tenor), klarinet, piano en/of akoestische gitaar, contrabas en drums. Voor deze workshop is er alleen nog ruimte voor een drummer en een trompettist.

Meedoen?
Je vindt het aanmeldformulier aan de rechterkant op deze pagina.

Aanmelden

Ik geef me op voor de volgende workshop:
    Bekijk de spelregels en voorwaarden: http://friejam.nl/spelregels-voorwaarden-workshops-en-masterclasses/