Dak er af tijdens jamsessie met saxofonist Kees Romers

6 maart 2019

Het is dat café De Backstage van poppodium Neushoorn in Leeuwarden stevig gebouwd is, anders was op dinsdagavond 5 maart onherroepelijk het dak er af gegaan tijdens het jazzcafé en de jamsessie met saxofonist Kees Romers. Het spetterde, knetterde en swingende dat het een aard had. Onversneden jazz, onvervalste jazz en ongelofelijk swingende funk en soul kwamen voorbij. De bezetting op het podium veranderde haast per nummer, maar Kees Romers liet in al die wisselende bezettingen zien dat hij behalve een uitstekende saxofonist ook een begenadigd bandleider is. Het moment van wennen aan elkaar op het podium was maar van korte duur. Binnen de kortste keren wist hij met een paar korte aanwijzingen steeds de eenlingen op het podium tot een swingend geheel te smeden.

Door Max van den Broek

Ook de drie jonge spelers (trompet, saxofoon en bas, leeftijd rond de 15 jaar) van leerorkest Ananazz durfden het aan om redelijk onvoorbereid met hun leermeester (Romers is ook leider van het orkest) op het podium te gaan staan. Zij kregen het vertrouwen van hem en dat werd niet beschaamd. De knapen speelden met passie en  enthousiasme, durfde te improviseren en oogsten met hun speelplezier vele open doekjes van het steeds enthousiaster wordende publiek in het zeer goed gevulde café.

Ook daarna bleef het niveau hoog en werd het steeds voller met muzikanten op het podium. Speelde Romers eerst nog een rustige blues met zijn voormalige saxofoonleerling Tim de Vries en het vast begeleidingstrio van  André Valkenburg, daarna ging het echt los. En zo stond er ineens een ritmesectie (bas, drums, piano) op het podium met een blazerssectie van  3 saxofonisten (Elske Kemkers, Tim de Vries en Kees Romers), een trompettist (Maaike Boonstra) en trombonist (Jeroen Devilee) aangevuld met gitarist Sietze Bouma op  podium. En toen ging het echt los met dampende funk-, jazz- en bluesnummers waarin strak samenspel werd afgewisseld met subliem solowerk zoals in het nummer ‘Passing the Peace’ . Voeg daar dan vervolgens voor het  laatste nummer ‘I Feel Good’ van de legendarische James Brown nog een geweldige zangeres aan toe (foto) en dan ontstaat er een mega swingende slotact die de legendarische soulzanger vanaf zijn wolk waarschijnlijk goedkeurend heeft gadegeslagen. Dat laatste nummer omschrijft bovendien precies het gevoel waarmee het opgetogen publiek die avond heupwiegend De Backstage heeft verlaten.

terug
Spring naar toolbar