Workshops

De workshops voor het seizoen 2018/2019

Friejam organiseert jazzworkshops voor zowel beginners als gevorderden. Heb je interesse in een workshop? Vul dan het formulier in. Voor de workshops geldt:

  • De minimale bezetting is tien personen.
  • De workshops vinden plaats in cultuurpodium Neushoorn in Leeuwarden met uitzondering van de workshops Roaring Twenties en Gyspy Jazz; die vindt plaats in Stadsschouwburg Trebol in Harlingen.
  • Voor aanvang van de workshop dienen de kosten overgemaakt te worden. Een bevestiging van deelname en een verzoek tot betaling wordt per mail toegestuurd.
  • Leden van Friejam krijgen €50,- korting op een workshop. Lidmaatschap kost €25,- per jaar. Klik hier om lid te worden van Friejam.
  • Bij je aanmelding voor een workshop of masterclass, ga je akkoord met de spelregels & voorwaarden die gelden voor de workshops en masterclasses van Friejam.

Jazzworkshop ‘Tribute to Roland Kirk’

Wanneer: Vanaf zaterdag 6 oktober 2018 (van 13.30 tot 16.00 uur) om de twee weken in totaal 13 sessies met een afsluitend optreden
Workshopleider: Frans Vermeerssen
Doelgroep: vanaf 16 jaar
Kosten: €185,- voor Friejamleden en €235,- voor niet-leden.
Locatie: Neushoorn te Leeuwarden.

Doelgroep: Gevorderde amateurmusici met ervaring met spelen in een band.

Centraal in deze workshop staat het werk van de Amerikaanse multi-instrumentalist Roland Kirk (1935-1977). Kirk was van huis uit saxofonist, maar hij bespeelde uiteindelijk ieder instrument dat hij te pakken kon krijgen.  Naast een gedreven en inventief improvisator (zo bespeelde hij meerdere saxofoons tegelijk) was Kirk ook een begenadigd componist van pakkende thema’s. Kirk speelde weinig in andermans bands, maar brak door als side-man bij Charles Mingus. Hij speelde onder meer met McCoy Tyner, John Coltrane en Quincy Jones. Hij wordt gezien als een belangrijke vernieuwer in de jazz. Daarnaast was hij ook een uitgesproken en kleurrijk figuur. Zijn concerten lardeerde hij altijd met stevige politieke statements over de onder andere het belang van de mensenrechten en Afro-Amerikaanse historie. Het is diezelfde uitgesprokenheid die je terug hoort in zijn composities, waarin hij ook altijd op zoek was naar nieuwe wegen en verrassende combinaties van instrumenten.

Saxofonist, arrangeur, componist en workshopleider Frans Vermeerssen heeft zijn sporen onder ander verdiend bij bands als TamTamFanfare ,All Ears, Transatlantic Sextet, Frans Vermeerssen Kwartet, Africa Brass, Contraband, No Can Do, Talking Cows en het Fries Project Orkest. Hij speelt op podia en festivals over de hele wereld en is als docent ensembles improvisatie, bandcoaching en saxofoon verbonden aan de ARTEZ Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem. Op 14 oktober is hij te gast bij Hothouse Redbad in De Harmonie met het sextet Reeds & Deeds met een speciaal programma rond de muziek van Roland Kirk.

De gewenste workshopsamenstelling is : drums, basgitaar, piano, gitaar (geen dubbele bezettingen op deze instrumenten). Daarnaast is er ruimte voor veel blazers. Tevens worden violisten, accordeonisten en andere bespelers van in de jazz minder gebruikelijke instrumenten uitgenodigd om aan de workshop deel te nemen. Er is ruimte voor 10 tot 15 deelnemers.

Meedoen?
Je vindt het aanmeldformulier aan de rechterkant op deze pagina.

Blues- en soulworkshop ‘Tribute to John Mayer’

Wanneer: Vanaf zaterdag 29 september 2018 om de twee weken in totaal 13 sessies met een afsluitend optreden
Workshopleider: Sietze Bouma
Doelgroep: vanaf 16 jaar
Kosten: €185,- voor Friejamleden en €235,- voor niet-leden.
Locatie: Neushoorn te Leeuwarden

Doelgroep: Gevorderden met ervaring met spelen in een band of ervaring met samenspel.

Centraal in de workshop staat het werk van singer/songwriter John Mayer. Zijn muziek is een goed voorbeeld van samensmelten van verschillende muziekstijlen. In zijn werk speelt de authentieke blues een grote rol, maar ook rock en soul komen in zijn werk ruimschoots aan bod, terwijl hij fraaie ballades evenmin schuwt. Zijn inspiratiebronnen zijn blues- en rocklegendes als B.B. King, Stevie Ray Vaughan en Eric Clapton, maar bijvoorbeeld ook een singer/songwriter als Damien Rice.

De in Leeuwarden geboren workshopleider Sietze Bouma is inmiddels een ervaren gitarist die het podium al gedeeld heeft met grootheden als Harry Sacksioni en Tom Emmanuel. Zijn gitaarspel is onder andere beïnvloed door John Mayer, Mateus Asato Guthrie Govan, Pat Metheny en Robben Ford. Naast het docentschap aan zijn eigen gitaarschool heeft hij ook een eigen bluestrio. Als docent weet hij mensen te inspireren en is hij instaat om je als cursist naast je sterke kanten, ook onbekende kanten te laten ontdekken.

De gewenste workshopsamenstelling is : drums, basgitaar, toetsen, twee gitaristen, een vocalist (e), twee backing vocals en minstens drie blazers, waarvan teminste één koperblazer. Potentiële deelnemers worden verzocht om bij aanmelding iets van zichzelf te laten horen en zien via youtube of een videofilmpje. Bij veel belangstelling voor deze workshop kan besloten worden een auditieronde te houden.

Meedoen?
Je vindt het aanmeldformulier aan de rechterkant op deze pagina.

Workshop Gypsy Jazz Harlingen

Wanneer: maandag 24 september 2018 van 20.00 – 22.00 uur, daarna iedere maandagavond op 1, 8, 15, 22 en 29 oktober en  5, 12, 19, 26 november. Publiekspresentatie medio januari 2019.
Workshopleider: Ronald Kamphuis
Doelgroep: Gevorderde musici die ervaring hebben met barréakkoorden en melodieën en toonladders.
Kosten: € 185,00. Voor Friejamleden: € 135,00.

Locatie: Stadsschouwburg Trebol, Zuidoostsingel 1, Harlingen.

In deze workshop gaat gitaardocent Ronald Kamphuis de mysteries van het spelen van de muziek van de Hot Club de France ontrafelen. Deze muziekstijl wordt tegenwoordig vaak aangeduid als “Gypsy jazz”. De stijl is in de jaren ‘30 in Parijs ontstaan door het Quintette du Hot Club de France, een groep waarbij gitarist Django Reinhardt en violist Stéphane Grappelli de solisten waren. Naast het verstrekken van de nodige achtergrondinformatie zal er tijdens de workshop uiteraard veel muziek gemaakt gaan worden! Er komt veel van het klassieke Hot Club repertoire voorbij en we gaan kijken naar de typische gypsyjazz begeleidingsstijl (“la pompe”) en de bijbehorende akkoordgrepen, soleertechnieken en ideeën voor improvisaties. De gypsyjazz leent zich uitstekend voor jams in grotere groepen, mits er een goede rolverdeling wordt besproken. Voor gitaristen is het goed om te weten dat deze speelstijl gebaseerd is op spelen met een plectrum. Ook helpt het om al wat ervaring te hebben in tenminste het spelen van barréakkoorden en melodieën en toonladders. Andere instrumenten zijn meer dan welkom! Met name de viool, klarinet, contrabas en accordeon hebben een sound die zeer goed mengt bij dit repertoire.

Meedoen?
Je vindt het aanmeldformulier aan de rechterkant op deze pagina.

The Roaring Twenties Experience

Wanneer: Start maandagavond 24 september en vervolgens iedere maandagavond van 20.00 tot 22.00 uur t/m 8 april 2019, waarna een optreden volgt op het Friejam Jazzfestival op 13 /14 april 2019. Rekening houdend met mogelijke uitvaldata (vakantie e.d.) betekent dit plm. 26 repetities.

Workshopleider: Arend Huisman
Doelgroep: Gevorderde musici die het notenschrift beheersen.
Kosten: : € 259,00, die in twee termijnen van elk € 129,50 worden voldaan en een verplicht lidmaatschap van Friejam (jaarcontributie € 25,00).

Locatie:  Stadsschouwburg Trebol, Zuidoostsingel 1, Harlingen

In september 2017 begon de eerste workshop waarin de muziek aandacht kreeg, zoals die in de laat-twintiger jaren werd gespeeld. Denk voor die periode bijv. aan de film The Great Gatsby en de Charleston dans. Dat de deelnemers de smaak te pakken kregen van deze  gearrangeerde jazzy salonmuziek blijkt uit de vervolgworkshop, die in februari jl van start ging en op 29 april werd afgerond met een optreden op  het afsluitende loungeconcert van Centrum Traditionele Jazz Harlingen van seizoen 2017/2018. Zo ontstond een kern van amateurmusici die zich verder wil verdiepen in deze  aanstekelijke  muziek. Daarom is nu gekozen voor een orkestvorm, waarin gewerkt wordt aan het individuele spelniveau, de orkestprestatie en verbreding van het repertoire: The Roaring Twenties Experience.

Wat de bezetting betreft nog het  volgende: er is nog ruimte voor TROMPET/CORNET, SCHUIFTROMBONE, TENORSAX,  VIOOL, DRUMS.

Meedoen?
Je vindt het aanmeldformulier aan de rechterkant op deze pagina. Inschrijving in volgorde van binnenkomst. Deelnemers aan de vorige workshop hebben voorrang.

 

Workshop ‘Funk it up’

Wanneer: Dinsdagavonden van 19.45 tot 21.30 uur op 11, 18 en 25 september, 2, 9, 16 en 28 oktober, 6, 13, 20 en 27 november en 4 en 11 december en een afsluitend optreden.

Workshopleider: Laurens Blinxma
Doelgroep: vanaf 16 jaar
Kosten: €185,- voor Friejamleden en €235,- voor niet-leden.
Locatie: Neushoorn te Leeuwarden.

Doelgroep: Gevorderde amateurmusici.

Funk it up is een 13-delige bandcursus rond de funkmuziek van 1970- nu met muziek van o.a. Sly, James Brown, Maceo Parker, Prince en andere funketeers. De cursus is bedoeld voor gevorderde spelers. Welkom zijn de volgende instrumenten: blaasinstrumenten, alle soorten gitaren en basgitaren, keyboardpiloten, drummers, percussionisten en zangers. Er is ruimte voor 10 tot 15 deelnemers.

Workshopleider Laurens Blinxma is een begenadigd allround saxofonist die in de meest uiteenlopende bezettingen speelt en veel verschillende stijlen beheerst. Hij speelt onder andere in de afroband Mangrove en salsaband Orquesta Latina en is een veel gevraagde gastspeler bij diverse bands en gelegenheidsformaties.  Tevens is hij een uitstekende docent die zijn cursisten op een hele plezierige en onderhoudende wijze weet te inspireren en te motiveren.

Meedoen?
Je vindt het aanmeldformulier aan de rechterkant op deze pagina.

Workshop ‘Spelen in een band’

Wanneer: Dinsdagavonden van 19.45 tot 21.30 uur op 8, 15. 22 en 29 januari, 5,12 en 26 februari, 5, 12, 19 en 26 maart en 2 en 9 april met op 13 april een afsluitend optreden tijdens het Jazzfest in Neushoorn Leeuwarden.

Workshopleider: Laurens Blinxma
Doelgroep: vanaf 16 jaar
Kosten: €185,- voor Friejamleden en €235,- voor niet-leden.
Locatie:Neushoorn te Leeuwarden.

Doelgroep: Gevorderde amateurmusici.

Tijdens deze workshop verspreid over 13 avonden leer je hoe het is om in een band te spelen. Er wordt een volledige band geformeerd uit de aanmeldingen. Blazers, gitaristen, toetsenisten, drummers, percussionisten, zangers, basgitaristen zijn van harte welkom. In de cursus wordt aandacht besteed aan samenspel, improviseren, techniek en we werken aan een klein maar divers repertoire : jazz, soul, blues, klezmer, latin: alles kan. Er is ruimte voor 10 tot 15 deelnemers.

Workshopleider Laurens Blinxma is een begenadigd allround saxofonist die in de meest uiteenlopende bezettingen speelt en veel verschillende stijlen beheerst. Hij speelt onder andere in de afroband Mangrove en salsaband Orquesta Latina en is een veel gevraagde gastspeler bij diverse bands en gelegenheidsformaties.  Tevens is hij een uitstekende docent die zijn cursisten op een hele plezierige en onderhoudende wijze weet te inspireren en te motiveren.

Meedoen?
Je vindt het aanmeldformulier aan de rechterkant op deze pagina.

Ananazz, leerorkest voor jongeren

Wanneer: elke vrijdagmiddag vanaf september 2018
Workshopleider: Kees Romers
Doelgroep: jongeren tussen 13 en 18 jaar
Kosten: €225,- voor 35 repetities. Deelnemers zijn automatisch lid van Friejam en kunnen gratis de concerten bezoeken.
Locatie: Neushoorn te Leeuwarden

Ananazz is een workshoporkest voor jongeren die geleid wordt door saxofonist en muziekdocent Kees Romers. Het orkest heeft tussen de 12 en 15 leden, in de leeftijd van 13 tot 18 jaar. Elke vrijdag repeteert het orkest van 17.00 tot 18.30 uur in Neushoorn. Het orkest heeft de volgende bezetting: ritmesectie (drums, percussie , toetsen, elektrische gitaar en basgitaar), saxen. trompet, trombone, viool, eventueel dwarsfluit en/of klarinet. Het repertoire bestaat uit eigen arrangementen en transcripties van meestal bestaande nummers. Stijlen: Jazz, Wereldmuziek, Balkan, Afrobeat, Funk, Soul, Latin, Pop, New Orleansstyle. Per jaar heeft Ananazz ongeveer tien optredens: (straat)festivals, poppodia en eigen projecten.

Meedoen?
Je vindt het aanmeldformulier aan de rechterkant op deze pagina.

Bokito Brass Band

Wanneer:  start in september 2018; daarna tweewekelijks (14 x + diverse optredens)
Tijd: 19.15 tot 21.00 uur
Bandleider: nog niet bekend.
Doelgroep:  gevorderde muzikanten tussen de 18 en 35 jaar
Kosten: € 124,- voor 14 repetities (incl. lidmaatschap Friejam in 2017 en 2018).
Locatie: Neushoorn te Leeuwarden
Extra: regelmatig optredens

Friejam is in oktober 2016 gestart met een hippe Streetband voor jonge muzikanten: de Bokito Brass Band. De muziek die gespeeld wordt is jazzy: New Orleans, (afro)jazz, hiphop, latin, etc. Plezier staat voorop. Samen muziek maken op straat in een stijl die je leuk vindt. Leren improviseren is een belangrijk bestanddeel van de repetities. Naast de repetities willen we voor veel optredens zorgen op festivals en bij activiteiten in het kader van de Culturele Hoofdstad 2018. We zoeken muzikanten die zonder versterking de straat op kunnen: trompettisten, trombonisten, tuba’s, saxofonisten, drummers, etc.  De deelnemers zijn min of meer gevorderde muzikanten die al een aantal jaren een instrument bespelen.

Meedoen?
Je vindt het aanmeldformulier aan de rechterkant op deze pagina.

 

Aanmelden

Ik geef me op voor de volgende workshop:
    Bekijk de spelregels en voorwaarden: http://friejam.nl/spelregels-voorwaarden-workshops-en-masterclasses/
    Op 25 mei 2018 is de nieuwe privacywet (Algemene Verordening Gegevensbescherming of AVG) ingegaan. In deze wet staat vastgelegd hoe een organisatie om moet gaan met persoonsgegevens. Friejam vindt het belangrijk om zorgvuldig met uw persoonsgegevens om te gaan. Daarom doen we ons best om aan deze wet te voldoen. Eén van de dingen die hoort bij de nieuwe privacywet is dat we u informeren over de privacyverklaring, waar onder andere in staat welke persoonsgegevens Friejam van u bijhoudt, hoe wij die gebruiken en wat uw rechten zijn. Onze Privacy Statement kunt u lezen op de pagina 'over friejam' op deze website.