De Friese Bond voor Jazzmuzikanten – Friejam- houdt op 30 juni 2021 op te bestaan. Maar de jazz in Fryslân blijft levend. De meeste activiteiten van Friejam zullen in het komende seizoen waarschijnlijk worden voortgezet onder verantwoordelijkheid en uitvoering van anderen. Nadere berichtgeving hierover volgt via deze website, de nieuwsbrief en onze social mediakanalen.
Het bestuur.
Met ingang van 1 juli 2020 is het Centrum Traditionele Jazz Harlingen (CTJH) verder gegaan als zelfstandige organisatie. Het CTJH is in 2017 als onderdeel van Friejam opgericht en heeft onder de paraplu en met de steun van deze organisatie de gelegenheid gekregen om de jazz, en dan met name de traditionele jazz van voor de jaren ’40 van de vorige eeuw, in Harlingen weer op de kaart te zetten. Inmiddels is het CTJH uitgegroeid tot een zelfstandige organisatie met een eigen beleid, een eigen programmering en een uitstekend functionerend huisorkest. En inmiddels is het, met dank aan de goede samenwerking met en door de ondersteuning van Friejam, zover dat het op eigen benen verder kan. Het CTJH gaat verder met het programmeren van jazzconcerten in Harlingen op de vaste locatie ’t Heerenlogement. De programmering blijft bestaan uit een voor- en najaarsprogramma. Daarnaast wordt er gekeken naar een specifieke zomerprogrammering op diverse locatie in de stad en zullen er workshops worden georganiseerd. Uiteraard blijft het huisorkest The Roaring Twenties Experience met inmiddels veel optredens en concerten door de hele provincie ook een belangrijke pijler onder het CTJH. Voor meer informatie, nieuws en een boeiende serie over de geschiedenis van de jazzmuziek (inclusief beeld en geluid en speellijst op Spotify) kunt u terecht op de website van het CTJH.
Uiteraard zijn we ook te vinden op Facebook en Instagram.
23 februari 2020 speelde het 5 brothers project een set in de Friejam Neushoorn Backstage.
De rust en de glimlach van Sebastian Demydczuk
Wie ooit de film Die Blechtrommel heeft gezien, weet dat niet alle drummers evenveel rust uitstralen. Soms denk je juist aan Schopenhauers Het ergste moet nog komen. Maar Sebastian Demydczuk heeft met zijn af en toe fluisterzachte spel laten horen dat vrede op aarde tot de mogelijkheden behoort. Een aanstekelijke glimlach gaf misschien wel de doorslag op deze prachtige middag.
Samen met Bert van Erk (contrabas), Miguel Martinez (altsax) en Laurens Blinxma (baritonsax) maakte hij het Five Brothers Project een feest voor alle aanwezigen. We kregen alles wat je mag hopen van een Gerry Mulligan Jazztribute. Naast standards als All The Things You Are, Love Me Or Leave Me, Body And Soul ook een soort mash-up van What Is This Thing Called Love en Subconscious Lee. Dit werd gecombineerd met prachtige eigen arrangementen zoals (bijvoorbeeld) Cruel Calypso (Miguel Martinez) en Idol Gossip (Laurens Blinxma). Uiteraard werden we ook getrakteerd op nummers van Miles Davis’ Birth Of The Cool, te weten Move en Boplicity. Bert van Erk haalde in ondersteunende, stuwende zin alles uit de ‘kast’ en maakte er met energieke solo’s een geweldige performance van.Irma Galema
Alweer bood Friejam het publiek een geweldige jamsessie. Deze keer met de bas, de double-bass, de contrabas, maar vooral Joris Teepe in de hoofdrol. Door meteen openlijk de sessie te benoemen tot een oefening, heeft Joris er een zeer toegankelijke ‘open’ sessie van gemaakt. Een eerste start samen met André Valkenburg (drums) en Tim de Vries (sax) liet meteen zien en horen hoe muzikanten op elkaar reageren en tot lekkere muziek komen.
Daarna werden we door leerlingen van Joris helemaal blij gemaakt met een prachtige extra sessie. Gennaro (drums), Alex (piano) lieten zich (zo leek het wel) leiden door Kasia met haar bas. Is ze de nieuwe Gail Ann Dorsey? Of gaat ze er ooit bij zingen als Esperanza Spalding? Wie weet….
Misschien door Kasia nog niet, maar werd er ook gezongen? Ja, Berber Pieksma ging begeleid door de altijd jonge Rob Taekema (bas) en de verbijsterend goede pianist Yonghoon helemaal los op nummers als (bijvoorbeeld) Wave.
Het slot van de avond kwam voor rekening van Joris, André en Tim. We mochten genieten van Stella by Starlight. Instrumentaal uiteraard, maar misschien gaat er bij de volgende jamsessie iemand bij zingen: The song a robin sings… That’s Stella by starlight, And not a dream, My heart and I agree, She’s everything on this earth to me…..
GvE
We hebben 7 januari jongstleden (2020) weer mogen genieten van een van de beste trombonisten ter wereld, Conrad Herwig. Onder begeleiding van het Valkenburg trio (Paul Bergman toetsen, Wytze van der Meer bas en André Valkenburg drums) fonkelde hij als de sterren van het nieuwe jaar.
Tim de Vries leidde de open sessie in goede banen en had een prachtig interview met Conrad. Deze speelde met alle (jazz-) groten der aarde (Miles Davis, Eddie Palmieri en bijvoorbeeld Tom Harrel) en wist mooi te vertellen over onder meer Buddy Rich, die doorgaans werd aangekondigd als The world’s greatest drummer.
Conrad vergeleek Buddy Rich met een sumoworstelaar, waarnaast je je klein en onbelangrijk gaat voelen. Buddy is op YouTube ook te zien in een drumbattle met Muppet-drummer Animal. Conrad Herwig heeft laten zien (en horen!) zeker in aanmerking te komen voor eenzelfde heldenstatus.
In de open sessie hebben een aantal mensen het beste uit zichzelf weten te halen. Deze keer noemen we Sina Keuning, die met een indrukwekkend optreden de avond extra glans gaf!
Dit is een cursus over 13 maandagavonden, waarin je leert hoe het is om in een band te spelen. Er wordt een volledige band geformeerd uit de aanmeldingen: blazers, gitaristen, toetsenisten, drummers, percussionisten, zangers en basgitaristen zijn van harte welkom. We sluiten af met een optreden.
De band repeteert wekelijks op de maandagavond van 19.30 – 21.30 in Theater De Bres te Leeuwarden. De cursus besteedt aandacht aan samenspel, improvisatie en techniek. Er wordt gewerkt aan een klein maar divers repertoire: Jazz, Soul, Blues, Klezmer, Latin… alles kan.
We gaan ervan uit dat je ongeveer 1 jaar les hebt gehad of aan een tweede carrière begint. Het is wel handig als je kunt notenlezen, maar niet verplicht.
De start is op maandag 20 januari.
Alle data op een rijtje:
Januari 20, 27
Februari 3, 10, 24
Maart 2, 9, 16, 23
April 20
Mei 11, 18
Het afsluitende optreden is gepland op 25 mei.
Het deelnemersgeld is 175 euro voor leden en 225 euro voor niet leden
De inschrijving sluit 13 januari 2020.
FRIEJAM dankt PUNK ’N JAZZORCHESTRA ( https://www.punknjazzorchestra.nl/videos/) voor een avond intens genieten van alles wat muziek kan zijn. Een vol podium met (aankomende) toppers in leeftijd variërend van 15 tot 50 jaar verzorgde onder leiding van Steven Sluiter een spectaculaire show. Funk, Punk en Grunge gewoon zomaar in een Jazzjasje, een mashup van de klassiekers Just The Two Of Us en Summertime, een spetterende uitvoering van Seven Nation Army à la Ben L’Oncle Soul, door Ingeborg Veldman betoverend mooi gezongen liedjes van Caro Emerald, Amy Winehouse en nog veel meer.
Daarna volgde een workshopsessie waarvoor verschillende deelnemers zich eerder hadden aangemeld en voorbereid. Onder andere Tjipke Travaille, (altsax), Martijn van Bachum (drums) en Siebe Zwiers (drums) lieten zich horen en zien en maakten er wat moois van.
Uiteraard verzorgde het Trio Valkenburg met Paul Bergman (piano), Wytze van der Meer (bas), Tim de Vries (sax) en André Valkenburg (drums) het slot van de avond met een iets kortere jamsessie. Graag wil ik van de gelegenheid gebruik maken om de wondermooie (stem van) Aafke Zuidersma te noemen. Tot slot nog een extra woord van dank aan geluidstechnicus Gido Bamboe.
FEEST MET HISKE OOSTERWIJK
Hoe maak je van het leven een feest?! Juist ja, met muziek! Afgelopen dinsdag (5 november) heeft Friejam met Hiske Oosterwijk een zangeres in huis gehaald waarmee het hele leven (al was het maar voor even) een ander (klank-)kleur kreeg. Met haar rijke, veelzijdige stem, wist ze er zingend en scattend een prachtige avond van te maken. Haar overtuigende en buitengewoon charmante uitstraling verleidde het Trio Valkenburg tot grote hoogte. En niet alleen ons trio, maar ook Inez Timmer deed mee! Het was een bijzondere ervaring om haar Autumn Leaves te horen zingen. Een geweldige avond dus! Jazz kwam dichterbij en het leven werd er mooier van!
De prachtige foto’s zijn van de hand van Irma Galema.
JAZZ (en FUNK) IT UP! met een ode aan NILE RODGERS!
Nile Rodgers, held van Chic met Le Freak en (bijvoorbeeld) Everybody Dance. Schrijver van tophits als Let’s Dance (Bowie), Like A Virgin (Madonna) en (om maar wat te noemen) Upside Down (Diana Ross),- ja, die Nile Rodgers heeft een eerbetoon gekregen waar hij blij mee kan zijn. Erwin Dorrius heeft met zijn band het publiek al dansend in vervoering gebracht. Emmy van Dijk en Joyce Pietrzak lieten horen en zien hoe leuk zingen kan zijn. Zonder Tamara Heijnis, maar mèt een fantastische blazerssectie (Libbe Oosterman, Stanley Medema en Danielle Gombert) werd het publiek getrakteerd op (misschien wel) de meest toegankelijke vorm van Jazz. Funk zet al een paar generaties in beweging en zal dat (denk ik) blijven doen. Is Funk gemakkelijk? Nee bepaald niet! Je hebt er een hele goede drummer voor nodig (Bennie Top) en een strakke gitarist die niet te beroerd moet zijn voor een vette solo (bedankt Jeffrey Smith!) Waarom noem ik al die namen? Omdat ze het verdiend hebben in het zonnetje te worden gezet!
Twee moet ik nog noemen. Paul Bergman verving de zieke Robin Eenkhoorn alsof hij al jarenlang met deze band speelt. Ik heb Paul al in meerdere formaties zien spelen en elke keer verwonder ik me over zijn veelzijdigheid.
Als laatste wil ik extra aandacht vragen voor Wytze van der Meer. Als Wytze bast, dan lijkt het net alsof hij meer vingers heeft dan andere mensen. En hij heeft het domweg in die vingers zitten. Als ik Wytze zie en hoor spelen, dan vergeet ik Gary Thain en doet Jaco Pastorius even niet meer mee. Zelfs Charles Mingus hoeft even niet meer. Misschien is Wytze wel de nieuwe Stanley Clarke!
Het was een geweldige middag!
Geert van Everdink
De foto’s van dit spetterende concert zijn gemaakt door Gitta Overmaat. Zie verder op deze site.
Jazzfanaat en ‘nachtburgemeester’ Jules Deelder en tenorsaxofonist Boris van der Lek zijn samen op tournee en presenteren hun plaat ‘Jazz’. De twee markante figuren spelen vrijdag 25 oktober een met jazz en poëzie gevulde show in de Arena van Neushoorn in Leeuwarden. De aanvang is 20.45 uur. Leden van Friejam kunnen met korting op de toegangsprijs naar dit bijzondere concert.
Van der Lek is onafscheidelijk van zijn tenorsaxofoon, waarmee hij onder andere het podium deelde met Herman Brood & his Wild Romance, Golden Earring en the Houdini’s. ‘Nachtburgemeester’ Deelder kennen we niet anders dan de strak in zwart pak geklede dichter, schrijver en muzikant. Het repertoire van de heren bestaat uit pakkende, robuuste stukken en prachtige ballades die aansluiten bij het beste uit een glorieus jazzverleden. Ze delen al 32 jaar regelmatig het podium, dus de samenwerking voor het album ‘Jazz’ komt niet uit de lucht vallen. De plaat luistert dan ook heerlijk weg en staat vol swingende en zwoele jazznummers. Slechts enkele keren beroert Deelder zijn stembanden, om de rest van de plaat de muziek zijn werk te laten doen. Zowel live als op de plaat zit Deelder achter het drumstel en voorziet Van der Lek met zijn sax de muziek van speelse melodieën. Samen met hun band verzorgen ze in Neushoorn een fijne avond vol jazz en poëzie.
Zaal: Arena
Type: Staconcert
Garderobe gratis
Kaarten: Ticketservice website Neushoorn en aan de kassa
Friejamleden kunnen 5 euro met korting naar dit concert via devolgende link:
https://neushoorn.stager.nl/web/tickets/380062
Het jazzseizoen is swingend van start gegaan met een concert door de Society Jazz Band. Dat gebeurde in sfeervolle en akoestisch zeer goede zaal achter café De Lichtboei aan de Rommelhaven in Harlingen. Dit lokaal is voorlopig de thuishaven van het Centrum Traditionele Jazz Harlingen, nu stadsschouwburg Trebol moet wijken voor appartementen. En prima locatie zo is bij het eerste concert gebleken. De gedempte sfeerverlichting in combinatie met de bar achter in de zaal en de rond het podium geplaatste gezellige zitjes zorgden voor de aangename bijna clubachtige sfeer die uitstekend past bij een goed jazzconcert. Dat laatste kun je aan de zes mannen van Society Jazz Band wel overlaten. Zij spelen echte onvervalste dixie-jazz, gestoken in soms eigentijdse en verrassende arrangementen. Die zorgen, mede door het gebruik van de voor die stijl verrassende instrumenten zoals de viool en zelfs een mondorgel, voor verrassend swingende interpretaties van deze stijl die vooral in de jaren ’30, ’40 en ’50 van de vorige eeuw populair was. Een prima opening dus van het nieuwe jazzseizoen in Harlingen. Jammer dat de Harlinger jazzliefhebbers nog niet massaal de weg naar de nieuwe locatie wisten te vinden. Gelukkig hebben zondag 10 november een nieuwe kans. Dan komt Zazou Swing met onvervalste gipsy jazz naar De Lichtboei in Harlingen. Friejamfotograaf Gitta Overmaat heeft van het concert van de Society Swing Band een sfeervolle zwart-wit reportage gemaakt. Ga naar de galerij op deze pagina om de hele serie te bekijken.
Iedereen die 1 oktober ’s avonds de regen durfde te trotseren voor de jamsessie van Friejam, is daarvoor ruim beloond. Niemand minder dan de Amerikaanse jazztrompettist Michael Philip Mossman gaf samen met de Friejam huisband een geweldig concert. In de Backstage liet Mossman (foto Gitta Overmaat) zien (en horen!) waar goede samenwerking toe kan leiden. Met bevlogen muzikanten André Valkenburg, Tim de Vries, Paul Bergman en Nitay Ahituv werd het publiek getrakteerd op wat het leven zo mooi kan maken, jazz! Na dit mini-concert begon de eigenlijke jamsessie, waarin verschillende muzikanten zich blootgaven met prachtige bijdragen. Oud en jong lieten zich helemaal gaan op het podium. Johan Velthuis (keyboard), Bran Gosker (bas), Bruno Timarchi (drums), Cris Krijger (trompet), Eric Roelofsen (trombone) en de schokkend goede gitarist Berend Rombouts maakten er samen een onvergetelijke avond van!
Geert van Everdink
Voor meer foto’s van Gitta Overmaat van deze avond: zie de pagina Galerij op deze website.
Na het muzikale eerbetoon aan Nile Rodgers en The New Conrad Miller Trio, nodigt FRIEJAM het soulvolle Izaline Calister Trio uit voor het laatste jazzy zondagmiddagconcert van dit jaar. Calister op zondag 15 december zingt de sterren van de hemel, onder begeleiding van het fijne gitaarspel van Ed Verhoeff en de jazzklanken van trompettist Angelo Verploegen. De aanvang is 15.00 uur.
Izaline Calister en Ed Verhoeff zijn al 10 jaar onafscheidelijk. In hun zoektocht naar een 3e instrument vinden ze de ‘perfect match’ in het warme, intuïtieve en herkenbare trompetgeluid van trompettist Angelo Verploegen. Het trio speelt originals en geeft Izaline daarbij de ruimte tot haar sterke interpretatie van een breed scala aan stijlen. Haar eigen muziek is een fusie tussen de traditionele muziek van haar geboorte eiland Curaçao en jazz met Afro-Caraïbische invloeden. Ook dit is terug te horen in de jazzy en soulvolle muziek van dit trio. Geniet tijdens dit zondagmiddagconcert van hartverwarmende klanken, Caribische melodieën en het fijne samenspel.
Zaal: Arena
Type: Staconcert
Aanvang: 15.00 uur
Tickets: VVK € 12,00 // Deur € 12,00 // CJP € 9,50
Voorverkoop via de ticketservice op de website van Neushoorn.
Voor een fijn zondagmiddagconcert haalt Friejam op zondag 17 november The New Conrad Miller Trio naar Neushoorn voor een middag vol jazz met Zuid-Amerikaanse ritmes, vloeiende harmonieën en soul en blues. Jan Akkerman prijst het trio om hun bijzondere combinatie van Latin en bebop. De aanvang is 15.00 uur. Kaarten 12 euro (voorverkoop via de website van Neushoorn), 12 euro aan de kassa en 9.50 euro voor CJP-pashouders.
De pers lijkt het unaniem eens te zijn: The New Conrad Miller Trio is één van de beste en avontuurlijkste jazztrio’s van ons land. Met piano, contrabas en drums creëert de band een spannend en uniek samenspel waarin de drie afzonderlijke musici een trio-opvatting produceren die de luisteraar deelgenoot maakt van muziek op hoog niveau. Op hun nieuwe album ‘Sounding Silence’ nemen Coen Molenaar (piano), David de Marez Oyens (contrabas) en Enrique Firpi (drums) je mee op reis door een muzikaal landschap van Zuid-Amerikaanse ritmes en harmonieën die overvloeien in traditionele jazz . Bovendien gooien ze soul en blues in de mix. Het resulteert in een alom geprezen album waar de energie en enthousiasme vanaf spat. Verwacht deze zondagmiddag een concert vol Latin, jazz, neo soul, fusion en funk, gespeeld door dit avontuurlijke jazztrio.
Zaal: Arena
Type: Staconcert
THE ROARING TWENTIES EXPERIENCE is het leerorkest van het Centrum Traditionele Jazz Harlingen. Het orkest is ontstaan uit workshops, waarvan de leden besloten om bij elkaar te blijven en zich verder te verdiepen in de jazzstijlen uit het periode tussen de beide wereldoorlogen, met de nadruk op de jazzsongs in de ’20 en ’30-er jaren. Het rond 20 leden tellende orkest heeft in de afgelopen twee jaar gewerkt aan de opbouw van het repertoire en heeft inmiddels meerdere optredens verzorgd. Onder leiding van orkestleider en musicus Arend Huisman wordt Iedere week gewerkt aan de verbetering van het individueel spelniveau en de orkestprestatie. Arend Huisman is een zeer ervaren orkestleider, o.a. van het klassiek georiënteerde salon/entertainmentorkest “Andante” en Big Bands en is daarnaast een veelgevraagd trombonist/tubaïst in jazzcombo’s en -orkesten. Een niet te verwaarlozen aspect van The Roaring Twenties Experience is de betrokkenheid en de vriendschappelijke sfeer waarin repetities en concerten zich afspelen. Het begrip gezelligheid staat hoog in het vaandel en leeftijd speelt geen rol: als je je instrument redelijk beheerst en bekend met het notenschrift ben je welkom. Voor directe toetreding zijn wij op zoek naar een of twee violisten (sopraan, alt) en een trompettist.
Voor meer informatie en aanmelding voor deelname: zie de pagina Workshops op deze website.
Ter versterking van “The Roaring Twenties Experience”, het leerorkest van het Centrum Traditionele Jazz Harlingen, zijn wij op zoek naar een enthousiaste en gevorderde amateur trompettist(e).Wij zijn een leerorkest onder leiding van Arend Huisman. Ontstaan doordat er na het volgen van de workshops ‘Roaring twenties’ via de jazz federatie Friejam, een vaste club enthousiaste muzikanten over bleef, die graag samen verder wilden musiceren. Samen doen we de oude jazz herleven, een muziekstijl welke kenmerkend is voor de jaren ‘20.Ondertussen hebben we al een aardig repertoire opgebouwd van populaire en mooie jazz stukken, door Arend Huisman voor ons orkest gearrangeerd.Ben je of ken jij die trompettist(e) die op zoek is naar een verfrissende muziekstijl en gezelligheid? Dan kun je reageren op telefoon 06-55385386 van Arend Huisman.
Het was een feestelijk slot van het tweede seizoen van het Centrum Traditionele Jazz Harlingen(CTJH), het dubbelconcert op zondagmiddag 28 april in stadsschouwburg Trebol in Harlingen. Een afsluiting ook met een dubbel gevoel, want het was tevens het allerlaatste jazzconcert van het CTJH in Trebol dat in augustus definitief zijn deuren sluit.
Door Max van den Broek
Het slotconcert in de zeer goed gevulde grote zaal van Trebol begon met een optreden van de Roaring Twenties Experience, het leerorkest van het CTJH. Het 23 man/vrouw sterke orkest onder leiding van Arend Huisman speelde een aantal swingende, traditionele jazzsongs uit het repertoire dat in het roerige jaren twintig van de vorige eeuw in Amerika is ontstaan. Zij deden dat vol overgave, passie en enthousiasme. Dat er soms iets misging, een te late inzet, een niet al te zuivere noot of een tempo dat hier en daar dreigde te ontsporen, mocht de pret niet drukken. Het is niet voor niets een leerorkest en al doende leert men.
Na de pauze was het de beurt aan de Seaside Rendezvous Jazzband, een speciaal voor dit concert door de Harlinger trompettist Jemke Visser samengestelde gelegenheidsformatie van muzikanten waar hij in de afgelopen vijftig jaar mee heeft gespeeld. Oude rotten in het vak dus, die zowel het repertoire als hun instrument tot in de perfectie beheersen. De band had dan ook aan één repetitie genoeg om een wervelende show neer te zetten. Ze speelden vooral jazzstandards als Lazy River, On the Sunny Side of the Street, Danny Boy en All of me. Ze improviseerden, gaven eigen draaien aan de klassieke werken en zweepten elkaar op tot grote en soms muzikaal verrassende hoogtes. Rustpunt in dit soms stevige muzikale geweld was zangeres Monique Masé die met haar soepele stem, fijne intonaties en mooie fraseringen deze veel gezongen jazznummers toch weer van een fraai nieuw jasje wist te voorzien.
Het slotfeest eindigde dan ook met een bomvolle dansvloer en een staande ovatie voor de muzikanten. Tegelijkertijd beseften alle aanwezigen ook dat dit de laatste keer zou zijn dat het dak van Trebol er tijdens een jazzconcert zo af zou gaan. Het CTJH gaat overigens wel door. Er wordt druk gezocht naar een nieuwe locatie voor zowel de concerten als de oefenavonden van het leerorkest. De jazz staat in Harlingen weer op de kaart en daar mag door de sloop van Trebol geen einde aan komen.
Foto: Seaside Rendevous Jazzband (Foto: Gitta Overmaat)
Friejam jubileerde zaterdagavond 13 april in Neushoorn in Leeuwarden met een grootst opgezet jazzfestival. In maar liefst drie zalen traden gedurende de avond 10 bands op. Diversiteit was uitgangspunt bij de programmering van dit festival dat daardoor een zeer veelzijdig karakter heeft gekregen. Het is een staalkaart geworden van jazz en alle aanverwante stromingen waar Friejam de afgelopen vijf jaar oor en oog voor heeft gehad. In die zin is het een zeer geslaagd festival geworden van hoge muzikale kwaliteit. Een indoor jazzfestival zoals Leeuwarden in jaren niet heeft gehad en de kroon op het werk van vijf Friejam.
Door Max van den Broek
Het brede pallet van bands zorgde ervoor dat iedereen tijdens het festival aan zijn trekken kon komen. Voor de ware jazzpuristen was er de Roaring Twenties Experience, het jazzorkest van het Centrum Traditionele Jazz Harlingen, maar het leuke van zo’n festival is dat het ook de gelegenheid biedt om uit de eigen muzikale comfortzone te stappen en je eens te laten verrassen door hele andere jazzgerelateerde muziekstijlen. Zo speelde een workshoporkest onder leiding van Frans Vermeerssen onvervalste Modern Jazz van Roland Kirk en was er de bijzondere improvisatiejazz van gitarist Jorrit Westerhof met zijn trio. Zangeres Evelien Storm en haar band zorgde met een en ingetogen concert voor uitzonderlijk goede vocale jazz. De funk en soul kwam van Sabrine Starke en haar strakke band, terwijl Biruta met swingende latinklanken Neushoorn op zijn grondvesten deed trillen. Dat de grenzen tussen jazz en klassiek maar heel dun zijn lieten het cross-overorkest Coal Harbour, saxofoonkwartet Vlam en Fuse horen.
Vlam bestaat uit vier klassiek geschoolde jonge meiden die het klassieke repertoire tot in de puntjes beheersen, maar hun hand evenmin omdraaien voor mooie eigen interpretaties van het werk van Gerswin, een fijne improvisatie op een videoclip met rappachtige teksten en een mooie stevige jazzpartij met als gastspeler saxofoniste Gabija Baruyte uit Litouwen. Het is mooi om te zien hoe jonge muzikanten hun eigen draai geven aan de jazz waardoor die weer een hele nieuwe dimensie krijgt en opmerkelijk fris en verrassend klinkt.
Dat is iets wat het inmiddels gerenommeerde ensemble Fuse ook doet. Ook hun basis is klassiek, maar zij bewerken net zo makkelijk een stukken van Miles Davis en de YellowJackets voor hun bezetting met violen, cello, bas en percussie als Ierse traditionals of een modern dj-stuk. Kortom, het was een mooie, boeiende en verrassende muzikale avond. Een festival dat met durf en veel gevoel van artisticiteit is geprogrammeerd. De kroon op het werk van vijf jaar Friejam. Jammer alleen is dat het festival niet de publieke belangstelling heeft gekregen die het op basis van omvang en kwaliteit zeker had verdiend.
Foto en video: Gitta Overmaat
Fotograaf Gitta Overmaat is zaterdag 13 april tijdens het Friejam Jazzfestival benoemd tot Erelid van Friejam. Zij heeft deze bijzondere titel gekregen vanwege haar verdienste als vaste fotograaf van Friejam. In die functie heeft zij de afgelopen vijf jaar vol enthousiasme en passie op een hele professionele wijze de concerten, workshops, masterclasses, jamcafés & jamsessies en festivals van Friejam vastgelegd. Er is daardoor een bijzonder beeldarchief ontstaan dat een goed overzicht van activiteiten van Friejam. Op basis van dit archief heeft zij speciaal voor het vijfjarig bestaan van de organisatie een prachtig fotoboek gemaakt dat een mooi beeld geeft van vijf jaar Friejamactiviteiten. Naast het erelidmaatschap kreeg zij ook het eerste exemplaar van dit prachtige fotoboek uitgereikt.
Foto: Albert Smit
Met bassist Joris Teepe (foto) als gast is het seizoen van de Jazzcafés & Jamsessies van Friejam op dinsdagavond 2 april in Cafe De Backstage van Neushoorn in Leeuwarden op een passende wijze afgesloten. De jazzliefhebbers in het goedgevulde café konden genieten van mooie jazzklassiekers die vaak met een bijzondere twist en verrassende invalshoek werden gebracht. Maar er kwamen ook bossa nova’s langs en de blues ontbrak evenmin. Er maakte een jongeman (Tijn van Batenburg) zijn debuut achter de piano. Hij speelde voor het eerst mee tijdens een jazzconcert en dat deed hij geweldig. Zelfs in zijn solo’s was geen spoortje van zenuwen te merken en wist hij met soms verrassende akkoordenkeuzes het publiek voor zich te winnen.
De jamsessie kreeg zelf een internationaal tintje toen twee Slovenen, studenten jazz aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen, het podium beklommen. De één kroop achter het drumstel en liet vanaf de eerste slag horen dat hij een zeer groot talent is. De ander greep de zangmicrofoon een bleek over een ongekend goede stem te beschikken. Zijn timing, zijn dictie en zijn frasering zijn nu al van een zo’n hoog niveau dat het publiek werkelijk met open mond zat te luisteren. Twee zeer talentvolle jongens dus, waar we in de toekomst ongetwijfeld meer van gaan horen. Kortom, een mooi einde van een seizoen jazzcafés en jamsessies dat we terugkijkend als een zeer succesvol en verrassend kunnen bestempelen. De nieuwe aanpak van de organisatoren Tim de Vries en André Valkenburg blijkt zeer goed te werken. Reden genoeg dus om uit te kijken naar het nieuwe seizoen, waar de twee achter de schermen inmiddels al druk mee aan het voorbereiden zijn.
Ananazz, het leerorkest van Friejam voor jongeren van 13 t/m 18 jaar, is weer een ervaring rijker. De band deed zondag 24 maart in Sneek mee aan de Friese voorronde van Kunstbende. En dat ging eigenlijk best goed. De concurrentie was groot, maar Ananazz is in de categorie muziek uiteindelijk mooi tweede geworden. De band kwam net te kort voor de eerste plaats en gaat dus ook jammer genoeg ook niet door naar de landelijke finale, maar dat mag de pret uiteindelijk niet drukken. Er is lekker gespeeld en veel lol gemaakt en dat is waar het uiteindelijk om draait.
Bovendien is de groep muzikaal ook weer een stapje verder gekomen. Men heeft wat dat betreft de grenzen weer weten te verleggen door speciaal voor deze voorronde het nummer ‘Doe wat je leuk vindt’ gemaakt. De bandleden hebben het niet alleen geschreven, maar ook de muziek gecomponeerd en de arrangementen gemaakt. Het is een mooi swingend muziekstuk met een originele tekst geworden en mede dankzij de spetterende uitvoering is dat beloond met een tweede plek. Zondag speelt Ananazz op jazzfestival ‘Spring is coming soon’ in Burgum en ongetwijfeld zullen ze hun kunstbendelied daar ook laten horen.
De kunstbende is een jaarlijks terugkerende wedstrijd voor jongeren van 13 tot 18 jaar op het gebied van dans, dj, expo, muziek, film, taal en theater. In iedere provincie wordt een voorronde gehouden en de winnaars daarvan komen in de finale die op zaterdag 29 juni 2019 tijdens het Kunstbende Young Creators Festival in Amsterdam wordt gehouden. Voorwaarde om deel te kunnen nemen is dat er een zelfgemaakt, origineel product gepresenteerd wordt.
Op de foto een deel van Ananazz met hun welverdiende tweede prijs.
Ter gelegenheid van het vijfjarig jubileum heeft Gitta Overmaat, de huisfotograaf van Friejam, het fotoboek ‘Vijf jaar Friejam in beeld’ samengesteld. Het prachtige boek geeft in 100 pagina’s een mooi overzicht van wat Friejam de afgelopen vijf jaar allemaal heeft georganiseerd op het gebied van concerten, jamsessies, jazzcafés, workshops em masterclasses. Het boek staat boordevol met foto’s in fullcolour op A4 formaat en is te verkrijgen tijdens het jazzfestival ter gelegenheid van het jubileum op zaterdag 13 april in Neushoorn in Leeuwarden. De prijs van dit boek is 17,50 euro. Een mooi naslagwerk voor iedereen die de jazz in Friesland een warm hart toedraagt!
Zijn roots liggen in de hardrock en metal, maar inmiddels heeft gitarist Jerôme Hol zijn draai gevonden in de jazzrock en aanverwante stijlen. Zondag 17 maart trad de vaste gitarist van de Hans Dulfer Band met zijn eigen trio, Erik Kooger op drums en Boudewijn Lucas als invalbassist (vaste bassist Glenn Gadum jr. was verhinderd), op tijdens het Friejamcincert in de Catszaal boven Fire Café in Leeuwarden. Het was een concert vol muzikaal vuurwerk waar de vonken vanaf spatte.
Door Max van den Broek
Gitarist Jerôme Hol is inmiddels uitgegroeid tot een muzikale alleskunner. Behalve een begenadigd gitarist is hij ook een uitstekende componist en een prima arrangeur. In Leeuwarden speelden hij in twee sets vooral eigen composities van zijn laatste cd ‘Sneak Peek’ (foto). En dat klonk als een klok. Je hoort in zijn werk zijn vroegere inspiratiebronnen als Led Zeppelin, Jimi Hendrix en Stevie Ray Vaughan doorklinken, maar wel op zo’n manier dat hij daar een heel eigen sound van heeft gemaakt. Ook hoor je op een subtiele manier af en toe de hardrock en metal nog terug, maar het blijft vooral jazzrock wat hij speelt. Stevige jazzrock met een zeer kenmerkend eigen geluid.
Hol laat zijn Fender Stratocaster scheuren, janken, grommen, brommen, maar ook fluisteren en liefkozen. Zijn werk bevat veel tempowisselingen en verandert constant van groove. Zo klinkt het ‘Going South’ soms reaggea-achtig, bevat het ‘Riff Rangers’ stevige rockelementen en hoor je in ‘Alphabet City’ en ‘Coffee On The Go’ soul, funk en blues doorklinken. Al zijn nummers zijn doorspekt met zijn subtiele gitaarsolo’s op hoge snelheid, gebaseerd op zijn nimmer aflatende improvisatiedrang. Zijn twee begeleiders gaan daar op een fijne, maar hele strakke manier in mee. Zij zorgen ervoor dat het werk van Hol in strakke ritmes optimaal kan gedijen. Zo heeft Jerôme Hol samen met zijn muzikale kompanen binnen het genre jazzrock een hele eigen identiteit weten te ontwikkelen met een zeer herkenbaar en authentiek eigen geluid.
Ananazz, het jongerenorkest van Friejam onder leiding van Kees Romers, doet op zondag 24 maart mee aan de Friese voorronde van Kunstbende in Sneek. Het evenement wordt gehouden in Cultureel Kwartier Sneek en de aanvang is 12.00 uur.
De kunstbende is een jaarlijks terugkerende wedstrijd voor jongeren van 13 tot 18 jaar op het gebied van dans, dj, expo, muziek, film, taal en theater. In iedere provincie wordt een voorronde gehouden en de winnaars daarvan komen in de finale die op zaterdag 29 juni 2019 tijdens het Kunstbende Young Creators Festival in Amsterdam wordt gehouden. Voorwaarde om deel te kunnen nemen is dat er een zelfgemaakt, origineel product gepresenteerd wordt. De winnaar krijgt optredens aangeboden op de grote podia in Nederland en in de What’s Happening area van Lowlands.
Ananazz heeft speciaal voor de voorronde het nummer ‘Doe wat je leuk vindt’ gemaakt. Ze hebben het niet alleen geschreven, maar ook de muziek gecomponeerd en de arrangementen gemaakt. Het is een mooi swingend muziekstuk met een originele tekst geworden en uitvoering zal, zoals altijd bij Ananazz, spetterend. Het Cultureel Kwartier Sneek bestaat uit Theater Sneek, poppodium Het Bolwerk en Kunstencentrum Atrium. Voor meer informatie over Kunstbende en de exacte tijd van het optreden van Ananazz en andere acts zie: https://kunstbende.nl/friesland/
De zesmansformatie Happy Swing Society liet zondagmiddag 10 maart oude muzikale tijden herleven in goed bezette Singelzaal van Stadsschouwburg Trebol in Harlingen. De band tijdens het door het Centrum Traditionele Jazz Harlingen georganiseerde concert de muziek uit de jaren ’20 en ’30 van de vorige eeuw weer tot leven en ze deden dat op een verrassend authentieke manier.
Door Max van den Broek
De Happy Swing Society houdt zich al veertig jaar bezig met de traditionele jazz zoals in het begin van de vorige eeuw door de grote bigbands en orkesten in de jazzclubs van de grote steden in Amerika werd gespeeld. Eén van de grote componisten en bandleiders uit die tijd was Duke Ellington. Van hem speelde de band dan ook veel werk. Werk dat in de oorspronkelijk versie vooral uitgevoerd werd door bigbands, maar waarvan bandleider en saxofonist/klarinettist Arnold Wildschut prachtig arrangementen heeft gemaakt voor een zesmansformatie (saxen/klarinet, cornet, banjo, bas, drum en trombone).
Daarbij is hij heel dicht bij de oorspronkelijke sound uit die tijd gebleven, waardoor de muziek verrassend authentiek klinkt. Ellington verwerkte in zijn composities vaak verschillende thema’s met soms ingewikkelde akkoorden, maar die thema’s zijn bijna altijd weer te herleiden tot bluesschema’s en ook dat hoor je terug in de arrangementen van Wildschut. Er kwam overigens niet alleen werk van Ellington voorbij. Er werden bijvoorbeeld ook nummers gespeeld van Sidney Bechet, de uit New Orleans afkomstige saxofonist en componist die furore maakte in Frankrijk en zijn werk lardeerde met latin ritmes waardoor het een warme, swingende zuidelijk klank kreeg. En zo werd het dus, terwijl de wind rond het gebouw gierde en de regen tegen de ruiten kletterde, in Trebol een aangenaam warme, muzikale middag.
Foto: Gitta Overmaat
Het Centrum Traditionele Jazz Harlingen (CTJH) sluit het succesvolle tweede seizoen op zondag 28 april af in stadsschouwburg Trebol. Voor de pauze wordt er opgetreden door The Roaring Twenties Experience en na de pauze door de Seaside Rendezvous Jazzband. Een mooi slotspektakel dus met op het podium uitsluitend bands met Harlinger roots. De aanvang is 14.30 uur. De toegang is 10,00 euro, Friejamleden 5,00 euro.
The Roaring Twenties Experience (foto: Gitta Overmaat) is het leerorkest van het CTJH dat is ontstaan uit eerdere workshops. De meer dan 20 leden van dit orkest hebben zich gespecialiseerd in de jazzy songs en instrumentals van de jaren ’20 en ’30 van de vorige eeuw. De staat onder leiding van Arend Huisman en beschikt inmiddels over een uitgebreid en gevarieerd repertoire.
De Seaside Rendezvous Jazzband is een oude stijl-gelegenheidsband, speciaal voor dit laatste lounge- concert samengesteld door de Harlinger trompettist en bandleider Jemke Visser. Een zestal muzikanten met wie hij ooit samen in een band speelde ofwel regelmatig mee optrad was er meteen voor te vinden, zodat de link met een reünie in Harlingen al snel gelegd was, een Seaside Rendezvous dus.
Alleen een banjonist/gitarist ontbrak in eerste instantie. Omdat klarinettist Rob Bosloper en bassist Tom Brans van de GroningerSecond Life Jazz Band al toegezegd hadden was René Kuiper, banjonist/gitarist van dezelfde band spontaan bereid om mee te doen. Oude bekenden, klarinettist/altsaxofonist Hans Schraders (Harderwijk), trombonist Henk Strabbing (Pingjum/Amsterdam), alsmede drummer Jilt Drenth (Drachten) en zangeres Monique Masé (Heerenveen) van Vissers eigen band LEOVILLE completeren het gezelschap. Met de jarenlange ervaring van allen belooft het een memorabel optreden te worden met veel herkenbaars, soms in een nieuw jasje, herinneringen oproepend aan de gouden jaren van bijvoorbeeld de Dutch Swing College Band en Chris Barber.
Bassist Joris Teepe is op dinsdag 2 april te gast in café De Backstage (Neushoorn) in Leeuwarden tijdens het laatste Friejam Jazzcafé & Jamsessie van dit seizoen. Dat belooft dus weer een muzikaal, verrassende, maar ook zeker swingende avond te worden. Naast luisteren en dansen is meespelen tijdens de jamsessie natuurlijk ook hele aantrekkelijke optie. De aanvang is 20.30 uur en toegang is gratis.
Joris Teepe heeft zijn sporen als bassist, componist en bandleider wereldwijd ruimschoots verdiend. Hij woont er werkt afwisselend in Nederland en Amerika. In Nederland is hij onder andere hoofd van de afdeling Jazz van het Prins Claus Conservatorium in Groningen en New York is hij als basprofessor verbonden aan het Queens College. Tevens is hij in beide landen actief als bassist, bandleider en componist. Hij heeft inmiddels als bandleider tien albums op zijn naam staan en hij heeft onder andere samengespeeld met grootheden als Benny Golson, Sonny Fortune, Rashied Ali, Billy Hart and Randy Brecker.
Foto: Gitta Overmaat
Het is dat café De Backstage van poppodium Neushoorn in Leeuwarden stevig gebouwd is, anders was op dinsdagavond 5 maart onherroepelijk het dak er af gegaan tijdens het jazzcafé en de jamsessie met saxofonist Kees Romers. Het spetterde, knetterde en swingende dat het een aard had. Onversneden jazz, onvervalste jazz en ongelofelijk swingende funk en soul kwamen voorbij. De bezetting op het podium veranderde haast per nummer, maar Kees Romers liet in al die wisselende bezettingen zien dat hij behalve een uitstekende saxofonist ook een begenadigd bandleider is. Het moment van wennen aan elkaar op het podium was maar van korte duur. Binnen de kortste keren wist hij met een paar korte aanwijzingen steeds de eenlingen op het podium tot een swingend geheel te smeden.
Door Max van den Broek
Ook de drie jonge spelers (trompet, saxofoon en bas, leeftijd rond de 15 jaar) van leerorkest Ananazz durfden het aan om redelijk onvoorbereid met hun leermeester (Romers is ook leider van het orkest) op het podium te gaan staan. Zij kregen het vertrouwen van hem en dat werd niet beschaamd. De knapen speelden met passie en enthousiasme, durfde te improviseren en oogsten met hun speelplezier vele open doekjes van het steeds enthousiaster wordende publiek in het zeer goed gevulde café.
Ook daarna bleef het niveau hoog en werd het steeds voller met muzikanten op het podium. Speelde Romers eerst nog een rustige blues met zijn voormalige saxofoonleerling Tim de Vries en het vast begeleidingstrio van André Valkenburg, daarna ging het echt los. En zo stond er ineens een ritmesectie (bas, drums, piano) op het podium met een blazerssectie van 3 saxofonisten (Elske Kemkers, Tim de Vries en Kees Romers), een trompettist (Maaike Boonstra) en trombonist (Jeroen Devilee) aangevuld met gitarist Sietze Bouma op podium. En toen ging het echt los met dampende funk-, jazz- en bluesnummers waarin strak samenspel werd afgewisseld met subliem solowerk zoals in het nummer ‘Passing the Peace’ . Voeg daar dan vervolgens voor het laatste nummer ‘I Feel Good’ van de legendarische James Brown nog een geweldige zangeres aan toe (foto) en dan ontstaat er een mega swingende slotact die de legendarische soulzanger vanaf zijn wolk waarschijnlijk goedkeurend heeft gadegeslagen. Dat laatste nummer omschrijft bovendien precies het gevoel waarmee het opgetogen publiek die avond heupwiegend De Backstage heeft verlaten.
Fuse, de huisband van het televisieprogramma Podium Witteman. Van klassiek tot jazz. Op zaterdag 13 april tijdens het Friejam Jazzfestival in Neushoorn Leeuwarden. Mis het niet!
Deelnemers aan de sessie zich vooraf kunnen aanmelden bij de organisatoren via de mailadressen timdevriesbookings@gmail.com en info@drumschoolvalkenburg.nl. Uiteraard blijft aanmelden op de avond zelf bij de organisatoren ook mogelijk. Om zoveel mogelijk muzikanten de gelegenheid te geven om mee te spelen is de deelname per muzikant beperkt tot 2 à 3 nummers. Voor deze jamsessie kan uit de volgende nummers worden gekozen:
Jazzy :
Well you needn’t
Blue Monk
Confirmation
Take the A Train
Soul Station
Funky :
( funk-ballad : ) In a sentimental mood
Strassbourg St Denis
Cissy Strut
Cold Duck Time
Latin/Bossa :
Blue Bossa
St Thomas
Duke of Iron
De nieuwe cd van Sabrina Starke ‘A Dreamer’s Tale’ is uit. Zaterdag 13 april speelt zij met haar band op het Friejam Jazzfestival onder andere werk van deze cd. Mis het niet. Noteer deze datum vast in uw agenda.
Het Jerôme Hol Trio staat garant voor stevige eigenzinnig jazzgeluid met invloeden uit de blues en de rock. Het trio van gitarist Jerôme Hol is op zondag 17 maart te gast bij Friejam in Catszaal van Fire Café in Leeuwarden. Een concert dus dat zowel de jazz- als de bluesliefhebber niet mag missen. De aanvang is 15.00 uur. De toegang is 15 euro, Friejamleden 10 euro.
De laatste jaren heeft Jerôme Hol zich in sneltreinvaart ontwikkeld tot één van de meest eigenzinnige gitaristen van zijn generatie. Hol is inmidels de vaste gitarist in de Hans Dulfer band, maar deelde ook het podium met onder andere Billy Cobham, Dr. Lonnie Smith, Michiel Borstlap, Dick de Graaf’s Cry Baby, en Teus Nobel’s Liquid Music en Legacy Quintet. Hij staat garant voor stevig gitaarvuurwerk waarin hij samen met bassist Glenn Gaddum Jr. (Anouk, Frank McComb) en drummer Erik Kooger (Michiel Borstlap, Gino Vannelli) stevige rock weet te combineren met de warmte van de blues en de harmonische subtiliteit van jazz.
De Happy Swing Society is op zondag 10 maart te gast bij het Centrum Traditionele Jazz Harlingen in stadsschouwburg Trebol in Harlingen. De gevarieerde instrumentale bezetting van de band (cornet, klarinet, saxen, trombone, banjo, gitaar, bas en drums) zorgt er voor dat zijn een uitgebreid repertoire hebben dat een groot gebied van de traditionele jazz bestrijkt. Dat belooft dus swingende, gevarieerde muzikale middag te worden. De aanvang is 14.30 uur. De toegang is 12,50 euro, Friejamleden 7,50 euro.
De Happy Swing Society is een 6-mans formatie met een uitgebreid repertoire van Dixieland- en Swingmuziek, afgewisseld met Ballads en Caribische muziek. Altijd gestoeld op de originele uitvoeringen uit de jaren 20, 30, 40 en 50, maar met een eigen sound. Sommige bandleden kennen elkaar al uit hun studententijd (en dat is heel lang geleden). Maar de huidige bandleden speelden al in de negentiger jaren in wisselende samenstelling regelmatig met elkaar. Tien jaar geleden ontstond daaruit de huidige bezetting en werd gekozen voor de naam, Happy Swing Society. Dixielandmuziek wordt in de USA omschreven als ‘Happy Music’ en de band heeft dan ook een groot ‘gezelligheidskarakter’ en brengt dat weer over op de toehoorders. Vrolijke muziek, vakkundig uitgevoerd en uitstekend geschikt voor feestelijke muzikale middag.
Kees Romers is saxofonist en saxofoondocent. Hij geeft saxofoonlessen in Sneek en Leeuwarden, Friesland. Hij speelt alt, tenor, bariton saxofoon en dwarsfluit in vele sessiebands en is tevens bandcoach van verschillende jongerenbands in zowel Sneek als Leeuwarden. Romers studeerde n 1993 studeerde af aan het Conservatorium in Groningen aan de opleiding Saxofoon Lichte Muziek. Hij is liefhebber van dep de sound van Amerikaanse sax-merken als Conn, Buesscher en Martin en hij houd van ‘Groovy Music’. Zijn muzikale helden zijn Dexter Gordon, Sonny Rollins, Miles Davis, Maceo Parker, James Brown, Orchestra Baobab, Aretha Franklin, Sun Ra en nog vele anderen.
Op 13 april viert Friejam in Neushoorn in Leeuwarden het feit dat het in 2014 werd opgericht met een groot jazzfestival met klinkende namen. Op maar liefst drie podia wordt er die avond in een doorlopend programma door de meest uiteenlopende bands en groepen van naam en faam opgetreden. Tevens zal die avond het bijna 100 pagina’s dikke fotoboek, dat een mooi beeld geeft van 5 jaar Friejam, gepresenteerd worden. Het festival begint om 19.00 uur en duurt tot 01.00 uur. Mis deze feestelijke muzikale happening niet en noteer deze datum vast in uw agenda.
Omdat het bevorderen en promoten van jazz in de meest brede zin één van de belangrijkste doelstellingen is van Friejam heeft de organisatie er voor gekozen om tijdens het festival verschillende aan de jazz gerelateerde stijlen op de diverse podia aan bod te laten komen. Zo is er een podium met het Jazz Algemeen. Daar zal worden optreden door een masterclassband o.l.v. Frans Vermeerssen met ‘A Tribute toRoland Kirk’, het Jorrit Westerhof Trio en Evelien Storm and band. Op het tweede podium is het thema jazz versus klassiek met optredens van de workshopband Roaring Twenties, het saxofoonkwartet VLAM (foto), Coal Harbour en Fuse (de huisband van het tv-programma Podium Witteman). Op podium 3 staat de Funk en de Afrobeat centraal met optredens van Bokito, Burita en Sabrina Starke (foto) and Band. Kortom, een feestelijk programma met veel muzikale variatie en topacts.
Toegangskaarten kunnen online besteld worden via de website van Neushoorn: https://neushoorn.nl/production/friejam-jazzfestival/
Stil zitten was er niet bij tijdens het concert georganiseerd door het Centrum Traditionele Jazz Harlingen op zondagmiddag 10 februari in Stadsschouwburg Trebol in Harlingen. Er werd dan ook volop gedanst in de sfeervol ingerichte grote theaterzaal tijdens het swingende optreden van De Kalishnikovs, de minibigband die zich heeft gespecialiseerd swingmuziek uit de jaren’30-’40 van de vorige eeuw voor Lindy Hop dansers.
Trebol schudde bij tijd en wijle schudden op zijn grondvesten van al dat enthousiasme op de dansvloer. De grote zaal ademde door zijn sfeervolle belichting en uitgekiende schikking van tafels en stoelen dan ook de intieme sfeer uit van een echte jazzclub. Bovendien had de band uit Eindhoven dansers meegenomen die de Lindy Hop tot in de puntjes beheersen. Hun demonstratie werkte zo aanstekelijk dat binnen de kortste keren grote delen van het publiek zich ook op de dansvloer waagden. Het voordeel van de Lindy Hop is dat het een dans is die uit enkele basispassen bestaat en verder vooral op improviseren op de muziek is gestoeld, waardoor iedereen die een beetje soepel is in de heupen er ook vlot aan mee kan doen.
De Kalishnikovs beheersen de swingmuziek die nodig is voor deze dans bovendien tot in de perfectie. De fijne blazerssectie van zes man weet zowel in het samenpsel als de solo’s het tempo er goed in te houden en de arrangementen van de veelal klassieke jazzstandaard zijn verrassend en wonderschoon. Daarbij worden ze ondersteund door een zeer strakke ritmesectie (bas, drums, piano en gitaar). Werk dat we kennen van Cab Calloway, Benny Goodman, Louis Armstrong, Ella Fitzgerald kwam allemaal voorbij. Het was heel herkenbaar, maar klonk tegelijkertijd ook heel fris en nieuw. En dat allemaal op een zeer druiligerige zondagmiddag in een sfeervol Trebol. Jammer dat door de aangekondigde sloop van de stadsschouwburg dit hier in de toekomst niet meer kan zonder dat er nu zicht wordt geboden op een goed alternatief.
Foto: Gitta Overmaat
Friejam’s maandelijkse jazzcafé & jamsessie op dinsdagavond 5 februari in een afgeladen café De Backstage (Neushoorn) in Leeuwarden is een kwalitatief hoge en zeer aantrekkelijke muzikale avond geworden. Niet in de laatste plaats door de aanwezigheid van gastzangeres Renske de Boer. Zij opende met Trio Valkenburg het jazzcafé met drie fraaie jazzstandaards, waarbij de lat muzikaal direct hoog werd gelegd. En dat hoge niveau wisten de diverse muzikanten die na de pauze aan de jamsessie deelnamen met haast speels gemak vast te houden.
Door Max van den Broek
De uit Friesland afkomstige zangeres Renske de Boer behoort tot de nieuwe generatie jazz-zangeressen die Nederland rijk is. En binnen die generatie behoort zijn inmiddels tot de absolute top. Met haar flexibele stem, haar fijne intonatie en ietwat luie timing geeft zij de nummers die zij zingt steeds weer een eigen draai. Of het nu gaat om de klassieker Blue Moon, het fraaie PS I Love You of gevoelige Guess Who I Saw Today?, ze laat ze allemaal even fris en net even anders dan anders klinken. Haar eveneens perfecte dictie zorgt er dan ook nog eens voor dat er tekst meer worden dat zomaar woorden op een melodie. Ze vertelt echt een verhaal en dat doet ze zeer geloofwaardig. We hebben in Nederland natuurlijk een aantal vooraanstaande lady’s of jazz die ook wereldwijd hun partijtje meer dan meespelen zoals Fay Claassen, Denis Jannah en natuurlijk niet te vergeten de grand old lady Greetje Kauffeld en voorheen natuurlijk ook Rita Reys, maar Renske de Boer heeft echt alles in zich om zich ook vooraan in dit rijtje te kunnen scharen. En zoals zij op die druilerige dinsdagavond in Leeuwarden de sterren van de hemel zong zou dat best wel eens heel snel kunnen gaan gebeuren.
Het hoge niveau van Renske de Boer weerhield een keur aan muzikanten er na de pauze niet van om ook het podium te betreden voor de jamsessie. Er werd in allerlei verschillende samenstelling gedrumd, gebast, gitaar gespeeld, op saxofoons geblazen en gezongen. En het leek er op dat de hoge lat voor iedereen een uitdaging was, want het niveau bleef de rest van de avond heel hoog. Het was overigens wel de avond van de ballades. Kennelijk had Renske de Boer daar met haar opening ook de toon voor gezet, want zij domineerden het repertoire van de rest van de avond met af en toe een uitstapje naar een sneller nummer en scheurende blues. Dat maakt allemaal niet uit. Zolang er passie en enthousiasme is bij de uitvoering en het plezier van de muzikanten op het podium als een vonk overslaat op het publiek in de zaal, is het repertoire uiteindelijk van ondergeschikt belang. Dan hebben we het gewoon over een jamsessie zoals een jamsessie moet zijn.
Foto/video Renske de Boer: Gitta Overmaat. Voor meer foto’s van dit jazzcafé & jamsessie: zie de galerij op deze website.
Op 13 april viert Friejam in Neushoorn in Leeuwarden het feit dat het in 2014 werd opgericht met een groot jazzfestival met klinkende namen. Op maar liefst drie podia wordt er die avond in een doorlopend programma door de meest uiteenlopende bands en groepen van naam en faam opgetreden. Tevens zal die avond het bijna 100 pagina’s dikke fotoboek, dat een mooi beeld geeft van 5 jaar Friejam, gepresenteerd worden. Het festival begint om 19.00 uur en duurt tot 01.00 uur. Mis deze feestelijke muzikale happening niet en noteer deze datum vast in uw agenda.
Omdat het bevorderen en promoten van jazz in de meest brede zin één van de belangrijkste doelstellingen is van Friejam heeft de organisatie er voor gekozen om tijdens het festival verschillende aan de jazz gerelateerde stijlen op de diverse podia aan bod te laten komen. Zo is er een podium met het Jazz Algemeen. Daar zal worden optreden door een masterclassband o.l.v. Frans Vermeerssen met ‘A Tribute toRoland Kirk’, het Jorrit Westerhof Trio en Evelien Storm and band. Op het tweede podium is het thema jazz versus klassiek met optredens van de workshopband Roaring Twenties, het saxofoonkwartet VLAM, Coal Harbour en Fuse (de huisband van het tv-programma Podium Witteman). Op podium 3 staat de Funk en de Afrobeat centraal met optredens van Bokito, Burita en Sabrina Starke and Band. Kortom, een feestelijk programma met veel muzikale variatie en topacts.
Voor het tweede loungeconcert van 2019 heeft het Centrum Traditionele Jazz Harlingen (CTJH) The Kalishnikovs weten te strikken. De band speelt op zondag 10 februari in Stadsschouwburg Trebol in Harlingen. Het is voor het eerst dat deze band uit Eindhoven een concert in Friesland geeft en zij nemen speciaal voor deze gelegenheid ook een aantal Lindy Hopdansers mee voor een dansdemonstratie. Het concert begint om 14.30 uur. De entree is €12,50 en voor Friejam-leden €7,50.
The Kalishnikovs is een mini bigband die in 2008 in Eindhoven werd opgericht. Door te kiezen voor kleinere bezettting dan voor bigbands gebruikelijk is kan de band ook optreden op kleinere podia. Het repertoire van de band is gericht op swingende dansmuziek. Om die reden werd er voor de oprichting contact gezocht met Walter Kalischnig, oud-arrangeur van The Skymasters, die met zijn enorme ervaring in de swingmuziek voor bands in kleinere bezetting de beoogde sound en het swingende repertoire van The Kalishnikovs heeft weten te realiseren. Als dank voor zijn inzet is de band met een knipoog naar hem vernoemd.
Vervolgens heeft de band conctact gelegd met een in Lindy Hop gespecialiseerde dansschool om daarmee te gaan samenwerken. Deze dansstijl is de jaren’20 en ’30 van vorige eeuw razend populair geworden. De Lindy Hop wordt bestempeld als de voorloper van latere dansstijlen zoals de rock and roll. In de wereld van de Lindy Hop is The Kalishnikovs inmiddels een begrip en een veel gevraagde band in binnen- en buitenland. Het CTJH heeft de primeur om deze bijzondere band voor het eerst naar Friesland te halen en speciaal voor deze gelegenheid neemt de band dansers mee voor een swingende Lindy Hop dansdemonstratie.
Speciale gast tijdens het tweede jazzcafé & jamsessie van Friejam in 2019 is de zangeres Renske de Boer. Zij komt op dinsdagavond 5 februari naar Café De Backstage in Leeuwarden. De aanvang is 20.30 uur en de toegang zoals altijd gratis.
Hoewel zij inmiddels in Groningen woont, liggen de roots van Renske de Boer in Friesland. Zij studeerde zang en compositie aan het jazzafdeling van het Prins Claus Conservatorium in Groningen. Zij heeft zich ontwikkeld tot een uitstekende jazzzangeres die een scala aan stijlen tot in de perfectie beheerst, maar met haar lenige stem ook goed met ander repertoire uit de voeten kan. Zo is zij onder andere de leadzangeres reggae-skaband Mr.Wallace waarvoor ze ook stukken schrijft. Verder zong onder andere op festivals als Eurosonic en Zwarte Cross en in grote zalen als Paradiso, Melkweg en Tivoli. En vorig jaar zong ze naar aanleiding van het bezoek op Koningsdag van de koning en zijn familie aan Groningen voor de Koninklijke familie in De Oosterpoort in Groningen.
Ze maakte als kind al zelf liedjes. In haar eigen werk klinkt haar liefde voor de muziek van helden als Billie Holiday, Bill Whithers, Frank Zappa, Sly & Robbie en A Tribe Called Quest door. Daarnaast zingt ze jazzstandards, werk waar zij al improviserend ook weer een geheel eigen draai aan weet te geven. Het belooft dus weer een hele gevarieerde avond te worden tijdens deze editie van het jazzcafé & jamsessie. Noteer de datum vast in uw agenda en speel of zing mee op 5 februari in Café De Backstage. Deelnemers aan de sessie zich vooraf kunnen aanmelden bij de organisatoren via de mailadressen timdevriesbookings@gmail.com en info@drumschoolvalkenburg.nl. Gewoon komen luisteren en genieten mag natuurlijk ook.
Het eerste concert van 2019 georganiseerd door het Centrum Traditionele Jazz Harlingen vond zondagmiddag 13 januari plaats in Stadsschouwburg Trebol in Harlingen. In een goed gevulde Singerzaal genoot het publiek van een uitstekend optreden van de Second Life Jazz Band dat zich heeft toegelegd op het swingende New Orleans repertoire.
Second Life Jazz Band is overigens niet zomaar een willekeur gekozen bandnaam. Het suggereert op zijn minst dat er ook een ‘first life’ is geweest. En dat is ook zo. Deze band is een voortzetting PAX Jazzband, die door het overlijden van de bandleider en trompettist Herman Blaauw op hield te bestaan. Toch begon het na een tijdje bij de andere bandleden weer te kriebelen en is men een nieuwe trompettist Erwin Weggemans en gitarist en banjospeler René Kuiper toch weer on tour gegaan. Zo hebben de bandleden postuum eer bewezen aan de oprichter van hun vorige band..
Het is maar goed ook dat ze dat gedaan hebben. Dat hebben ze met het concert in Harlingen wel bewezen. Dat was zomaar op een druilerige zondagmiddag aan het begin van dit nieuwe jaar een fantastische belevenis. De band blonk uit in werkelijk perfect samenspel. Qua repertoire brachten zijn een mooie mix bracht van bekende en vooral ook minder bekende nummers uit het New Orleans repertoire dat zij tot werkelijk in de details beheersen. Er vloeide hier en daar zelfs een traantje tijdens het door de klarinettist Rob Bosloper ontroerend gespeeld klassieker ‘Danny Boy’. Het was dan ook niet meer dan terecht dat de band aan het slot werd bedankt met staande ovatie.
Foto: Gitta Overmaat/Albert Smit. Voor meer foto’s van dit concert: zie onder de knop Galerij van deze website.
Het is eerste concert van Friejam in 2019 op zondag 13 januari in de Catszaal van het Fire Café in Leeuwarden door het Groninger jazzkwartet Up North is een sprankelende muzikale middag geworden. Het kwartet speelde uitsluitend eigen composities. Eigentijds werk waarin altijd subtiel wordt verwezen naar de diverse stijlen en grootheden uit het verleden.
Door Max van den Broek
Pianist Felix Degenaar en saxofonist Harry van der Laan zijn de componisten van het kwartet. De compsities van Van der Laan zijn nauw verwant aan het hardbop-idoom zoals we dat onder andere kennen van saxofonist Hank Mobley. Hardbop vermengt invloeden uit onder andere rythm-and-blues, gospelmuziek en blues in vooral de saxofoon- en pianopartijen en dat hoor je terug in het werk van de Winschoter saxofonist dat swingt, maar soms ook schuurt, broeit en knettert. Het knappe is dat het werk ondanks die verwijzingen naar het verleden toch een heel eigentijds karakter blijft houden waardoor het heel fris klinkt en blijft verrassen.
Het werk van Felix Degenaar is daarentegen veel lyrischer van aard. In zijn composities zijn de invloeden van pianisten als Bill Evans, Keith Jarrett en Brad Mehldau te herkennen. Tegelijkertijd zoekt hij in zijn werk de grenzen op door in vooral de solo’s stijlen te combineren en van voor de hand liggende thema’s af te wijken door tempo- en toonsoortveranderingen. Dat maakt zijn composities spannend en boeiend. Van de muzikanten zelf vergt het veel muzikale lenigheid om te zorgen dat grenzen niet overschreden worden en het werk niet gierend uit de bocht vliegt.
Dat is echter aan de mannen van Up North wel toevertrouwd en dat gebeurde dus ook niet. De rol van de in Polen geboren drummer Sebastian Demydzuck en de uit Hamburg afkomstig bassist Hans Lass is daarbij van cruciaal belang. Zij zorgen voor het strakke ritmische kader waarbinnen de saxofonist en de pianist zich kunnen uitleven. Bovendien zijn zij met mooie eigen solo’s de verbindende elementen tussen de verschillende overgangen en veranderingen van thema’s. Samen zorgden zij zo voor mooie en gevarieerde jazzmiddag met een coherent repertoire dat is gestoeld op moderne jazz composities met fraaie, subtiele verwijzingen naar het verleden.
Foto/video: Gitta Overmaat/Albert Smit . Voor meer foto’s van dit concert: ga naar Galerij op deze site.
Hij wordt beschouwd als één van ’s werelds meest complete jazzmusici en bracht meer dan 20 albums uit: Conrad Herwig. De uit New York afkomstige muzikant speelde onder andere met grootheden als Miles Davis, Joe Henderson, Eddie Palmieri, Frank Sinatra en Tom Harrel. Net als vorig jaar rond deze tijd was hij gisteravond, dinsdag 9 januari, de speciale gast tijdens het eerste jazzcafé & jamsessie van Friejam in 2019.
En net als vorige jaar werd het weer een bijzondere avond. In een zeer goed gevuld Café De Backstage trapte Herwig samen met het drummer André Valkenburg, bassist Wytze van der Meer en saxofonist Tim de Vries af met een miniconcert. Dat mini zat hem overigens vooral in het aantal nummers, vier in totaal, dat de heren speelden. Toen zij daarmee klaar waren was er inmiddels een uur verstreken. De New Yorkse trombonist had toen echter wel een staalkaart van zijn kunnen getoond. Het zal menigeen in de zaal verbaasd hebben welke geluiden je allemaal uit een trombone kunt halen. Hij liet zijn instrument scheuren, janken, smeken, zingen, klagen, vleien en swingen. Tegelijkertijd gaf hij ook alle andere muzikanten volop de ruimte om te soleren en te improviseren. Zij zochten onder zijn leiding steeds de grenzen van de thema’s op, maar vielen er nooit over heen. Het maakte het concert wel boeiend en verrassend. Een mooier begin van muzikaal begin van 2019 had Friejam zich niet kunnen wensen.
Na dit concert en een korte pauze was het tijd voor de jamsessie. En ook daarbij kan er niet anders geconstateerd worden dat er op zeer hoog niveau gemusiceerd werd. Bijna per nummer veranderde de setting op het podium, maar dat ging nooit ten koste van de kwaliteit. Hoewel de meeste muzikanten zelden of nooit samengespeeld hadden, was daar op die druiligere en winderige dinsdagavond in Leeuwarden niets van te merken. Op vallend was wel dat er naast een pianist, een drummer, drie saxofonisten en drie zangeressen twee trombonisten aan de sessie meededen. Zoveel hebben er nog niet eerder tegelijk aan een jamsessie deelgenomen. Maar ja, wat wil je als je de grootmeester van trombone in huis hebt. Daar wil je natuurlijk graag naar luisteren, van leren en als het dan even kan ook mee samenspelen. En dat kon dus. Het laatste nummer speelde Conrad Herwig zelf mee en zo stond er mooie blazerssectie met drie trombones en twee saxofonisten en een strak begeleidingstrio op het podium. Herwig had de touwtjes strak in handen en instrueerde de blazerssectie tijdens het spelen over volgende thema’s die na solo’s ingezet moesten worden. En zo werd heteen spetterend en swingend slotakkoord van prachtige muzikale start van het lustrumjaar van Friejam. Het volgende jazzcafé met jamsessie staat gepland voor 5 februari. Dan is zangeres Renske de Boer de speciale gast en ook dat belooft weer een bijzondere avond te worden. Noteer het dus vast in de agenda en mis het niet!
Foto: Albert Smit
Voor meer foto’s door Albert Smit van dit jazzcafé met jamsessie: zie de Galerij op deze website.
Friejam sloot zondagmiddag 16 december het concertjaar 2018 af met een optreden van Fay Lovsky & Arthur Ebeling. In een goedgevulde Catszaal boven het Fire Café zorgde dit bijzondere muzikale duo voor een aangename middag van hoge muzikale kwaliteit ingebed in een aangename, soms bijna cabareteske presentatie waarbij zij hun eigen kijk op de wereld en zijn muziek op een zeer humoristische wijze met het publiek deelden.
Onder het motto ‘Oude meuk is ook leuk’ grasduinden multi-talent Fay Lovsky en gitarist Arthur Ebeling vrij door alle muziekstijlen. Country, folk, blues, Nederlandstalige werk, jazz, het kwam in Leeuwarden allemaal voorbij. En overal gaven zij een eigen draai aan en vertelden zij hun eigen verhaal bij de nummers. Dus werd de inmiddels vanwege de Me Too-discussie in Amerika verboden klassieke song ‘Baby, it is cold outside’, de in 1944 geschreven tekst wordt nu als vrouwvijandig bestempeld, met verve door het duo gezongen. Volgens Fay Lovsky omdat het een mooi lied is en het nu eenmaal zo gaat tussen mannen en vrouwen. Verder kwam er ook werk voorbij van onder andere Cole Porter, The Ink Spots, Frank en Nancy Sinatra , maar ook eigen werk van beide muzikanten. Het zorgde voor een mooie balans in dit perfecte muzikale huwelijk, waarbij Ebeling in vooral de bluesnummers liet horen waarom hij door collega-gitaristen tot de beste van de wereld wordt gerekend.
Ook vocaal past het duo uitstekend bij elkaar en hun voorliefde voor ongebruikelijke klanken en bijzondere effecten is eveneens een gedeelde passie . Vooral Fay Lovsky kan op de meest uiteenlopende instrumenten zeer goed uit de voeten en zo werd er dus behalve op de gitaar door haar gespeeld op de zingende zaag, de wat zij noemde de blaaspiano (melodica) en de theremin. Deze in 1919 door Léon Theremin ontwikkelde eerste anologe synthesizer is in staat om via handbewegingen traploos de toonhoogte te veranderen. Het instrument kan van grommend laag naar het ijle hoge janken van een hond en dat kwam uitstekend van pas bij het slotnummer ‘Mexicaanse hond’, waarbij ze op zeer komische wijze het instrument laat bespelen door die hond (een handpop). En terwijl de eerste sneeuw van dit jaar buiten langzaam aan het smelten was, mocht haar het grote kersthit ‘Christmas was a friend of mine’ in de warme Catszaal natuurlijk niet ontbreken. Vervolgens kwam in een geheel eigen versie van Ebeling ‘Rudolf the red nosed reindeer’ voorbij en leerden we ook nog dat een het countrynummer ‘Mockingbird Hill’ van Les Paul en Mary Ford eigenlijk gewoon een Beiers jodellied is. Zo werd het een sfeervol en bijzonder concert met rare klanken en effecten, grappige dialogen, veel interactie met het publiek en niet in de laatste plaats uitstekende muziek. Een mooi slotakkoord dus van het Friejam concertjaar 2018.
Foto en video: Gitta Overmaat
Ananazz is een muzikale broedplaats waar jongeren tussen 14 en 18 jaar uit Leeuwarden e.o. leren samen spelen, uit het hoofd spelen, improviseren en performen. Ananazz speelt Afro-Funk, Hippe Brass , Balkan & more. Ananazz speelt bestaande en eigen stukken. Sinds 2015 is Ananazz onderdeel van stichting Friejam. Zaterdag is Ananazz als onderdeel van Neolabs te zien in café De Backstage in Neushoorn tijdens het Freeze Festival van 15.25 uur tot 16.10 uur.
Ananazz speelde de afgelopen jaren o.a. tijdens het Leeuwarder Straatfestival, Serious Record,City Jazz, Vers-Festival .Freeze en speelde op het European Youth Music Festival 2016 in San Sebastian (Sp.) en voorjaar 2018 op o.a. At The Watergate en Simmerdei. In juni 2017 presenteerde Ananazz een EP met AfroFunk nummers in Podium Neushoorn in Leeuwarden.De EP werd opgenomen in de studio van kunstencentrum Atrium in Sneek.
Ananazz bestaat dit seizoen uit : Elly Smidt : Trombone ,Emma Tromp, Frode de Roo , Fransje Meijerink : trompet, Jolmer Terpstra,Emma Los, Jente Sjoerd Seffinga, Marije van der Eems : saxen, Riemer van der Eems : keyboard, Niels Devilee ; bas, Vincent Smidt : drums, Willem Reitsma: lead-vocals en Daan Zijlstra : Gitaar.
Never Ending Orchestra presenteert met de NeoLabs talentvolle en jonge artiesten. Ze bieden hen een podium, een plek om te experimenteren en een plek om samen te werken. Tijdens Freeze Festival 2018 bieden we samen met NEO jong talent een podium aan Ananazz. Kom ontdekken wat er allemaal speelt in de Friese muziekscene!
Het laatste jazzcafé met jamsessie van Friejam van 2018 op dinsdag 4 december in Neushoorncafé De Backstage is een groot succes geworden. Deze avond stond vooral in het teken van blues, een genre dat de gastmuzikant van die avond, gitarist Sietze Bouma, op het lijf is geschreven. Zowel met Trio Valkenburg als solo liet hij in de eerste set horen dat hij de blues tot in de perfecte beheerst. Hij kan zijn gitaar laten scheuren en jammeren, maar hij kan het ook heel klein en subtiel houden waarbij hij uitstapjes naar hele andere stijlen niet scheurt. Vooral in zijn solowerk laat hij horen dat hij zijn instrument tot in de perfectie beheerst door zowel de baslijnen als de melodielijnen tegelijkertijd te spelen, waardoor hij alleen met zijn gitaar het complete verhaal verteld.
Na de pauze was het de beurt aan de diverse gastspelers en die verschenen dan ook in diverse samenstellingen op het podium. Er werd gezongen, gitaar gespeeld en er deden blazers mee. Zelfs de mondharmonica, die in een echter slepende bluesnummers niet mag ontbreken, kwam langs. En ook tijdens de jamsessie bleef het muzikale niveau ongekend hoog en de sfeer in een vol café uitstekend. Soms was het zelfs muisstil en luisterde men vol bewondering naar de muzikanten op het podium die ondanks het feit dat de meesten elkaar daar pas voor het eerst zagen toch voor een muzikale topprestatie wisten te zorgen. Men daagde elkaar uit, wist elkaar te stimuleren en stuwden elkaar op naar grote hoogtes. Bovendien spatte de passie en plezier in het maken van muziek van het podium af en die positieve energie was in het hele café voelbaar.
Dat is dus was muziek met mensen kan doen: verbinden, vermaken, bewonderen, uitdagen en stimuleren. Dat is ook waar jamsessies voor bedoeld zijn. Kijken waar je grenzen liggen en proberen om samen met anderen daar toch weer iets overheen te gaan. Een mooie afsluiting van dit jaar hadden de Tim de Vries en André Valkenburg, de organisatoren van de het jazzcafé & jamsessie, zich niet voor kunnen stellen. Inmiddels zijn de voorbereiding van de eerste jamsessie in 2019 al in volle gang. Dan komt niemand minderde dan de Amerikaanse toptrombonist Conrad Herwig naar Leeuwarden om te spelen en te jammen. Dat belooft dus net zo’n mooie start van 2019 te worden als het mooie einde van 2018. Mis het niet.
Foto en video: Gitta Overmaat. Voor meer foto’s: klik op galerij.
Het Centrum Traditionele Jazz Harlingen (CTJH) start de tweede heelft van het seizoen met een concert van de Second Life Jazz Band. Deze formatie speelt op zondag 13 januari in stadsschouwburg Trebol. De aanvang is 14.30 uur. De toegang is 12,50 euro. Friejamleden betalen 7,50 euro.
De Second Life Jazz Band bestaat inmiddels 2 jaar. Dat is nog jong, maar de band bestaat uit louter ervaren muzikanten die hun sporen in de jazzmuziek al vele tientallen jaren geleden verdiend hebben. De meesten van hen zaten voorheen in de gerenommeerde jazzformatie Pax. Die band hield na 38 jaar door het overlijden van de man van het eerste uur, trompettist Herman Blaauw, op te bestaan. Vervolgens hebben vier voormalige Paxleden een half jaar daarna de draad weer opgepakt. Zij zijn met twee nieuwe leden een nieuwe band begonnen en hebben die de toepasselijke naam Second Life Jazz Band gegeven.
De band speelt oude stijl jazz uit New Orleans met hier en daar een uitstapje naar muziek die raakvlakken heeft met deze stijl. De door de wol geverfde bandleden beheersen de muziek en die aanverwante stijlen tot in de details. Zij staan garant voor een swingende middag van hoog muzikaal niveau. De band bestaat uit Rob Bosloper (klarinet), Gerrit Baas (trombone), Erwin Weggemans (trompet en zang), Tom Brans (contrabas), René Kuiper (banjo, gitaar en zang) en Hendrik Schuitema (drums). Wie het nieuwe jaar goed wil beginnen moet op 13 januari dus in Trebol zijn.
Het volgende concert staat gepland op zondag 10 februari 2019. Dan komen The Kalishnikovs naar Harlingen. Deze bijzondere mini bigband maakt muziek uit de tijd dat de dans de Lindy Hop is ontstaan. Uiteraard zal die dans tijdens dit concert ook gedanst worden.
Friejam bestaat in 2019 vijf jaar. Een mijlpaal die niet ongemerkt voorbij zal gaan. De hele tweede helft van het seizoen zal vooral in het teken van de viering van dit lustrum staan met als hoogtepunt het jazzfestival op zaterdag 13 april in Neushoorn. Zover is het echter nog niet. Het jubileumjaar start op zondag 13 januari met het internationale jazzkwartet Up North in de Catszaal van Fire Café aan de Nieuwestad in Leeuwarden en het concert begint om 15.00 uur. Toegang: 15 euro; Friejamleden 10 euro.
In 2017 besloten pianist Felix Degenaar en saxofonist Harry van der Laan een jazzkwartet te starten met eigen composities. Dat is Up North geworden. Met Hans Lass (Duitsland) op contrabas en drummer Sebastian Demydczuk (Polen) repeteerden ze een periode intensief en hadden in Le Petit Theatre in Groningen hun debuutoptreden. Het repertoire bestaat uit jazz originals van Harry van der Laan en Felix Degenaar met een breed spectrum aan stemmingen: van een broedend gespeelde ballad tot vurige up-tempo post-bop.
Het kwartet laat horen dat subtiliteit en intensiteit, elegante onderkoeling en emotionele warmte geen tegenpolen zijn. Groninger saxofonist Harry van der Laan (Winschoten 1970) ging voor het eerst saxofoon spelen toen hij Hank Mobley hoorde en zijn composities zijn nauw verwant aan het idioom van de hardbop en postbop. De composities van Felix Degenaar zijn lyrischer van aard en vormen samen met de andere stukken en door de inbreng van de bassist en de drummer een coherent repertoire van moderne jazz composities.
De workshop Funk it up van Friejam wordt dinsdagavond 18 december in café De Backstage van poptempel Neushoorn in Leeuwarden afgesloten met een dubbelconcert. Eerst treedt het Ananazz, het leerorkest voor jongeren van Friejam, op. Daarna laat de workshopband Funk it up horen wat zij de afgelopen maanden tijdens de cursus hebben geleerd. De aanvang is 20.30 uur en de toegang is gratis.
Funk it up is een 8-delige bandcursus rond de funkmuziek van 1970- nu met muziek van onder andere Sly, James Brown, Maceo Parker, Prince en andere funketeers. De cursus is bedoeld voor gevorderde spelers. De workshop is bedoeld voor blazers, gitaristen,, keyboardpiloten, drummers, percussionisten en zangers. De workshop is in november van start gegaan en de workshopdeelnemers zijn inmiddels zover dat zij hetgeen zijn de afgelopen weken geleerd hebben tijdens een ongetwijfeld swingend en spetterend concert aan het publiek willen laten horen.
Voordat de wokshopband losgaat wordt er een set gespeeld door Ananazz (foto). Dit leerorkest van Friejam, dat onder leiding staat van Kees Romers, heeft tussen de twaalf en de vijftien leden, in de leeftijd van 13 tot 18 jaar. Zij repeteren op vrijdag in Neushoorn. Het orkest heeft de volgende bezetting: ritmesectie (drums, percussie , toetsen, elektrische gitaar en basgitaar), saxen. trompet, trombone, viool, eventueel dwarsfluit en/of klarinet. Het repertoire bestaat uit eigen arrangementen en transcripties van meestal bestaande nummers. Stijlen: Jazz, Wereldmuziek, Balkan, Afrobeat, Funk, Soul, Latin, Pop, New Orleansstyle. Per jaar heeft Ananazz ongeveer tien optredens: (straat)festivals, poppodia en eigen projecten.
In de workshop Gypsy Jazz in Harlingen gaat docent Ronald Kamphuis de mysteries van het spelen van de muziek van de Hot Club de France ontrafelen. Deze muziekstijl wordt tegenwoordig vaak aangeduid als “Gypsy jazz”. De stijl is in de jaren ‘30 in Parijs ontstaan door het Quintette du Hot Club de France, een groep waarbij gitarist Django Reinhardt (foto) en violist Stéphane Grappelli de solisten waren. De “Hot Club” muziek laat zich omschrijven als een kruisbestuiving tussen Amerikaanse swingjazz en de Franse musette, aangevuld met de zigeunerroots van Django Reinhardt. Aanvankelijk werd het uitgevoerd op enkel snaarinstrumenten (gitaar, viool, contrabas) maar later zijn er ook opnames gemaakt met bijvoorbeeld klarinet en zang. Nederlands bekendste moderne vertolker van deze muziekstijl is ongetwijfeld het Rosenberg Trio.
Gitaardocent Ronald Kamphuis (1983) is al jaren gefascineerd door deze muziek. In 2006 studeerde hij af aan het Groningse Prins Claus Conservatorium, waar hij jazzgitaar studeerde. In de jaren die volgden heeft hij in zeer diverse bands gespeeld, variërend van jazz en popmuziek tot cabaret. Maar de gypsy jazz is altijd een rol blijven spelen. Na zijn afstuderen heeft hij lessen en/of workshops gevolgd bij o.a. Nousche Rosenberg, Joscho Stephan, Reinier Voet, Sebastien Gineaux en Antoine Boyer.
Naast het verstrekken van de nodige achtergrondinformatie zal er tijdens de workshop uiteraard veel muziek gemaakt gaan worden! Er komt veel van het klassieke Hot Club repertoire voorbij en we gaan kijken naar de typische gypsyjazz begeleidingsstijl (“la pompe”) en de bijbehorende akkoordgrepen, soleertechnieken en ideeën voor improvisaties. De gypsyjazz leent zich uitstekend voor jams in grotere groepen, mits er een goede rolverdeling wordt besproken.Voor gitaristen is het goed om te weten dat deze speelstijl gebaseerd is op spelen met een plectrum. Ook helpt het om al wat ervaring te hebben in tenminste het spelen van barréakkoorden en melodieën en toonladders. Andere instrumenten zijn meer dan welkom! Met name de viool, klarinet, contrabas en accordeon hebben een sound die zeer goed mengt bij dit repertoire.
Voor meer informatie en aanmelding: klik op de knop Workshops op deze site. De workshop gaat van start wanneer tenminste 10 deelnemers zich hebben opgegeven.
Trombonist Conrad Herwig wordt beschouwd als één van ’s werelds meest complete jazzmusici Deze uit New York afkomstige muzikant speelde onder andere met grootheden als Miles Davis, Joe Henderson, Eddie Palmieri, Frank Sinatra en Tom Harrel en heeft inmiddels meer dan 20 albums op zijn naam staan. Op dinsdag 8 januari treedt Herwig op tijdens het maandelijkse jazzcafé & jamsessie van Friejam in Neushoorncafé De Backstage in Leeuwarden. De aanvang is 20.30 uur en de toegang gratis.
Conrad Herwig begon zijn professionele carrière in de vroege jaren ’80 met de big band van Clark Terry. In de jaren ’90 werd Herwig steeds populairder als zogenaamde sideman. Naast jazzmuzikant is hij een ervaren muziekpedagoog en geeft wereldwijd clinics en workshops. Hij komt ook regelmatig naar Nederland als gastdocent op onder andere het Prins Claus Conservatorium In Groningen.
Vind je het leuk om mee te jammen? Neem dan jouw instrument mee. Je wordt professioneel begeleid door Conrad Herwig en het trio van André Valkenburg. Ben je geen muzikant? Kom dan langs, geniet van een drankje en van jazzmuziek. Deelnemers aan de sessie zich vooraf kunnen aanmelden bij de organisatoren via de mailadressen timdevriesbookings@gmail.com en info@drumschoolvalkenburg.nl. Uiteraard blijft aanmelden op de avond zelf bij de organisatoren ook mogelijk. Om zoveel mogelijk muzikanten de gelegenheid te geven om mee te spelen is de deelname per muzikant beperkt tot 2 à 3 nummers.
Voor de tweede helft van het seizoen 2018-2019 heeft het Centrum Traditionele Jazz Harlingen (CTJH) weer een mooi programma samengesteld. Er staan tot en met april vier concerten geprogrammeerd in stadsschouwburg Trebol die qua muziek hun roots allemaal in de ‘roaring twenties’ hebben, maar die toch verrassend divers van stijlen zijn.
De tweede helft van het seizoen begint op zondag 13 januari met een optreden van de Second Life Jazzband. Deze uit Delfzijl afkomstige band speelt voornamelijk de traditionele jazzmuziek uit het zuiden van de Verenigde Staten (New Orleans), maar maakt ook uitstapjes naar bijvoorbeeld de blues en diverse andere repertoires. Voor zondag 10 februari heeft het CTJH de bijzondere band The Kalishnikovs (foto) weten te strikken. Deze kleine big band is gespecialiseerd in ’30-’40 swing muziek voor Lindy Hop dansers en zij komen ook helemaal in die stijl naar Harlingen. Er zal dus die middag ongetwijfeld ook volop gedanst worden.
Op zondag 10 maart komt de Happy Swing Society met de aanstekelijke New Orleanssound de boel in Harlingen op zijn kop zetten. Deze band wisselt dixieland- en swingmuziek af met ballads en caribische muziek. Het seizoen 2018-2019 wordt in Harlingen afgesloten met een bijzonder dubbelconcert. Voor de pauze wordt opgterden door de Roaring Twenties Experience, het grote leerorkest van het CTJH. Na de pauze is het de beurt aan de Seaside Rendevous Jazzband, een jazzband oude stijl die garant staat voor een swingend slot van het seizoen. Kortom, een verrassende tweede seizoenshelft in Harlingen met veel variatie in de muziekstijlen.
De eerste helft van het seizoen 2018-2019 zit er bijna op. Met nog één jazzcafé & jamsessie (dinsdag 4 december met gitarist Sietze Bouma) en een bijzonder concert op zondag 16 december (Fay Lovsky en Arthur Ebeling) te gaan sluiten we de eerste seizoenshelft af. De tweede helft van dit seizoen begint in januari met als hoogtepunt het Jazzfestival op 13 april dat in teken zal staan van 5-jarig jubileum van Friejam.
De eerste helft van dit seizoen kan zonder meer geslaagd genoemd worden. Het eerste concert in oktober van drummer John Engels met een speciaal voor deze gelegenheid samengestelde band is een groot succes geworden. In een stijf uitverkochte Catszaal werd een concert gegeven van zeer hoog muzikaal niveau, dat het niet zou verbazen dat we dat over een aantal jaren nog eens in de boeken terug zullen vinden met het stempeltje ‘legendarisch’ er op. Ook de jazzcafes & jamsessies nieuwe stijl georganiseerd door Tim de Vries en André Valkenburg zijn goed aangeslagen en trekken veel publiek.
De tweede helft van het seizoen begint dinsdag 8 januari ook weer met een jazzcafé en jamsessie in Neushoorn met als gast de Amerikaanse toptrombonist Conrad Herwich. Ook vorige seizoen was hij te gast bij Friejam en dat is een muzikale topavond geworden. Dan staat op zondag 13 januari het jazzkwartet Up North (foto) in de Catszaal. Dit internationale gezelschap met Felix Degenaar op piano, Harry van der Laan op saxofoon, de Pool Sebastian Demydczuk op drums en de Duitser Hans Lass op bas speelt vooral eigen composities. Het repertoire varieert van een subtiel gespeelde ballad tot vurige up-tempo post-bop.
Dinsdag 5 februari is zangeres Renske de Boer te gast in het jazzcafé en op dinsdag 5 maart is Kees Romers met het leerorkest Ananazz in het jazzcafé. Op zondag 17 maart staat dan de zeer getalenteerde jazz- en bluesgitarist Jerôme Hol met zijn trio in de Catszaal in Leeuwarden. Jerôme is de vaste gitarist in de Hans Dulfer Band en deelde ook het podium met o.a. Billy Cobham, Dr. Lonnie Smith, Michiel Borstlap, Dick de Graaf’s Cry Baby en Teus Nobel’s Liquid Music and Legacy Quintet. Het jazzcafé & jamsessieseizoen wordt op dinsdag 2 april afgesloten met bassist Joris Teepe als gast.
En dan volgt op zaterdag 13 april het absolute hoogtepunt van dit jubileumseizoen. Friejam pakt dan uit met spektakulair jazzfestival in de Neushoorn. Het belooft een bijzondere muzikale avond te worden waarbij alle mogelijke jazzstijlen aan bod zullen komen en waarbij zelfs een zaal is ingeruimd voor crossovers tussen jazz en klassiek. Op het programma staan onder andere het Jorrit Westerhof Trio, Evelien Storm and band, Fuse (de huisband van Podium Witteman), Saxofoonkwartet Vlam, het Coal Harbour Project en niemand minder dan Sabrina Starke met haar band. Kortom, een avond om nu al naar uit te kijken en vast te leggen in de agenda.
Vlak voor de kerst, op zondag 16 december, komen Fay Lovsky en Arthur Ebeling naar Leeuwarden voor een concert. Dit bijzondere muzikale duo is al eens eerder te gast geweest bij Friejam en dat was zo’n groot succes dat is besloten hen nog een keer naar de Friese hoofdstad te halen. Zij treden op in de Catszaal van Fire Café aan de Nieuwestad in Leeuwarden en het concert begint om 15.00 uur.
Fay Lovsky is zangeres en componist, maar eigenlijk een muzikale alleskunner. Zo bespeelt ze ook diverse instrumenten, waaronder hele bijzondere zoals de theramin en de zingende zaag. Ze voelt zich thuis in diverse muzikale stijlen. Ze scoorde een kersthit (Christmas was a friend of mine), maar speelt ook jazz, schrijft Nederlandstalige nummers en maakt filmmuziek.
Arthur Ebeling is een begenadigd gitarist en singer-songwriter die zich heeft bekwaamd in rhythm & blues en country-blues vermengd met jazz invloeden geïnspireerd door Ray Charles, Tom Waits en Eddie Cochran. En volgens kenners en collega’s behoort hij tot de beste gitaristen ter wereld. Een mooi concert om 2018 uit te luiden. Reden genoeg dus om dit concert alvast in de agenda te zetten.
In Neushoorncafé De Backstage in Leeuwarden wordt op dinsdagavond 4 december weer een door Friejam georganiseerd jazzcafé met een jamsessie gehouden. Trio Valkenburg begeleidt die avond speciale gast gitarist Sietze Bouma en het thema is de blues. Deze avond krijgt iedereen de kans om na de pauze met het trio en de gitarist op het podium te staan. Vind je het leuk om mee te jammen? Neem van jouw instrument mee. Ben je geen muzikant? Kom dan langs, geniet van een drankje en geniet deze avond van blues. De aanvang is 20.30 uur en de toegang gratis.
De talentvolle Leeuwarder gitarist Sietze Bouma groeide op in een gepassioneerd,muzikaal gezin. Hierdoor is muziek maken een gemakkelijke keuze geweest. Hij pakte de gitaar op toen hij 12 was en heeft hem niet meer neergelegd. Zijn geluid van vandaag de dag wordt gekenmerkt door een heldere toon, rijke, volle akkoorden en smaakvolle solo’s.Hij ontwikkelde zich als gitarist in bands als Not Shakespeare en Spotrockers, als muzikant inhet door hem opgerichte akoestische trio Madera en als artiest tijdens zijn solocarrière,waarmee hij in juli 2011 zijn debuutalbum presenteerde dat door gitarist Harry Sacksioni werd uitgereikt. In maart 2011 maakte hij zijn podiumdebuut met Sacksioni en in januari 2012 speelde hij met de Australiër Tommy Emmanuel. Deze zijn ervaringen zijn duidelijk terug te vinden in zijn gitaarlessen die hij als docent geeft in zijn eigen Gitaar Instituut Friesland. Sietze Bouma weet wat er voor nodig is om een betere gitarist te worden tegelijkertijd het plezier te behouden in het instrument.
Deelnemers aan de sessie zich vooraf kunnen aanmelden bij de organisatoren via de mailadressen timdevriesbookings@gmail.com en info@drumschoolvalkenburg.nl. Uiteraard blijft aanmelden op de avond zelf bij de organisatoren ook mogelijk. Om zoveel mogelijk muzikanten de gelegenheid te geven om mee te spelen is de deelname per muzikant beperkt tot 2 à 3 nummers. Voor deze jamsessie kan uit de volgende nummers worden gekozen:
Cantalope Island – Herbie Hancock
The Chicken – Jaco Pastorius
Cannonball Shuffle – Robben Ford
The Breeze – J.J. Cale
Larry Carlton – Room 335
Winter Wonderland
Thrill is gone – B.B. King
Feeling good – Nina simone
Sunny
Nobody knows you when your down and out – Clapton
Het tweede concert dit seizoen van het Centrum Traditionele Jazz Harlingen in een goed gevulde Singerzaal van Stadsschouwburg Trebol in Harlingen is aflopen zondag 11 november een bijzondere muzikale happening geworden. Op het podium stond Swing Du Nord, bestaande uit vier topmuzikanten die een de passie delen voor de typische swingmuziek uit de jaren ’40, ’50 en ’60 en melancholische, opzwepende zigeunermuziek. Muziek die zij tot in de puntjes beheersen.
Het unieke aan dit kwartet is de combinatie van instrumenten met Willem Wolthuis op viool, Wim de Bos op klarinet, Don Hofstee op gitaar en Hans Lass op contrabas.Zij beheersen het repertoire van Hot Club de France (Django Reinhardt/Stéphane Grappelli) tot in de perfectie, waarbij het een genot is om te kijken naar de vingervlugheid van gitarist Hofstee. Maar ook voor de Oosteuropese zigeunermuziek, waarvan de contstante tempowisselingen van trage melancholiek naar opzwepende swing het kenmerk zijn, draaien zij hun hand niet om. Net zomin voor als voor klassieke jazzstandaards, zoals bijvoorbeeld Autunm Leaves, die zij voor het voor deze muziek ongebruikelijke instrumentarium prachtig hebben weten te arrangeren. Het strakke baswerk van Hans Lass in combinatie met de mooie, volle klank van de klarinet spelen daar een cruciale rol in.
Zelfs voor een blues op verzoek, die zij dan ook gekscherende de ‘Harlinger blues’ noemden, was dit kwartet te porren. Het vakmanschap van deze mannen is zo groot dat violist Willem Holthuis solo’s af toe wist te mengen met een vlugje Mozart. En zo werd het dus de middag van de muzikale perfectie in Harlingen. Het volgende concert staat voor zondag 13 januari 2019 gepland. Dan komt de Second Life Jazz Band met de authentieke New Orleans Sound naar Harlingen.
Foto/video: Gitta Overmaat
De tweede editie van Jazzcafé & Jamsessie nieuwe stijl van Friejam op dinsdagavond 6 november in Neushoorncafé De Backstage is wederom een bijzondere muzikale avond geworden. De gastmusici Giacomo Caruso (piano) en Jan-Ruerd Oosterhaven (bas) vormden samen met de jamsessie-organisatoren Tim de Vries (tenorsax) en André Valkenbrug (drums) een gelegenheidskwartet dat de avond opende. Zij speelden nummers van Charlie Parker, John Coltrane en Coleman Hawkins. Het is mooi om te horen hoe zulke jonge muzikanten, het merendeel van het kwartet was qua leeftijd zo rond de dertig, met de muziek van deze grootheden omging. Dat deden zijn met veel respect, maar ze voegden daar hun eigen jeugdige elan en moderne interpretaties aan toe. Dat betekende dat ze niet altijd keurig binnen de lijntjes beleven kleuren, maar vooral tijdens de improvisaties grenzen probeerden te verlegen en daar soms ook overheen gingen. Dat maakte het mooi en ook spannend, maar altijd wisten ze toch weer in het juiste schema terug te keren. Hiermee toonden ze aan dat die muziek uit het verleden kwalitatief van een dusdanig hoog niveau is dat het ook in deze tijd met alle hedendaagse invloeden fier overeind blijft.
Met die openingssessie was de gelijk gezet. De avond zou een eerbetoon worden van overwegend jonge jazzmuzikanten aan de oude jazzrotten en hun muziek. Er kwam werk voorbij van onder andere Dexter Gordon, Herbie Hancock en Sonny Rollins. Het was een genot om te horen hoe respectvol de jeugd met het werk van hun grote voorbeelden omging, terwijl ze er ook hun eigen draai aan durfde te geven door te stoeien met soms hele afwijkende notenpatronen. Zo eindigde de jamsessie met een prachtige uitvoering van St.Thomas van Rollins met op het podium een strak ritmetrio en blazerssectie (2 tenorsaxen, een trompet en een sopraansax) die elkaar tot grote hoogte wisten op te stuwen. Al met al kan er teruggekeken worden op een zeer geslaagd avond. Op dinsdag 4 december is het laatste jazzcafé met jamsessie van dit seizoen en dan is de Leeuwarder bluesgitarist Sietze Bouma te gast.
Het Centrum Traditionele Jazz Harlingen (CTJH) heeft voor het tweede concert van het nieuwe seizoen Swing Du Nord weten te strikken. Het kwartet komt op zondag 11 november naar de Stadsschouwburg Trebol in Harlingen. De aanvang is 14.30 uur.
Deze Groninger formatie speelt onder andere muziek in de traditie van de gypsy-jazz zoals die gespeeld werd door onder andere gitarist Django Reinhardt en violist Stephane Grappelli. De onvervalste swingmuziek uit de jaren ’40, ’50 en ’60. Wat dit kwartet zo uniek maakt is de combinatie van instrumenten. De muzikanten van Swing Du Nord houden van de typische swingmuziek van Hot Club de France en beheersen deze stijl dan ook tot in de puntjes.
Het kwartet bestaat uit Willem Wolthuis (viool), Wim de Bos (klarinet), Don Hofstee (gitaren) en Hans Lass (bas). Deze mannen hebben elkaar ontmoet tijdens hun reis langs de concertzalen van Europa en zelfs daarbuiten. De reden voor hun samenkomst is de gedeelde passie voor de vroegste swing- en balkanmuziek. Maar ook andere melodieën worden ten gehore gebracht. Ze zijn bij elkaar goed voor meer dan 200 jaar aan muzikale ervaring.
Een mooier begin van het lustrumjaar had Friejam zich op zondag 21 oktober niet kunnen wensen. In een stijf uitverkochte Catszaal boven Fire Café in Leeuwarden gaf een gelegenheidskwintet met in hun midden de inmiddels 83-jarige drummer John Engels een concert van een ongekend hoge kwaliteit. Een bijzonder concert niet alleen vanwege het Friejamlustrum, maar ook omdat de inmiddels legendarische drummer vierde dat hij 65 jaar in het vak zit. Daar merk je overigens niks van zodra de Grand Old Man achter zijn drumstel kruipt. Dan gaat hij nog altijd te keer als een jonge God en weet hij zijn eveneens kwalitatief uitmuntende muzikale kompanen tot een uitzonderlijk hoog niveau op te stuwen. Of om zoals hij aan het begin van het concert zei: “Het is fantastisch om hier te zijn en om met deze vogels te kunnen spelen.”
Door Max van den Broek
Die ‘vogels’ waren Anne Zwaga op tenorsax, Joris Teepe op bas, Joe Dinkelbach op piano en George Pancras op trompet. We hebben het dan over het top van de Nederlandse jazzmuzikanten die meer dan voldoende in huis hebben om de oude rot Engels partij te geven. Mannen ook die weten hoe het het repertoire van de hard- en de bebop met die wisselende tempo’s en afwijkende notenschema’s in elkaar zitten en dat is het repertoire waar Engels een grootmeester in is. Dat was dan ook het repertoire waar de heren zondagmiddag hun concert uit hadden samengesteld. Het leverde een prachtige muzikale middag op waarbij Engels nog maar eens liet horen hoe briljant en veelzijdig hij is.
Of hij nu met stokjes in de weer was, met brushes of gewoon met zijn handen, iedere klap en tik was raak. Hij speelde zacht en melodieus, maar hij liet zijn trommels ook hard en strak klinken. Hij wist de noten precies te raken, maar speelde er met hetzelfde gemak om heen waardoor er mooie, swingende bebop-ritmes ontstonden. En hoewel Engels natuurlijk ook prachtig kan soleren staat al zijn slagwerk toch vooral in het teken van de overige muzikanten. Hij zorgde voortdurende voor de juiste begeleiding, daagde ze uit en stimuleerde ze. In het samenspel was hij de ritmische motor achter het geheel met aan zijn zijde een gedegen spelende Joris Teepe op bas, maar als het op soleren aankomt is de oude meester een geduchte sparringpartner die het uitersten uit de solisten haalde.
Je zag en hoorde dan de passie van deze mannen. Het speelplezier spatte er van af en de grenzen van de mogelijkheden binnen de thema’s werden veelvuldig opgezocht. Dat leverde mooie invalshoeken op bestaand werk op, waarbij George Pancras met zijn soms verrassend hoekige en scherpe trompetgeluid de randen van die grenzen opzocht. Anne Zwaga bleef met zijn lyrische geluid op de tenorsax juist dicht bij de thema’s, terwijl Joe Dinkelbach daar met virtuoos pianospel tussendoor meanderde. Teepe stelde zich in zijn solo’s vooral dienstbaar op aan Engels die daar gretig op in ging waardoor de mannen elkaar schijnbaar eenvoudig naar een grote hoogte opstuwden. Zo ontstond er zomaar op een zondagmiddag in Leeuwarden een bijzondere muzikale happening die nog nooit eerder had plaatsgevonden en die in deze samenstelling niet direct weer zal plaatsvinden. De tijd zal uitwijzen hoe legendarisch dit concert was, maar dat het bijzonder was zal een ieder die erbij was kunnen beamen.
Foto: Gitta Overmaat
Het zeer succesvolle en door het publiek enthousiast ontvangen Jazzcafé & Jamsessie nieuwe stijl op van 2 oktober met saxofonist Hans Wijnbergen in Neushoorncafé De Backstage krijgt dinsdag 6 november een bijzonder vervolg. Dan begint de avond met een miniconcert van een bijzonder gelegenheidstrio bestaande uit de Italiaanse pianist Giacomo Caruso, bassist Jan-Ruerd Oosterhaven en drummer André Valkenburg. De aanvang is 20.30 uur.
Na het miniconcert, dat tot ongeveer 21.15 uur zal duren, is er weer volop ruimte voor muzikanten om zelf het podium te beklimmen om deel te nemen aan de jamsessie. Deelnemers aan de sessie zich vooraf kunnen aanmelden bij de organisatoren via de mailadressen timdevriesbookings@gmail.com en info@drumschoolvalkenburg.nl. Uiteraard blijft aanmelden op de avond zelf bij de organisatoren ook mogelijk. Om zoveel mogelijk muzikanten de gelegenheid te geven om mee te spelen is de deelname per muzikant beperkt tot 2 à 3 nummers. Net als bij de eerste editie kunnen de deelnemers kiezen uit de volgende lijst met nummers om thuis vast in te studeren:
All the things you are
It could happen to you
Billie’s bounce
Pent up house
Days of wine and roses
Everything happens to me
Oleo
Beatrice
Alone together
Uiteraard kunnen andere muzikale wensen en suggesties vooraf ook aan de organisatoren worden doorgegeven.
De roots van gastpianist Giacomo Caruso liggen in Italië, maar hij studeerde aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen. Daar kwam in hij in 2008 terecht na zijn studie piano aan het conservatorium in zijn geboortestad Modica. Hij koos voor Groningen vanwege de New Yorkse jazzconnectie en daar kreeg hij dan ok les van grootheden als David Berkman, Jasper Soffers, Marc van Roon, Ralph Peterson, Alex Sipiagin, Gene Jackson, Robin Eubanks, JD Walter, Dena DeRose, Don Braden, Mark Gross, Freddie Bryant, Joris Teepe, Steve Altenberg, Michael Moore, Elena Malinova, Anastasia Goldberg. Na zijn studie heeft hij zich verder ontwikkeld tot een veelzijdig jazzpianist en muziekdocent.
De roots van Jan-Ruerd Oosterhaven liggen in Friesland. Hij studeerde eveneens aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen en is daar nu als docent improvisatie aan verbonden. Naast bassist is hij ook gitaarbouwer, beeldend kunstenaar en grafisch ontwerper Ook zoekt hij als musicus graag de grenzen van de jazz op en maakt uitstapjes naar diverse andere genres. Twee bijzondere musici dus die samen met drummer André Valkenburg uit Wergea garant staan voor een bijzondere muzikale avond.
Het is een prachtige middag geworden in StadsschouwburgTrebol in Harlingen bij de opening van het Jazzseizoen door Centrum Traditionele Jazz Harlingen afgelopen zondag 14 oktober. Het ongelofelijk excellerende ensemble Andor’s Jazz Band schotelde het in ruime getale aanwezige publiek een prachtig concert voor. Deze zeer professionele band liet horen dat ook de traditionele muziek nog veel schoonheid en vermaak te bieden heeft. De individuele bandleden beschikken over een grote professionele techniek en zoeken elkaar op in allerlei duels en vullen elkaars bijdragen feilloos aan met virtuoze loopjes en ritmische grappen. Kortom, er viel op alle niveaus veel te genieten van dit zeer goed op elkaar ingespeelde orkest met haar individuele hoogstandjes. De traditionele tak van Friejam heeft laten zien dat zij muzikaal in huis heeft heeft en dat beloofd wat voor het nieuwe seizoen.
Foto/video: Gitta Overmaat
Het is altijd spannend zo aan het begin van het nieuwe seizoen. Zeker als er een paar kleine wijzigen in de formule zitten. Komt het publiek wel en hoe pakken de wijzigingen uit? Goed. Die conclusie kan na het eerste Jazzcafé & Jamsessie av gisteravond getrokken worden. In een sfeervol Neushoorncafé De Backstage in Leeuwarden kreeg het massaal op opgekomen publiek een mooie, gevarieerde avond voorgeschoteld. Saxofonist Hans Wijnbergen beet samen met Trio Valkenburg de spits af. Hij warmde het publiek op met onder andere fijne uitvoeringen van nummers van Wayne Shorter en Sonny Rollins.
Daarna was het de beurt aan de musici die zich hadden aangemeld voor de jamsessie en ook vooraf konden kiezen uit een lijst met nummers die zij wilden spelen of die zelf ook vooraf nummers mochten inbrengen die zij graag live zouden willen horen. Een formule die uitstekend bleek te werken. Iedereen kreeg de gelegenheid om maximaal drie nummers te spelen en zo kregen veel muzikanten de gelegenheid om in alle mogelijke samenstellingen te laten horen wat zij in huis hadden. En dat was veel. Op het podium verschenen bassisten, toetsenisten, zangeressen, drummers, saxofonisten en een trompettist en zij speelden afwisselend jazz, blues, latin en er werd ook heel fijn geïmproviseerd. Er kwam werk voorbij van onder anders Thelonius Monk, Gerswin, Quincy Jones en zelfs de Santanahit Oye Como Va. Kortom, de organisatoren Tim de Vries en André Valkenburg kunnen terugkijken op zeer geslaagde avond. Het volgende Jazzcafé & Jamsessie staat voor dinsdag 6 november op het programma en dan Jochem Lecointre (piano) en Jan Ruerd Oosterhaven (bas) de gastmuzikanten.
Het eerste concert van het seizoen 2018-2019 van Friejam op zondag 21 oktober is direct een bijzonder concert. Dan komt namelijk de inmiddels meer dan legendarische drummer John Engels ter gelegenheid van zijn 65-jarige jubileum als slagwerker naar Leeuwarden. Daar geeft hij samen met een door saxofonist Anne Zwaga samengestelde gelegenheidsband een concert in de Catszaal boven Fire Café aan de Nieuwestad in Leeuwarden. De aanvang is 15. 00 uur.
John Engels is geboren in Groningen in een famile van slagwerkers. Zijn opa, vader, broers en zus, allemaal trommelden ze er lustig op los. Het was dan ook niet vreemd dat hij in 1953 naar het conservatorium ging om zich in het vak van slagwerker te bekwamen. Dat was echter geen succes, omdat de linkshandige John daar dan rechtshandig zou moeten gaan drummen. Daar voelde hij niks voor, maar het drummen zit hem zo in het bloed dat hij ook zonder conservatorium zou uitgroeien tot één van de grootste drummers ter wereld.
Zijn talent werd al snel onderkend en hij kreeg de kans om met grootheden als MaryLou Williams en Pia Beck te spelen. Het betekende zijn doorbraak. Hij maakte naam als vaste begeleider van de legendarische ‘Diamond Five’, de beste en modernste jazzband van Nederland in de jaren ’50 en ’60. Daar werd in de Amsterdams Jazzclub Sheherazade, de thuisbasis van de band, ook het fundament gelegd voor zijn internationale carriére vanwege de vele Amerikaanse musici die daar tijdens hun Europese tournees langs kwamen om met Engels en consorten te jammen.
Zo heeft John Engels de afgelopen 65 jaar wereldwijd gespeeld met jazzgroten als Stan Getz, Chet Baker, Benny Bailey, Lee Konitz, Dizzy Gillespie, Monty Alexander, Art Farmer en Toots Tielemansm en dit is nog maar een klein topje van de ijsberg van grote jazznamen die zijn palmares sieren. Speciaal voor het concert in Leeuwarden heeft de Friese saxofonist Anne Zwaga een gelegenheidsband samengesteld die naast Zwaga bestaat uit George Pancras (trompet), Joe Dinkelbach (toetsen) en Joris Teepe (bas).
Foto: Jelmer de Haas
Haar roots liggen in Mantgum en in 2012 studeerde Evelien Storm af aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen als jazz vocaliste. Op haar net uitgekomen debuutalbum ‘Little Lights’ laat ze zes jaar na haar afstuderen horen dat ze een warme eigen jazzy sound heeft ontwikkeld en bovendien een uitstekende componiste is.
Op debuutalbum staan elf nummers die met recht eigenzinnig genoemd mogen worden. Evelien Storm heeft bij schrijven ervan geput uit ervaringen uit haar eigen leven, zoals haar jeugd in Friesland, haar reizen, maar ook het gevoel van heimwee dat je ineens kan overvallen of een onbeantwoorde liefde. Thema’s die ze heeft uitgewerkt tot mooie poëtische, soms haast filosofische teksten die vervolgens met behulp van haar gitarist Joost van der Beek en toetsenist Vincent Grit op muziek zijn gezet.
En hoewel ze met haar heldere, licht hese stem zonder meer een jazzzangeres genoemd kan worden is Evelien Storm ook een zangeres van deze tijd. Dat betekent dus dat ze zich ook laat beïnvloeden door veel andere muzikale stijlen en dat hoor je terug in haar werk. Ze heeft de balans gezocht tussen de jazzmuzikant, de popzangeres en de singer-songwriter die alle drie in haar zitten en heeft die ook gevonden. ‘Little Lights’ is daardoor een mooi, gevarieerd en evenwichtig album geworden, een mix van jazz, pop, Zuid-Amerikaanse en zelfs Afrikaanse stromingen. Haar stem laat zich het beste omschrijven als een aangename kruising tussen het geluid van Silje Nergaard en Josee Koning en in haar muziek zijn onder andere de invloeden van Paul Simon, Joni Mitchell en Maria Joao hoorbaar.
De liedjes zijn allemaal op zichzelf staande, afgeronde kleine verhaaltjes met soms verrassende muzikale wendingen. Zo begint ‘Old man’, dat gaat over een muzikale, oude man die ze heeft ontmoet op een Kroatisch eiland, heel breekbaar en klein om vervolgens via een verrassende opbouw te eindigen in uitbundig swingend Zuid-Amerikaanse ritme. ‘Orange blue Skies’ is gebaseerd op het weidse uitzicht op het Friese land dat zij had van uit haar slaapkamer in Mantgum en dat is dan ook een mooi verstild nummer geworden. Zo combineert ze speelse lichtheid, met soms donkere ondertonen en verbindt ze met haar warme stemgeluid al die verschillende muzikale stijlen tot een mooi, uitgebalanceerd geheel. Voor het nummer ‘Writhing in the sand’ heeft ze niemand minder dan Izaline Callister, op zanggebied één van haar inspiratiebronnen, weten te strikken en dat is een een heel vrolijk duet geworden waarbij de dames elkaar tot grote muzikale hoogte opzwepen.
Friejam is inmiddels druk bezig om deze zangeres met Friese roots in haar programmering op te nemen, zodat zij haar debuutalbum ook in haar eigen provincie kan presenteren. De ruimte geven aan jong talent behoort immers ook tot de doelstellingen van Friejam. Houd onze agenda dus goed in de gaten.
Max van den Broek
Foto: Renata Chede
Het tweede seizoen van het Centrum Traditionele Jazz Harlingen (CTJH) start op zondag 14 oktober met een concert van Andors Jazz Band. Deze bijzondere band zou vorig jaar december al naar Stadsschouwburg Trebol in Harlingen, maar dat concert moest vanwege extreme winterse weersomstandigheden worden afgeblazen. Nu volgt dus de herkansing. De aanvang is 14.30 uur.
Vanaf de oprichting in 1978 richt Andors Jazz Band zich op de geweldige hot dance en jazzmuziek uit de jaren twintig en de vroege jaren dertig van de twintigste eeuw. De band gebruikt de originele arrangementen uit die tijd in combinatie met eigen, stijlgetrouwe arrangementen. Zoals gebruikelijk was in de beginjaren van de jazz speelt de band akoestisch; alleen de aankondigingen en de zang zijn versterkt.
De band is inmiddels een graag geziene gast geworden op jazzfestivals in heel Europa en heeft tijdens talloze tournees opgetreden in tientallen Europese jazzclubs. Ook heeft de formatie vele radio- en televisieopnamen gedaan. Andors Jazz Band heeft inmiddels in haar bijna 40-jarige bestaan een reputatie opgebouwd als een van de toonaangevende bands in de vroege jazzmuziek, met een groeiende, enthousiaste aanhang die deze muziek heeft herontdekt.
De leden van de band zijn ervaren musici met een voorliefde voor de muziek van legendarische orkesten uit die tijd, zoals die van Fletcher Henderson en Duke Ellington. Vanzelfsprekend is ook de presentatie van de band stijlgetrouw: de ‘Roaring Twenties’ herleven muzikaal tijdens de concerten.
Het seizoen 2018-2019 wordt een bijzonder seizoen voor Friejam. Het is namelijk vijf jaar geleden dat de Friese Bond van Jazzmuzikanten werd opgericht. Dit seizoen zal dan ook voor een deel in het teken staan van dit jubileum en dat begint op dinsdag 2 oktober met het Jazzcafé & Jamsessie nieuwe stijl in Café De Backstage van poppodium Neushoorn in Leeuwarden.
Het maandelijkse jazzcafé in combinatie met jamsessie met een muzikanten van naam en faam is in de loop der jaren uitgegroeid tot één van de succesvolste programma-onderdelen van Friejam. In de sfeervolle, nachtclubachtige setting hebben in de loop der jaren vele tientallen amateurmuzikanten uit Friesland gebruik gemaakt van de gelegenheid om met hun favoriete artiest op het podium te staan. Een formule die ook in dit jubileumjaar weer in de programmering is opgenomen.
Wel zijn er voor dit nieuwe seizoen, dat op 2 oktober van start gaat met saxofonist en sinds kort ook café-eigenaar Hans Wijnbergen, een aantal wijzigingen in de formule aangebracht. Zo is de organisatie van het jazzcafé en de jamsessie sinds dit seizoen in handen van saxofonist Tim de Vries en drummer André Valkenburg (tevens de leider van het gelijknamige trio dat de artiesten tijdens de jamsessies begeleidt). Deze huisband zal ook muzikanten uitnodigen uit hun eigen netwerk om aan de sessie deel te nemen.
Ook nieuw is dat deelnemers aan de sessie zich vooraf kunnen aanmelden bij de organisatoren via de mailadressen timdevriesbookings@gmail.com en info@drumschoolvalkenburg.nl. Uiteraard blijft aanmelden op de avond zelf bij de organisatoren ook mogelijk. Om zoveel mogelijk muzikanten de gelegenheid te geven om mee te spelen is de deelname per muzikant beperkt tot 2 à 3 nummers.
Verder is besloten om dit seizoen, in overleg met de optredende artiest, vooraf een lijst bekend te maken van nummers die deelnemende muzikanten dan vooraf thuis in kunnen studeren. Het is overigens niet de bedoeling om de hele lijst instuderen, maar om daar drie nummers uitkiezen die men tijdens de jamsessie graag zouden willen spelen. Voor de eerste jamsessie met Hans Wijnbergen is de volgende lijst met keuze-nummers samengesteld:
Watermelon Man
Black Orpheus
Autumn Leaves
All Of Me
Don’t Get Around Much Anymore
Corcovado
A Foggy Day
Afro Blue
Now Is The Time
Well You Needn’t
So What (funk groove)
Uiteraard blijft er ook ruimte over om buiten deze kleine setlist om nummers in te brengen en daar dan de nodige muzikanten voor te strikken. Spontaniteit is immers de kracht van een jamsessie, ook in deze nieuwe stijl. Het eerste Jazzcafé met jamsessie op dinsdag 2 oktober begint om 20.30 uur. Hans Wijnbergen zal dan samen met het Trio Valkenbrug de avond met enkele nummers openen en vanaf 21.00 uur staat het iedereen vrij om ook het podium te beklimmen om zijn of haar muzikale bijdrage aan de avond te leveren.
Als lid van Friejam kunt u dit seizoen korting krijgen op een aantal concerten in Neushoorn, het poppodium van Leeuwarden. Samen met de programmeur van Neushoorn hebben wij een aantal concerten geselecteerd waarvan wij vermoeden dat u daar als jazz- en/of bluesliefhebber geïnteresseerd in zal zijn. Het gaat om de volgende concerten:
Chicago Blues Night (vrijdag 28 september)
Forever Amy (donderdag 11 oktober)
Ruben Hein (vrijdag 12 oktober)
Sven Hammond (zaterdag 29 december)
Michelle David (zaterdag 26 januari)
Als u lid wordt van Friejam krijgt u per mail een kortingscode toegestuurd en die code geeft recht op 3,50 euro korting op kaartjes die besteld worden via website van Neushoorn. Meer informatie over de concerten kunt u vinden op de website van Neushoorn.
Wij zijn blij dat wij als Friejam onze leden naast de kortingen op de Friejamconcerten (5 euro per concert) en workshops uw deze aantrekkelijke extra korting kunnen bieden en wensen u veel plezier bij zowel de Friejam- als de
Neushoornconcerten. Lid worden? Meld je aan via deze site.
Nu het jazzseizoen 2018-2019 weer op het punt van beginnen staat, zijn de voorbereidingen voor de diverse workshop voor dit nieuwe seizoen ook weer in volle gang. De inschrijvingen komen inmiddels al binnen, maar er is nog voldoende ruimte voor meer muzikanten die hun blik willen verruimen, nieuwe dingen willen leren en de grenzen van hun mogelijkheden willen verkennen. Maar vol is vol. Dus wacht niet te lang met inschrijven. Draag je de jazz of de blues een warm haty toe, wil je graag met andere samenspelen, ben je nieuwsgierig en op zoek naar nieuwe muzikale uitdagingen, schrijf je dan in voor één van de volgende workshops van Friejam:
Jazzworkshop ‘Tribute to Roland Kirk’ ol.v. Frans Vermeerssen
Blues- en soulworkshop ‘Tribute to John Mayer’o.l.v. Sietze Bouma
Workshop Gypsy Jazz in Harlingen o.l.v. Ronald Kamphuis
The Roaring Twenties Experience (Harlingen) o.l.v. Arend Huisman
Workshop ‘Funk it up’ o.l.v. Laurens Blinxma
Workshop ‘Spelen in een band’ o.l.v. Laurens Blinxma
Zie voor meer informatie over de inhoud van de workshop en aanmelden: https://friejam.nl/workshops/
Friejam is zondag 2 september met maar liefst twee kramen verspreid over het festivalterrein present op het UITfestival in de Prinsentuin in Leeuwarden. Bij deze kramen kunt u informatie krijgen de concerten, de workshops en de Jamsessies die Friejam voor het seizoen 2018-2019 heeft georganiseerd. En als u de jazz in Fryslân een warm hart toe draagt, kunt u uiteraard ook lid worden van Friejam. Zonder steun van leden en de inzet van vrijwilligers is het namelijk niet mogelijk om de jazz, maar ook de aanverwante muziekstijlen zoals blues en funk, in deze provincie overeind te houden. Voor maar 25 euro per jaar draagt u daar al aan bij. Bovendien levert het u naast als die mooie concerten en workshop nog meer op. Zo krijgt u 5 euro korting op alle Friejamconcerten, 3,50 korting op een aantal geselecteerde Neushoornconcerten en korting bij deelname aan onze workshops. Tevens kunt u als lid uw invloed uit oefenen op Friejam tijdens de jaarlijkse ledenvergadering.
Speciaal voor het UITfestival heeft Friejam als start voor het jazzseizoen ook nog twee bijzondere concerten georganiseerd. Zo treedt Marike Meijer op haar Amy Winehouse Project en verzorgt Ananazz, het Friejamleerproject voor jongeren(foto) onder leiding van Kees Romers, een spetterend optreden. Zie voor meer informatie over het UITfestival en de concerttijden: https://uitfestivalleeuwarden.nl/programma/kunstkade/
Verder zijn er tijdens het UITfestival unieke Friejam T-shirts te koop. De oplage is beperkt dus wees er op tijd bij.
Ze behoren inmiddels tot de drukste en beste bezochte activiteiten van Friejam: de Jazzcafes & Jamsessies in Café De Backstage van Neushoorn in Leeuwarden. Dus zijn er voor het seizoen 2018-2019 weer zeven van deze evenementen in de programmering opgenomen. De sessies vinden plaats op de dinsdagavonden en de aanvang is 20.30 uur.
De organisatie van de jamsessies is dit seizoen in handen van André Valkenburg (drummer van onder andere Trio André Valkenburg) en Tim de Vries (saxofonist en betrokken bij Friejam-workshops). Zij hebben voor het nieuwe seizoen een aantal interessante namen weten te strikken voor de Jazzcafés en de Jamsessies. Interessant voor de luisterende jazzliefhebber, maar een grote kans en uitdaging voor de amateurjazzmuzikant om zelf eens op het podium staan en met een echte professional samen te spelen.
Het programma ziet er als volgt uit:
Dinsdag 2 oktober Trio André Valkenbrug met Hans Wijnbergen (saxofoon/foto)
Dinsdag 6 november Trio André Valkenburg met Jochem LeCointre (piano) en Jan Ruerd Oosterhaven (bas)
Dinsdag 4 december Trio André Valkenburg/gitarist Sietze Bouma
Dinsdag 8 januari Trio André Valkenburg met Conrad Herwich (trombone)
Dinsdag 5 februari Trio André Valkenburg met Renske de Boer (zang)
Dinsdag 5 maart Jongerenorkest Ananazz o.l.v. Kees Romers
Dinsdag 2 april Spike Wilner (piano) of Gene Jackson (drums)
Uiteraard is iedereen die een instrument bespeelt of zingt is van harte welkom om het podium te beklimmen en aan een jamsessie deel te nemen. Wel zijn er een paar spelregels aan deelname verbonden. De deelnemers moeten zich bij één van de organisatoren (André Valkenbrug of Tim de Vries) melden. Zij inventariseren de hele avond door welke muzikanten er aanwezig zijn en zorgen voor de doorstroom op het podium zodat iedereen de kans krijgt op 2 à 3 nummers mee te spelen. Voor meer info: www.friejam.nl
De Bokito Brass Band is de een hippe Streetband met jonge muzikanten van Friejam. De band bestaat voornamelijk uit jongeren tussen de 18 en 35 jaar.Zondag 5 augustus is band te zien en te horen tijdens The Tall Shipt Races, het grote en spectaculaire zeilevenement in Harlingen. En de band kennende zullen zij er met hun aanstekelijke muziek weer in waar feestje van maken in de Friese havenstad.
De muziek die gespeeld wordt is jazzy: New Orleans, (afro)jazz, hiphop, latin, eigenlijk alles! Ze blazen met plezier en gemak de boel ondersteboven en krijgen de sfeer erin op festivals. Het leuke is dat ze niet aan een podium gebonden zijn en kunnen overal staan te spelen. De band bestaat uit trompettisten, saxofonisten, een hoornist, een bugelist en een drummer. De Bokito Brass Band is op 5 augustus van 14.00 tot18.00 uur te zien en te horen op de Zuiderhaven, in het stadscentrum en op de Willemshaven. Dat kan niet missen.
Roaring Twenties Experience, het Harlinger workshoporkest van Friejam, treedt zaterdag 14 juli tussen 14.00 en 17.00 uur op voor Mollema Music World op de Voorstraat in Franeker. Speciaal voor dit optreden hebben de leden van dit bijzondere orkest onder leiding van dirigent en trombonist Arend Huisman een echt zomers repertoire ingestudeerd. Dus zal het winkelend publiek en andere belangstellingen zaterdagmiddag getrakteerd worden op nummers die luisteren naar titels als ‘Livin’ in the Sunlight’ en ‘Grazy words, crazy tunes’ en nog veel meer swingende muziek die dateert uit ‘roaring twenties’ ofwel de roerige jaren twintig van de vorige eeuw waar de basis voor de jazz is gelegd.
Foto: Gitta Overmaat
Ook voor het seizoen 2018-2019 is Friejam er weer in geslaagd een aantal interessante workshops in de programmering op te nemen. De workshops ‘Spelen in een band’en ‘Funk it up’, beiden onder leiding van saxofonist Laurens Blinxma, keren wegens succes terug op het programma. Nieuw zijn de workshops ‘Tribute to John Mayer’ en ‘Tribute to Roland Kirk’ onder leiding van respectievelijk gitarist Sietze Bouma en saxofonist Frans Vermeerssen.
Centraal in de blues- en soulworkshop ‘Tribute to John Mayer’ staat het werk van singer/songwriter John Mayer. Zijn muziek is een goed voorbeeld van samensmelten van verschillende muziekstijlen. In zijn werk speelt de authentieke blues een grote rol, maar ook rock en soul komen in zijn werk ruimschoots aan bod, terwijl hij fraaie ballades evenmin schuwt. Zijn inspiratiebronnen zijn blues- en rocklegendes als B.B. King, Stevie Ray Vaughan en Eric Clapton, maar bijvoorbeeld ook een singer/songwriter als Damien Rice.
De in Leeuwarden geboren workshopleider Sietze Bouma is inmiddels een ervaren gitarist die het podium al gedeeld heeft met grootheden als Harry Sacksioni en Tom Emmanuel. Zijn gitaarspel is onder andere beïnvloed door John Mayer, Mateus Asato Guthrie Govan, Pat Metheny en Robben Ford. Naast het docentschap aan zijn eigen gitaarschool heeft hij ook een eigen bluestrio. Als docent weet hij mensen te inspireren en is hij instaat om je als cursist naast je sterke kanten, ook onbekende kanten te laten ontdekken.
In de jazzworkshop ‘Tribute to Roland Kirk’ draait het om het het werk van de Amerikaanse multi-instrumentalist Roland Kirk (1935-1977). Kirk (foto) was van huis uit saxofonist, maar hij bespeelde uiteindelijk ieder instrument dat hij te pakken kon krijgen. Naast een gedreven en inventief improvisator (zo bespeelde hij meerdere saxofoons tegelijk) was Kirk ook een begenadigd componist van pakkende thema’s. Kirk speelde weinig in andermans bands, maar brak door als side-man bij Charles Mingus. Hij speelde onder meer met McCoy Tyner, John Coltrane en Quincy Jones. Hij wordt gezien als een belangrijke vernieuwer in de jazz. Daarnaast was hij ook een uitgesproken en kleurrijk figuur. Zijn concerten lardeerde hij altijd met stevige politieke statements over de onder andere het belang van de mensenrechten en Afro-Amerikaanse historie. Het is diezelfde uitgesprokenheid die je terug hoort in zijn composities, waarin hij ook altijd op zoek was naar nieuwe wegen en verrassende combinaties van instrumenten.
Saxofonist, arrangeur, componist en workshopleider Frans Vermeerssen heeft zijn sporen onder ander verdiend bij bands als TamTamFanfare ,All Ears, Transatlantic Sextet, Frans Vermeerssen Kwartet, Africa Brass, Contraband, No Can Do, Talking Cows en het Fries Project Orkest. Hij speelt op podia en festivals over de hele wereld en is als docent ensembles improvisatie, bandcoaching en saxofoon verbonden aan de ARTEZ Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem. Op 14 oktober is hij te gast bij Hothouse Redbad in De Harmonie met het sextet Reeds & Deeds met een speciaal programma rond de muziek van Roland Kirk.
Funk it up is een 13-delige bandcursus rond de funkmuziek van 1970- nu met muziek van o.a. Sly, James Brown, Maceo Parker, Prince en andere funketeers. De cursus is bedoeld voor gevorderde spelers.
Tijdens de workshop ‘Spelen in een band’ leer je verspreid over 13 avonden hoe het is om in een band te spelen. Er wordt een volledige band geformeerd uit de aanmeldingen. Blazers, gitaristen, toetsenisten, drummers, percussionisten, zangers, basgitaristen zijn van harte welkom. In de cursus wordt aandacht besteed aan samenspel, improviseren, techniek en we werken aan een klein maar divers repertoire : jazz, soul, blues, klezmer, latin: alles kan.
Workshopleider Laurens Blinxma is een begenadigd allround saxofonist die in de meest uiteenlopende bezettingen speelt en veel verschillende stijlen beheerst. Hij speelt onder andere in de afroband Mangrove en salsaband Orquesta Latina en is een veel gevraagde gastspeler bij diverse bands en gelegenheidsformaties. Tevens is hij een uitstekende docent die zijn cursisten op een hele plezierige en onderhoudende wijze weet te inspireren en te motiveren.
Voor meer informatie en aanmelden ga naar de link Workshops op deze site.
Hoewel de laatste klanken van seizoen 2017-2018 nog maar nauwelijks zijn weggestorven, wordt er achter de schermen al weer hard gewerkt aan de programmering voor het seizoen 2018-2019. En het belooft weer een mooi seizoen te worden met fijne concerten, verrassende jamsessies en boeiende workshops.
En hoewel de voorbereiding nog in volle gang zijn kunnen we nu alvast een klein tipje van de sluier op te lichten en de eerste concerten bekend te maken. Zo opent Friejam het concertseizoen op 21 oktober met niemand minder dan drummer John Engels. Dat wordt een bijzonder concert, want de inmiddels 83-jarige Engels komt naar Leeuwarden om zijn 65-jarige jubileum als drummer te vieren. Hij speelde onder andere met Stan Getz, Chet Baker, Glifford Brown en Dizzy Gillespie, maar voor dit speciale concert in Leeuwarden is op verzoek van Engels een bijzondere band van muzikanten uit Noorden samengesteld bestaande uit Anne Zwaga (saxofoon), George Pancras (trompet), Joe Dinkelbach (toetsen) en Joris Teepe (bas). Muzikanten dus die het bebop-stijl waar Engels een meester in is op hun duimpje kennen. Dat belooft dus nu al een legendarisch concert te worden.
Het tweede concert dat inmiddels vast staat vindt plaats vlak voor de kerst op 16 december. Dan komen Fay Lovsky en Arthur Ebeling naar Leeuwarden. Dit bijzondere muzikale duo is al eens eerder te gast geweest bij Friejam en dat was zo’n groot succes dat is besloten hen nog een keer naar de Friese hoofdstad te halen. Fay Lovsky is zangeres en componist, maar eigenlijk een muzikale alleskunner. Zo bespeelt ze ook diverse instrumenten, waaronder hele bijzondere zoals de theramin en de zingende zaag. Ze voelt zich thuis in diverse muzikale stijlen. Ze scoorde een kersthit (Christmas was a friend of mine), maar speelt ook jazz, schrijft Nederlandstalige nummers en maakt filmmuziek.
Arthur Ebeling is een begenadigd gitarist en singer-songwriter die zich heeft bekwaamd in rhythm & blues en country-blues vermengd met jazz invloeden geïnspireerd door Ray Charles, Tom Waits en Eddie Cochran. En volgens kenners en collega’s behoort hij tot de beste gitaristen ter wereld. Een mooi concert om 2018 uit te luiden. Reden genoeg dus om deze twee concerten alvast in de agenda te zetten. En houd deze site in de gaten voor de rest van de programmering van het nieuwe seizoen. Dit is, zoals al eerder aangegeven, tenslotte nog maar een tipje van de sluier.
Vijf keer trad Ananazz, het leerokest van Friejam voor musici van 13 tot 18 jaar, op tijdens At the Watergate in Sneek. Het festival was de dertiende editie van het European Youth Music Festival. Een spektakel waarbij jonge muzikanten uit heel Europa elkaar ontmoeten en laten horen wat zij muzikaal in huis hebben. Ruim 6000 jonge muzikanten waren op 10 en 11 mei naar Sneek gekomen en dat resulteerde in 1000 concerten op 30 podia.
Ananazz nam dus vijf van die optredens voor zijn rekening en dat zijn vijf zeer succesvolle concerten van een half uur geworden. De swingende muziek van strak spelende band, die soul, jazz, funk en een stevig portie Afro-beat op ingenieuze wijze met elkaar vermengt, klonk als een klok. Fraai samen spel werd afgewisseld met pittig soleerwerk waarbij de saxen en de trompettisten spannende muzikale duels uitvochten en waarbij zelfs de drummer en percussionist elkaar in een soloduel tot ongekende hoogte opzweepten.
Ook bevatte het repertoire twee prachtig gezongen soulvolle nummers en ontpopte één van de saxofonisten zich tot een begenadigd rapper. In het Nederlands nog wel. Kortom, de band heeft zich tijdens dit festival van zijn beste kant laten zien. Een sterk collectief met uitstekende solisten die spelen met passie en enthousiasme. Dat vertaalde zich ook in de reacties van het talrijke publiek dat op het spetterende Ananazz-geluid afkwam. Er werd volop gedanst op de aanstekelijke klanken en het ‘we want more’ was na afloop van de diverse optredens niet van de lucht.
Op de foto het optreden van Ananazz op een zonovergoten Martiniplein op vrijdagmiddag.
Het jongerenorkest Ananazz van Friejam (jongeren van 13 tot 18 jaar) treedt maar liefst vijf keer op tijdens het muziekfestival At The Watergate in Sneek. Dit megamuziekspektakel, 5000 jonge musici uit heel Europa verzorgen ruim 1000 optredens, vindt plaats op 10 en 11 mei.
Special voor deze gelegenheid heeft Ananazz onder leiding van Kees Romers een mooie set met swingende en soulvolle Afro-beatnummers ingestudeerd. De band treedt op 10 en 11 mei op op verschillende podia in het centrum van Sneek, maar er zijn ook podia in Bolsward, IJlst en Heeg. Er zijn concerten van jeugd symfonie-orkesten, big bands, pop-en jazzbands en folklorische groepen. Het evenement is gratis toegankelijk. De binnenstad van Sneek is gedurende het festival afgesloten voor autoverkeer.
Optredens Ananazz :
Donderdag 10 Mei :
Podium La Tramontana ( Martiniplein/RABO Plaza )
17.15 uur en 18.30 uur
Vrijdag 11 Mei :
Podium FEBO Marktstraat 11.30 uur
Podium La Tramontana ( Martiniplein/RABO Plaza ) 14.00 uur
Bibliotheek Tuin (Wijde Noorderhorne 1) 19.15 uur
Voor meer informatie en de blokkenschema’s van de diverse optredens:
https://www.atthewatergate.com
Foto Ananazz: Gitta Overmaat
Het eerste seizoen van het Centrum Traditionele Jazz Harlingen (CTJH) is op zondagmiddag 30 april afgesloten met feestelijk dubbelconcert in stadsschouwburg Trebol. Voor de pauze werd er opgetreden door het uit 21 musici bestaande workshoporkest Roaring Twenties. Na de pauze zorgde jazzorkest Leoville voor uitbundige muzikale afsluiting van dit eerste seizoen. De eindconclusie kan niet anders zijn dan dat de jazz definitief is teruggekeerd in Harlingen.
De voorbereiding voor het nieuwe seizoen zijn achter de schermen inmiddels in volle gang. Zo start in september de derde workshop Roaring Twenties. Een nieuwe loot aan de nog prille, maar inmiddels volop bloeiende jazzboom van het CTJH is de workshop Gyspy Jazz, waarbij de cursisten de fijne kneepjes van zigeunerjazz, zoals die gespeeld werd door onder ander Django Reinhardt, zullen leren. Gitaar, viool en contrabas spelen een belangrijke rol in deze muziekstroming, maar ook de accordeon en klarinet passen daar uitstekend bij.
Het nieuwe concertseizoen begint op zondag 14 oktober met een optreden van de fenomenale Andors Jazz Band. Op zondag 11 november komt het gyspy jazzkwartet Swing Du Nord naar Harlingen. Aan de rest van de programmering wordt momenteel de laatste hand gelegd.
Het afsluitende dubbelconcert in Trebol toonde opnieuw aan dat Harlingen een vruchtbare bodem heeft als het om de jazz gaat. In een zeer goed gevulde zaal lieten de 21 muzikanten van het workshoporkest Roaring Twenties zich van hun beste kant horen en zien. Gekleed in glitterjurken en strakke pakken en voorzien van veren, boa’s en bolhoeden lieten zij horen dat de oorspronkelijke jazz zoals die in jaren ’20 van de vorige eeuw is ontstaan nog altijd lekker swingt. Zelfs in een opmerkelijke bezetting met vier bassisten, twee pianisten, een violist en een basklarinet.
Na de pauze pakte Leoville de draad op met werk van Duke Ellington, Ira en George Gerswin, maar ook met een hele mooie, ingetogen uitvoering van ‘Georgia on my mind’. Het hoogtepunt was echter de jamsessie op twee verschillende bluesschema’s waarbij de band werd aangevuld met twee in de zaal aanwezige trompettisten, een saxofonist en een trombonist die elkaar al solerend naar een steeds grotere muzikale hoogte opstuwden. Zo is het slotconcert een feestelijke muzikale afsluiting is geworden van dit eerste seizoen van het CTJH, de club die onder de paraplu van Friejam de jazz in Harlingen weer op de kaart heeft gezet.
Foto/video: Gitta Overmaat
Friejam heeft het seizoen 2017/2018 op zaterdag 21 april in de Leeuwarder poptempel Neushoorn afgesloten met een sfeervol Jazzfest. Drie workshoporkesten en twee leerorkest lieten horen wat zij allemaal in huis hebben en dat bleek heel wat te zijn. Aan het slot was dan ook maar één conclusie mogelijk: jazz en alle aanverwante muziekstijlen hebben nog altijd de toekomst.
Het repertoire van het Harlinger workshoporkest Roaring Twenties, de jazz uit de jaren ’20 van de vorige eeuw, zal niet direct geassocieerd worden met de toekomst. Toch bleek deze muziek door de frisse arrangementen van bandleider Arend Huisman niets aan kracht te hebben ingeboet. Het is nog altijd lekker in het gehoor liggende swingende muziek die de tand des tijds goed heeft doorstaan en dus voor nieuwe generaties muzikanten nog altijd toekomst heeft.
Het optreden van de workshopband Spelen in een Band onder leiding van Laurens Blinxma toonde aan dat klassieke popsongs door een pittige blazerssectie aangenaam nieuw en zelfs jazzy kunnen klinken. Blues is de muziek waarin nagenoeg alle emoties zijn samengebald: van een lach tot de traan en van de liefde tot het gebroken hart. Muziek van alle tijden dus, met veel enthousiasme en passie gespeeld door de Bluesworkshopband.
Het cliché ‘Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst’ werd tijdens het Jazzfest weer helemaal waargemaakt. Friejam heeft met de leerorkesten Anazazz (de jongste jeugd) en de Bokito Streetband (de oudere jeugd) de muzikale toekomst van Friesland in huis. Beide orkesten swingen als een trein. Zowel de kwaliteit als de passie spatten van hun spel af en door hun ongekend grote enthousiasme is het voor het publiek onmogelijk stil te blijven zitten of staan. Heerlijke opzwepende muziek die vrolijk maakt en de zon op een zonovergoten zaterdag nog harder liet schijnen. Met de muzikale toekomst van Friejam zit het wel goed.
Tussen de Friejamorkesten door zorgde het Jazz Quartet Jan Ament voor echte onversneden jazz in de stijl van grootheden als de Bill Evans, Oscar Peterson, John Coltrane en Joe Lovano. Ook die muziekstijl heeft nog altijd toekomst, want het kwartet speelde in die stijl door pianist Jan Ament geschreven eigen repertoire. Bovendien speelde Ament op een door hem aan Neushoorn en Friejam geschonken meer dan honderd jaar oude vleugel die in de Leeuwarder poptempel een hele nieuwe toekomst tegemoet gaat. Het Jazzfest werd op onnavolgbare wijze gepresenteerd door entertainer Danny Panadero die met zijn uitstekende gitarist Lennard Fopma en zijn koffer vol mondharmonica’s tevens liet horen dat hij ook blues uitstekend beheerst.
De bijgevoegde foto van leerorkest Ananazz en de video’s zijn gemaakt door Gitta Overmaat.
Het door het Centrum Traditionele Jazz Harlingen (CTJH) onder de paraplu van Friejam georganiseerde concert van salon- en dansorkest Decadentia op zondag 8 april in Harlinger Stadsschouwburg Trebol laat zich het beste omschrijven als theatraal en stijlvol. Terwijl buiten de lente voorzichtig zijn intreden had gedaan, werd het in een aangenaam gevulde foyer van het Harlinger theater eigenlijk al een beetje zomer. De warmte van het lentezonnetje dat door de ramen naar binnen kwam werd door de swingende muziek van het orkest aangenaam versterkt.
Decadentia speelt geheel in stijl de oorspronkelijke dansmuziek uit jaren ’20, ’30 en ’40 van de vorige eeuw. Zij doen dat in bezetting met een blazerssectie (saxofoon, trompet, trombone en fluit) ,een strijkerssectie (viool, cello) en een ritmesectie (bas, drums) en piano. Het is de oorspronkelijke bezetting zoals die van de grote dansorkesten in de tijd van ‘The Great Gatsby’ was en die wordt gezien als de voorloper van de bigband. Bovendien spelen ze de muziek uit die tijd zoveel mogelijk in de originele arrangementen waardoor men een zo oorspronkelijk mogelijk geluid weet te creëren.
Dat in combinatie met de zang van Bert Crommers, die zich qua stemgeluid kan meten met de beste crooners uit die tijd, zorgt er voor dat die tijden van weleer herleven. Het feit dat de musici geheel in stijl gekleed zijn, de heren strak in smokings en de dames in prachtige jurken met franjes, glitters, veren, boa’s, maakt het plaatje helemaal compleet. Bovendien zijn het allemaal uitstekende muzikanten waardoor het orkest als een goed geoliede machine een puike show neerzet.
Of het nu gaat om de ballade ‘Solitude’ van Duke Ellington, de in het cockney (Londens dialect) gezongen ‘ The Lambeth Walk’ of ‘Wie is Loesje’ van Jack Bulterman (The Ramblers), het orkest is werkelijk van alle markten thuis. Bovendien gaat het orkest een theatrale aanpak door middel van grappige choreografieën door vooral de blazerssectie niet uit de weg, bespeelt de zanger knap het wasbord, creëert hij met een kleine megafoon de sound van de koffergrammofoon en met schuurblokjes het geluid van een stoomtrein. Bovendien werd het publiek met bolhoeden verleid om de ‘The Lambeth Walk’ook daadwerkelijk uit te voeren. Ook bij de andere nummers wilden de voetjes wel van de vloer en zo was het op die mooi eerste lentezondag aangenaam toeven in Trebol.
Foto en video: Gitta Overmaat
Het eerste seizoen voor het Centrum Traditionele Jazz Harlingen (CTJH) zit er bijna op. Het seizoen wordt op zondag 29 april in stadsschouwburg Trebol in Harlingen afgesloten met spetterend dubbelconcert. Voor de pauze wordt er opgetreden door een groot Roaring Twenties Workshoporkest en na de pauze zorgt de Harlinger jazzband Leoville voor een swingend en feestelijk slotakkoord van dit seizoen. De aanvang is 15.00 uur.
De vorig jaar gestarte workshop Roaring Twenties is zo succesvol verlopen en de belangstelling ervoor was zo groot, dat er begin dit jaar is gestart met een tweede editie. Onder de bezielende leiding van trombonist en bigbandleider Arend Huisman hebben maar liefst twintig muzikanten zich de eerste weken van dit jaar bekwaamd in het spelen van de oorspronkelijke jazz zoals die in de jaren’20 van de de vorige eeuw in Amerika is ontstaan. Tijdens het laatste jazz-loungeconcert van dit seizoen laat dit grote workshoporkest horen wat er in de afgelopen maanden muzikaal is bereikt.
Na de pauze zorgt de Harlinger jazzformatie Leoville voor het passende slotakkoord van dit seizoen. De band, compleet met naamschilden annex muzieklessenaars zoals de na-oorlogse jazz/dansorkesten, put uit een breed scala aan stijlen. Pittige swing, ingetogen ballads, evergreens, doorleefde blues en aanstekelijke latin wisselen elkaar af. Sommige bekende jazznummers zijn zelfs in een Fries jasje gestoken. Zangeres Monique Masé laat op overtuigende wijze horen dat al die prachtige jazz-standards, blues, ballads & bossa’s terecht niet vergeten of versleten zijn.
Het CTJH kijkt inmiddels terug op een geslaagd eerste seizoen. De belangstelling voor zowel de workshops als de concerten was groot. De jazz is weer helemaal terug in Harlingen. Het concept jazz-loungeconcerten op zondagmiddag blijkt duidelijk in een behoefte te voorzien. Inmiddels wordt er achter schermen dan ook al weer hard gewerkt aan de programmering van concerten voor het nieuwe seizoen.
De concerten van het CTJH worden georganiseerd onder de paraplu van Friejam en met medewerking van Tuincentrum van der Meer, Homminga’s Fijne Winkeltje, Trebol en de gemeente Harlingen.
Het laaste jazzcafé annex de jamsessie XL van het seizoen 2017/2018 op dinsdagavond 3 april in een bomvol Neushoorncafé De Backstage is een ware muziekhappening geworden. Het Friejam-jazzcafé werd geopend door een gelegenheidstoptrio bestaande uit Joris Teepe (Bas), Frank Winegold (gitaar) en Kurt Weiss (trompet). Zij speelden prachtige ingetogen melodieuze jazz dat deed terug denken aan Chet Baker in zijn beste tijden die ook graag in een dergelijke triobezetting speelde. De slepende trompetsound van Weiss werd afgewisseld door het imponerende, vloeiende gitaarspel van Winegold en beiden werden weer krachtig ondersteund door het ritmisch pompende basgeluid vanTeepe.
Na de pauze was het de beurt aan een keur van amateurmusici die de gelegenheid kregen en vooral ook namen om in permanent wisselende samenstellingen lekker met elkaar te jammen. Blues, jazz, funk, alle mogelijke stijlen werden ingezet om er een swingende avond van te maken. En zo onderstonden er op een druilerige dinsdagavond in een jazzcafé in Leeuwarden mooie ontmoetingen die leidde tot opwindende en verrassende muzikale momenten waarbij de musici elkaar naar grote hoogten wisten op te zwepen.Pieter Kroes en Amber Scheffer van de opleiding Media & Entertainment Management van de Stenden Hogeschool in Leeuwarden hebben voor een opdracht van school de sfeer en de muziek in het hier bijgevoegde videofilmpje op een treffende wijze weten te vangen.
Cultuurcentrum Neushoorn in Leeuwarden staat zaterdag 21 april in het teken van jazz en aanverwante muziekstijlen. Dan sluit Friejam het seizoen 2017/2018 af met een spetterend Jazzfest met concerten van workshopbands en leerorkesten, het Danny Panadero Duo en het Jazz Quartet Jan Ament. De aanvang is 15.00 uur. De toegang is 5 euro en voor Friejamleden gratis.
De jazz en aanverwante muziek is springlevend in Friesland. Friejam draagt daar door het organiseren van concerten, workshops, masterclasses, jazzcafés, jamsessies en het faciliteren van leerorkesten een flinke steen aan bij. Het einde van seizoen is een mooi moment om te laten horen wat er op het gebied van workshops en leerorkesten allemaal is gebeurd. Zo laten de deelnemers aan de workshop Spelen in een Band onder leiding van saxofonist Laurens Blinxma horen dat zij een band zijn geworden.
In Harlingen is onder de paraplu van Friejam het Centrum Traditionele Jazz Harlingen opgericht. Daar is de workshop Roaring Twenties, de muziek uit beginjaren van de jazz in de periode rond 1920, gestart. De deelnemers daaraan komen naar Leeuwarden om te laten horen hoe die traditionele jazz nog altijd swingt. De blues komt tijdens het festival voor rekening van de band die is ontstaan tijdens de workshop Blues en van het bluesduo Danny Panadero.
Het festival wordt afgesloten door Ananazz, het leerorkest voor jongeren van 13 tot 18 jaar onder leiding van saxofonist Kees Romers en de Bokito Brass Band, de band voor gevorderde muzikanten van 18 tot 35 jaar begeleidt door trompettist Maaike Boonstra. De presentatie van het festival is in handen van entertainer Danny Panadero en er is een optreden van het Jazz Quartet Jan Ament. Kortom, een gevarieerd programma dat garant staat voor een spetterend Jazzfest.
Het Centrum Traditionele Jazz Harlingen (CHTJ) pakt zondagmiddag 8 april met het vierde jazz-loungeconcert van dit seizoen in Stadsschouwburg Trebol in Harlingen groots uit. Op het programma staat dan een concert van het salon- en dansorkest Decadentia. Dit orkest speelt geheel in stijl de oorspronkelijke dansmuziek uit de jaren ’20 en ’30 van de vorige eeuw. De aanvang is 15.00 uur.
Oude tijden herleven tijdens een concert van salon- en dansorkest Decadentia. De sfeer uit tijden van ‘The Great Gatsby’ keert dan voor even terug door de vrolijke muziek die zij op het repertoire hebben staan. Het orkest heeft wat men in muziekkringen een ‘Berlijnse bezetting’ noemt. Dat is een combinatie van strijk – en blaasinstrumenten die wordt gezien als voorloper van de bigband. Decadentie bestaat vijftien muzikanten die ook geheel in de kleurrijke stijl van de twintiger jaren van vorige eeuw zijn gekleed.
De band speelt de oorspronkelijke dansmuziek uit die vervlogen jaren. De crooner van het orkest, Bert Grommers, verstaat daarbij de kunst om meertalige teksten op authentieke wijze te vertolken. Het is muziek die in die sombere periode van economisch slechte tijden en oorlogsdreiging werd gemaakt om de mensen op te beuren en die zich uitstekend leent voor vlotte dansen zoals de Charleston.
Decadentia is al vele jaren een begrip in binnen- en buitenland. Het orkest, ooit opgericht door studenten van het conservatorium in Zwolle, beheerst de muziekstijl van de Roaring Twenties al meer dan 40 jaar tot in de perfectie. Dat belooft dus weer een mooie muzikale middag te worden in Harlingen, waarbij het misschien nog dringen wordt ook op de dansvloer.
De concerten van het CTHJ worden georganiseerd onder de paraplu van Friejam en met medewerking van Tuincentrum van der Meer, Homminga’s Fijne Winkeltje, Trebol en de gemeente Harlingen.
Friejam houdt dinsdag 3 april vanaf 20.30 uur in Neushoorncafé De Backstage in Leeuwarden een jazzcafé en jamsessie Xtra met medewerking van de Duitse gitarist Frank Wingold, de Amerikaanse trompettist Kurt Weiss en bassist Joris Teepe. De toegang is gratis
Joris Teepe is hoofd van de jazzafdeling van het Prins Claus Conservatorium in Groningen en is ook veel in de jazzscene in New York te vinden. Hij haalt regelmatig jazzmuzikanten uit New York naar Groningen en Leeuwarden voor workshops en jamsessies. Hij speelde onder meer met Benny Golson, Sonny Fortune, Rashied Ali, Billy Hart and Randy Brecker. Als bandleider produceerde hij tien albums. Dankzij Joris Teepe is er een warme band tussen het Prins Claus Conservatorium in Groningen en de Friese jazzorganisatie Friejam. Studenten van het conservatorium jammen deze avond mee.
Frank Wingold studeerde jazz en klassieke gitaar aan het conservatorium in Hilversum. Nu is hij als professor voor jazzgitaar verbonden aan de Universiteit van Osnabrück. In 1993 won hij met zijn trio Agog in Brussel de Europe Jazz’Contest’ en werd hij tevens uitgeroepen tot de beste solist. In 2002 won het trio de ‘Ducht Jazz Competion’ van het North Sea Jazzfetival. Wingold toert geregeld door Europa, Rusland, Zuid-Amerika, India en China. Hij combineert klassiek, jazz en rock geörienteerde gitaartechnieken en creërt zo een modern, eigen geluid.
De van oorsprong Amerikaanse trompettist Kurt Weiss heeft zijn sporen in Nederland als solist, bandleider en arrangeur inmiddels ruimschoots verdiend. Zo is hij leider van het Dreamland Orchestra dat voornamelijk het orginele repertoire speelt van de jazz-orkesten uit de jaren 1930-1935. Hij speelt ook bij de Konrad Konselleck Bigband en is betrokken bij de Stageband van het Jazz Ochestra in Amsterdam. Tevens is hij de leider van The European Jazz en Blues Orchestra en speelde hij onder andere samen met legendes als Aretha Franklin en de orkesten van Ray Charles en Glenn Miller. Een internationale topbezetting die met recht jamsessie Xtra kan worden genoemd. Een unieke kans dus voor iedereen die een instrument bespeelt om eens met deze grootheden van de hedendaagse jazz het podium te delen.
Foto: Gitta Overmaat
De Leeuwarder tenorsaxofonist Sander Baan was zondag 18 maart met zijn kwartet (Sander Thijsen op piano, Jonatham Nagel op bas en Wieland Möller op drums) te gast bij Friejam in Fire Café in Leeuwarden. Daar presenteerde hij zijn in oktober 2017 uitgekomen tweede cd ‘Heartscape’. Naast nummers van deze cd speelde het kwartet ook nieuw werk, eerder werk en zeer fraaie bewerking van David Bowieklassieker ‘Space Oditty’.
Bleef het Sander Baan Quartet op de vorige cd ‘Country music’ (2014) nog dicht bij het traditionele jazz-idoom, zondagmiddag lieten de jonge muzikanten horen dat zij sindsdien flink wat stappen voorwaarts hebben gemaakt. Nog steeds speelt de jazz een belangrijke rol in de muziek van Baan en consorten, maar inmiddels maken zij in hun composities ook gebruik van allerlei andere muziekinvloeden. Zo worden er grenzen opgerekt in de richting van de pop en de rock, maar schuwen ze ook een flinke dosis soul en funk niet. Door die mengeling van stijlen heeft het kwartet een geheel eigen frisse en spannende sound ontwikkeld.
Baan heeft zich ontwikkeld tot een solide vakman met een mooi, lyrisch, bijna Coltrane-achtig geluid. Dat geluid komt vooral in de meer rustige stukken uitstekend tot zijn recht. Tegelijkertijd durft hij zijn tenor in de meer heftige nummers ook een lekker schurende groove mee te geven. Nagel en Möller zorgen daarbij voor een stevige ritmebasis, terwijl Thijsen er op zijn toetsen veelal improviserend met vaak verrassende vondsten aangenaam omheen danst.
De muziek van het Sander Baan Quartet is zelfverzekerd en vertelt een verhaal. De meeste nummers op ‘Heartscape’ zijn door Baan geschreven. Het zijn persoonlijke nummers die vanuit een bepaalde emotie zijn ontstaan en die allemaal een diepere betekenis hebben. Het gaat niet om de muziek alleen, maar ook om de onderliggende gevoelens. Het knappe daarvan is dat Baan met zijn sax de controle blijft houden en niet van zijn verhalende lijn afwijkt, terwijl het begeleidende trio achter hem allerlei zijpaden durft te bewandelen. Dat maakt de muziek verrassend en soms ook spannend, maar het blijf allemaal mooi in balans. Als het Sander Baan Quartet zich op deze wijze blijft ontwikkelingen, gaan we nog veel meer mooie dingen van deze jongens horen.
Foto: Gitta Overmaat (voor meer foto’s zie ook De galerij)
Jazz-O-Matic-Five verzorgde zondagmiddag 11 maart in stadsschouwburg Trebol in Harlingen het derde concert van dit seizoen dat het Centrum Traditionele Jazz Harlingen in samenwerking met Friejam had georganiseerd (CTHJ). Opnieuw stond de muziek uit ‘roaring twenties centraal. Een genre dat de vijf uiterst professionele muzikanten van de Jazz-O-Matic-Five al meer dan 40 jaar in de vingers hebben. In vier sets lieten zij horen wat zijn in huis hebben en dat kon het publiek in Harlingen meer dan bekoren.
Hoewel de band met vijf mannen niet al te groot is, weten de muzikanten door hun bijzondere instrumentenbezetting van piano, banjo, bassaxofoon, altsaxofoon en cornet een toch een vrij massief en swingend geluid te produceren dat dicht tegen de sound van een bigband aanleunt. Een sound ook die uitstekend past bij het veelal in uptempo schreven repertoire uit de jaren ’20 en ’30 van de vorige eeuw. Het was toen immers van belang dat de muziek die gespeeld werd ook dansbaar was.
De rol van de banjo, bespeeld door Tom Stuip, is in deze bezetting van cruciaal belang. Dat bleek ook zondagmiddag weer. Dat is namelijk het instrument dat het strakke ritme bepaald waar de blazers en de pianist hun partijen tot op de noot nauwkeurig overheen kunnen spelen. Het geluid dat dan ontstaat als geheel is zeer strak met een pompende ritmische kadans die zorgt voor een onvermoeibare swing.
Het is een stijl die bandleden tot in de perfectie beheersen en waardoor ook het concert in Trebol zondag weer van een ongekend hoog niveau was. En hoe tegenstrijdig dat misschien ook lijkt, die perfectie zorgt ook tegelijkertijd voor het puntje van kritiek. Alle arrangementen zijn volledig uitgeschreven en worden zo ook van het begin tot het eind noot voor noot gespeeld. Ruimte voor enige improvisatie is er nauwelijks en dat maakt de muziek op den duur wat voorspelbaar. De muzikanten kleuren keurig binnen de lijntjes, waardoor het uiteindelijk nooit echt heel spannend wordt. Ze kleuren echter wel heel strak en heel constant. Ook dat is een kwaliteit waar je uiteindelijk alleen maar bewondering voor kunt hebben. Het zorgde in Harlingen voor een aangename muzikale middag van een zeer hoog niveau. (Foto’s: Gitta Overmaat)
Het was de kracht van de klank die zaterdagavond 10 maart in de Arena van cultuurtempel Neushoorn in Leeuwarden voor een aangename en uiterst boeiende muzikale avond zorgde. Mooi gespeelde harmonieuze melodieën afgewisseld door zeer vrije improvisaties, waarbij geput werd uit allerlei verschillende muziekstijlen variërende van pop tot gospel en van blues, soul en funk tot onversneden jazz. Het is deze mix die zorgt voor het zo eigen en frisse geluid van Talking Cows, het kwartet dat bestaat uit Frans Vermeerssen (tenorsax), Robert Jan Vermeulen (piano), Dion Nijland (bas)en Yonga Sun (drums).
Aanleiding voor hun optreden in Leeuwarden was de masterclass Modern Creative die Frans Vermeerssen de drie voorafgaande zaterdagen aan negen bevlogen jazzmusici had gegeven om hen te leren improviseren op basis van vrijere vormen, met veel invloeden van buiten de jazz en op basis van andere harmonieën. Een missie waarin hij meer dan geslaagd is zo bleek uit het optreden van de masterclassband als voorprogramma van de Talking Cows.
In zeven nummers lieten de bandleden horen wat zij in die drie sessies hadden opgestoken en dat was heel veel. Alleen al het feit dat deze veelal in de traditionele jazz gewortelde musici zo uit hun comfortzone durfde te treden getuigt al van veel lef, maar de zeven nummers die zij speelden klonken ook nog eens als een klok. Goed, hier en daar ging er weleens een inzetje mis, maar daar had de kwaliteit en het hoge niveau van musiceren en improviseren uiteindelijk niet onder te leiden. Zo ontstond er al improviserend een mooi nieuw nummer geïnspireerd op improvisatiestuk ‘Cobra’ van saxofonist John Zorn en kreeg een op muziek gezet gedicht van Herman Melville (schrijver van de klassieker Moby Dick) door het ingetogen spel van de band en ijle zang van Annemiek Zijlstra een haast sacrale uitvoering.
Na de pauze lieten de mannen van Talking Cows in twee bevlogen sets horen hoe je de meer harmonieuze jazz op een geniale wijze door vrij te associëren kunt combineren met allerlei andere muziekstijlen. Zo klonk de gospel ‘Halleluja’uiteindelijk heel jazzy en werd er geïmproviseerd op drie akkoorden die veelal in de popmuziek worden gebruikt.Vooral in het door FransVermeerssen geschreven ‘For Dewey’, een ode aan saxofonist Dewey Redman, was een pareltje. Dat begon met de spannende intro van bassist Dion Nijland met ondersteuning van drummer Yonga Sun en eindige via de staccato pianoklanken van Robert Jan Vermeulen onder een melodieuze saxrif van Vermeerssen in een prachtige apotheose van klanken. Het vonkte en het knetterde en soms schuurde het een beetje, maar het bleef ook swingen. Kortom, muziek zoals muziek uiteindelijk bedoeld is. Verrassend, boeiend en uitdagend te tegelijk.
Foto’s: Albert Smit
Ananazz, het leerorkest voor jongeren van Friejam, is één van de bands die zondagmiddag 25 maart zal optreden tijdens het muziekfestival ‘Spring is coming soon’ in Burgum. Tevens staat er een Friejam workshop op het programma. Het festival wordt gehouden in Glinstrastate en de toegang is gratis. De aanvang is 13.00 uur.
Muziekfestival ‘Spring is coming soon’ biedt tal van optredens van diverse amateurgroepen op het gebied van jazz, geïmproviseerde muziek en wereldmuziek uit heel Noord-Nederland. Het is de elfde keer dat dit evenement door Jazzclub Burgum wordt georganiseerd.
Naast Ananazz en de workshop staan de volgende bands op het programma: Big Mill Bigband uit Leeuwarden; Two Towers Collective uit Wergea; Milstones uit Oosterwolde; Orquesta Astor uit Pingjum; Combo Azara & Leopold
Clay Corners Bigband uit Dokkum; Boys Squad uit Sneek; Swingtimeuit Beetsterzwaag en Bigband Heerenveen uit Heerenveen.
Voor meer informatie en het blokkenschema: http://www.jazzclubburgum.nl
Het Friejamconcert door het Sander Baan Quartet op zondag 18 maart in Fire Café Leeuwarden belooft een bijzonder optreden te worden. De groep presenteert dan namelijk ook hun tweede album genaamd ‘Heartscape’. Uiteraard worden er stukken van dit nieuwe album gespeeld. De aanvang van het concert en de albumpresentatie is 15.00 uur
Oprecht, grenzeloos en ongecompliceerd. Het Sander Baan Quartet speelt zonder pretentie: muziek vanuit het hart. Elke noot vertelt zijn eigen verhaal met een eigen onderscheidend karakter. Een weg vol met onvoorspelbare wendingen, zoals het leven zelf. De band verkent een breed spectrum aan emoties en combineert lyrische passages met explosies van rauwe kracht
Sander Baan is saxofoon gaan spelen tijdens zijn studie geschiedenis in Leeuwarden. Al langere tijd luisterde hij naar de muziek van John Coltrane en Wayne Shorter. In 2006 ging hij voor het eerst naar het North Sea Jazz festival. Daar zag hij McCoy Tyner, Branford Marsalis en veel andere iconen spelen. Ter plekke besloot hij om zo snel mogelijk een saxofoon te kopen en daar zo goed mogelijk op te leren spelen. Een paar jaar later werd hij tot zijn eigen verbazing toegelaten tot het conservatorium in Groningen. Na een paar jaar studeren is hij zelf stukken gaan schrijven en heeft hij het Sander Baan Quartet opgericht om eigentijdse jazznummers te kunnen spelen.
De muziek van hun debuutalbum ‘Country Music’ weerspiegelt het Noordelijke landschap: ongecompliceerd en open. De titel refereert naar de stedelijke wortels van de groep en bewijst dat jazz een toekomst heeft buiten het hectische stedelijke leven. Het debuutalbum werd lovend ontvangen door de Nederlandse pers en kreeg 4 sterren in de tijdschriften Jazzism en Jazzflits.Bij Friejam presenteren ze het vervolg: ‘Heartscape’.De band tourde al door heel Nederland, Duitsland, Roemenië en België. Belangrijke eerdere optredens van het Sander Baan Quartet waren met Tineke Postma op Noorderzon 2016 en in de Berlijnse clubs B-Flat en Schlot 2016. Het kwartet bestaat uit Sander Baan (saxofoon), Sander Thijsen (toetsen), Jonathan Nagel (contrabas) en Wieland Möller (drums).
De door Friejam georganiseerde Masterclass Modern Creative (foto Gitta Overmaat) onder leiding van topsaxofonist, arrangeur en dirigent Frans Vermeerssen wordt zaterdag 10 maart afgesloten met een spetterend dubbelconcert in de Arena van poppodium Neushoorn in Voor de pauze laat de Masterclassband horen wat zij in drie sessies geleerd hebben en na de pauze treed de gerenommeerde band Talking Cows op. De aanvang is 20.00 uur
Veel muzikanten improviseren nog op jazz-standards en laten zich met name inspireren door jazzstijlen die in het midden van de vorige eeuw zijn ontstaan zoals swing, bebop, modale jazz, freejazz en jazzrock. Vanaf de jaren negentig zijn veel jazzmusici gaan improviseren op basis van vrijere vormen, met veel invloeden van buiten de jazz en op basis van andere harmonieën. De jazz die daaruit voortkomt, wordt wel als ‘modern creative’ aangeduid. Een uitgesproken vertegenwoordiger van deze stijl is Frans Vermeerssen. Hij heeft een aantal ervaren muzikanten de fijne kneepje van deze moderne loot aan de jazzboom bijgebracht en het resultaat is meer dan verrassend.
Talking Cows werd in het najaar van 2004 opgericht door pianist Robert Jan Vermeulen en saxofonist Frans Vermeerssen. Voordien hadden beiden nog nooit samengespeeld en niet lang daarvoor bevonden zij zich aan de uiteinden van het spectrum van de Nederlandse jazz. Het idee werd geboren de verschillende achtergronden tot onderwerp van de muziek te maken in een nieuw op te richten kwartet. In Yonga Sun (drums) en Dion Nijland (bas)vonden ze de ideale ritmetandem: muzikanten met een open vizier, ervaring in uiteenlopende muzieksoorten en uiterst creatief. De aanvankelijk nog wat gescheiden stijlelementen (met als uitersten de vrije klankexploraties en de traditionele jazz) zijn samengesmolten tot een nieuwe blend. De composities van Vermeerssen en Vermeulen putten nog steeds uit de rijke jazztraditie variërende van blues, rythmchanges, Ellington tot impro en funk. Wie zich muzikaal wil laten verrassen moet er dus bij zijn op zaterdag 10 maart in Neushoorn.
.
Het repertoire dat Shjazz op zondagmiddag 25 februari voor het Friejamconcert naar Fire Café in Leeuwarden had meegenomen bestond uit jazzsongs uit de jaren ’30 van de vorig eeuw. Werk waarmee diva’s als Etta James, Billy Holliday, Ella Fitzgerald en Sarah Vaugh groot zijn geworden. Toch wist Shjazz-zangeres Sharon Doelwijt met haar heldere en meeslepende stemgeluid in combinatie met een geheel eigen en vooral soulvolle interpretatie dit klassieke werk verfrissend hedendaags te laten klinken.
Ze werd daarbij ondersteund door een strak spelend trio, dat zorgde voor een swingende, ritmische basis, maar dat ook alle ruimte kreeg om lekker te soleren. Vooral pianist Felix Degenaar toverde mooie solistische pareltjes uit zijn elektrische piano. Dat in combinatie met het gemak waarmee Sharon Doelwijt zingt, haar soepele frasering en haar perfecte timing maakten het een genot om naar Shjazz te luisteren.
Het aardige is dat band de klassiekers qua lengte bijna allemaal heeft teruggebracht naar de popsonglengte van tussen de 3 en 5 minuten en het bovendien heeft aangedurfd om ze qua tempo eens flink op te schudden. Juist die ingrepen zorgden voor soms hele funky uitvoeringen met een aangenaam swingende soulsaus. Dat hoorde je onder andere terug in ‘The Frim-Fram Sauce’, de klassieker van het Nat King Cole Trio. Ook ‘They can’t take that a way from my’ dat we kennen in uitvoeringen van onder andere Billy Holiday en Ella Fitzgerald in duet met Louis Amstrong zat door die aanpak ineens in een heel eigentijds muzikaal jasje. En daar ligt dus ook de kracht van Shjazz: de durft om klassiekers te transformeren naar deze tijd, zonder dat de kracht en de eigenheid van de nummers geweld wordt aangedaan. Zo zorgde Shjazz, mede door de prikkelende interactie van Sharon Doelwijt met het publiek, op een koude zondagmiddag voor een paar aangenaam warme muzikale uurtjes.
Foto’s en video: Gitta Overmaat
De Jazz-O-Matic-Five is al meer dan 30 jaar een vaste waarde in het Europese classic jazz circuit. Het orkest speelde op vele (inter)nationale festivals in hun unieke samenstelling van muziekinstrumenten met ondere andere cornet, bassaxofoon, piano en banjo. Het Centrum Traditionele Jazz Harlingen (CTJH) heeft in samenwerking met Friejam deze bijzondere band gestrikt voor het derde lounge-jazzconcert dat op zondag 11 maart wordt gehouden in Stadsschouwburg Trebol. De aanvang is 15.00 uur.
Door zijn bijzondere sound lijkt de band veel groter dan hij is en dat heeft de bijnaam ‘The World’s Smallest Big Band’ opgeleverd. Op het repertoire jazzstukken en evergreens uit de periode 1915-1940. De Jazz-O-Matic-Five heeft op talrijke binnen- en buitenlandse jazz-festivals succesvol opgetreden in onder andere Breda, Askersund (Zweden), Biel (Zwitserland), Aruba, Essex (U.S.A.) en Kobe (Japan). Ook heeft het orkest getourd door de Golfstaten en Pakistan. De unieke sound van de Jazz-O-Matic Five is inmiddels vastgelegd op de cd’s ‘Happy Feet’ en ‘Clap Hands’.
Een optreden van de Jazz-O-Matic-Five staat garant voor briljante jazz gespeeld door muzikanten die behoren tot de top van de Nederlandse oude stijl jazz wereld. De band bestaat uit Peter Ivan (cornet), Tom Stuip (banjo/vocals), Hans de Bruijn (piano/vocals), Ad Houtepen (bassaxofoon/vocals) en Ronald Janssen-Heijtmajer (bassaxofoon). Dat belooft dus weer een aangename muzikale zondagmiddag te worden op 11 maart in de Singelzaal in Trebol Harlingen. Daar staan deze topmusici garant voor.
In Neushoorncafé De Backstage in Leeuwarden wordt op dinsdagavond 6 maart weer een door Friejam georganiseerd jazzcafé met een jamsessie gehouden. Trio Valkenburg begeleidt die avond speciale gast gitarist Sietze Bouma en het thema is de blues. Deze avond krijgt iedereen de kans om na de pauze met het trio en de gitarist op het podium te staan. Vind je het leuk om mee te jammen? Neem van jouw instrument mee. Ben je geen muzikant? Kom dan langs, geniet van een drankje en geniet deze avond van blues. De aanvang is 20.30 uur. De toegang is gratis.
De zeer talentvolle Leeuwarder gitarist Sietze Bouma groeide op in een gepassioneerd, muzikaal gezin. Hierdoor is muziek maken een gemakkelijke keuze geweest. Hij pakte de gitaar op toen hij 12 was en heeft hem niet meer neergelegd. Zijn geluid van vandaag de dag wordt gekenmerkt door een heldere toon, rijke, volle akkoorden en smaakvolle solo’s.
Hij ontwikkelde zich als gitarist in bands als Not Shakespeare en Spotrockers, als muzikant in het door hem opgerichte akoestische trio Madera en als artiest tijdens zijn solocarrière, waarmee hij in juli 2011 zijn debuutalbum presenteerde dat door gitarist Harry Sacksioni werd uitgereikt. In maart 2011 maakte hij zijn podiumdebuut met Sacksioni en in januari 2012 speelde hij met de Australiër Tommy Emmanuel. Deze zijn ervaringen zijn duidelijk terug te vinden in zijn gitaarlessen die hij als docent geeft in zijn eigen Gitaar Instituut Friesland. Sietze Bouma weet wat er voor nodig is om een betere gitarist te worden en tegelijkertijd het plezier te behouden in het instrument.
Hou jij van gezelligheid en vrolijke deuntjes? Dan zij wij, Bokito Brass Band, op zoek naar jou! Bokito Brass Band is een hippe street band met jonge muzikanten. De band bestaat voornamelijk uit jongeren tussen de 18 en 35 jaar. De muziek die gespeeld wordt is jazzy: New Orleans, (afro)jazz, hiphop, latin, eigenlijk alles! De straat is ons podium en we swingen er op los. Dus speel jij een instrument zonder stekker? Stuur ons een berichtje of mail naar bokitobrassband@gmail.com en speel binnenkort een keertje met ons mee! We repeteren 1x in de 2 weken in Neushoorn Leeuwarden en zijn flexibele apen.
Friejam is in oktober 2016 gestart met Bokito Brass Band, de hippe Streetband voor jonge muzikanten. Plezier staat voorop bij de band. Samen muziek maken op straat in een stijl die je leuk vindt. Leren improviseren is een belangrijk bestanddeel van de repetities. Naast de repetities willen we voor veel optredens zorgen op festivals en bij activiteiten in het kader van de Culturele Hoofdstad 2018. We zoeken muzikanten die zonder versterking de straat op kunnen: trompettisten, trombonisten, tuba’s, saxofonisten, maar ook drummers, etc. De deelnemers zijn min of meer gevorderde muzikanten die al een aantal jaren een instrument bespelen.
Het tweede Lounge Jazzconcert dat door het Centrum Traditionele Jazz Harlingen (CTJH) onder de paraplu van Friejam (Friese bond van jazzmuzikanten) op zondag 11 februari was georganiseerd is wederom een groot succes geworden. Ditmaal werd het publiek in de Singelzaal van Stadsschouwburg Trebol in Harlingen door de Roaring Twenties Small Band meegenomen op een muzikale reis door de jazzgeschiedenis.
Onder leiding van trombonist Eric Roelofsen (bekend van onder andere Di Gojim) speelde band op een aanstekelijke wijze muziek uit de roaring twenties. Die muziek is ontstaan tussen 1920 en 1930 in Amerika en wordt gezien als het begin van de jazz. De ritmesectie van de band zorgde voor een strak ritmisch tapijtje waarop de andere instrumenten (saxofoons, trombone, cornet, gitaar, piano en banjo) mooie melodische harmonieën konden weven, waarbij voor iedereen bovendien voldoende ruimte was om uitgebreid te soleren.Tenorsaxofonist Everline Tichelaar nam met haar doorleefde bruine stem bovendien de zangpartijen voor haar rekening. Rustige nummers werden afgewisseld door stevige up-tempo stukken, maar de basis van ieder nummer was steeds weer een flinke dosis swing die uitnodigde tot dansen. Een deel van het publiek maakte van die uitnodiging gretig gebruik, waardoor het geregeld gezellig druk was op de dansvloer.
Tussen de nummers door vertelde bassist Henk Stelma over die roaring twenties en waarom juist in die periode deze muziek is ontstaan. Dus zo kregen we uitleg over de opkomende industrialisatie, de ontwikkeling van de radio en grammofoon, de drooglegging, Al Capone, de opkomst van de geluidsfilm, de musical en de grote dansorkesten, het toenemende verzet tegen de rassensegregatie, de beurskrach van 1929 en het opkomende feminisme. Al die ontwikkelingen hebben bijdragen aan de muziek van onder andere Irving Berlin, Cole Porter en Ira en George Gerswin. Uiteraard werden daar ook nummers van gespeeld. En zo werd het dus naast een aangename muzikale middag ook nog eens een plezierig leerzaam evenement.
Het eerst volgende lounge-jazzconcert in Trebol staat voor zondagmiddag 11 maart op de agenda. Dan komt de Jazz-O-Matic-Five naar Harlingen. Ook deze gerennomeerde band staat garant voor weer middagje aangenaam swingen in Trebol.
Foto’s: Gitta Overmaat
De stoere vrouw achter Shjazz is Sharon Doelwijt. Zij staat niet alleen bekend om haar heldere en meeslepende stemgeluid, maar ook om haar prikkelende interactie met haar toehoorders. Op het podium combineert Sharon charme, een warme expressieve stem en Billie Holiday-achtig drama. Met Shjazz gaan we terug naar de jaren dertig. Maar ouderwets is de muziek allerminst, want Shjazz laat de klanken van toen samensmelten met hun eigen repertoire van bluesy, funky en eigentijdse jazz.
Sharon is geboren op 11 april 1972 in Paramaribo, Suriname. Op tweejarige leeftijd kwam zij naar Nederland en groeide in Zwijndrecht op in een muzikale familie. Ze luisterde naar onder anderen Billie holiday, Dinah Washington, Louis Prima, Bessie Smith en Nat king Cole en zo ontstond al vroeg haar voorliefde voor de jazz. Shjazz treedt op in binnen- en buitenland en werkt hard aan een nieuwe cd.
Friejam organiseert dinsdag 6 februari vanaf 20.30 uur een jazzcafé en jamsessie met Trio Valkenburg en speciale gast gitarist Rob Taekema in cultuurpodium Neushoorn. Deze avond krijgt iedereen de kans om op het podium te staan. Thema: funk. Vind je het leuk om mee te jammen? Neem dan jouw instrument mee. Je wordt professioneel begeleid door het trio van André Valkenburg. Ben je geen muzikant? Kom dan langs, geniet van een drankje en van jazzmuziek. De toegang is gratis.
Rob Takema
De professionele carriére van gitarist Rob Taekema begonnen in de jaren ’80 als zanger/gitarist van de band Fruitcake (o.a. My feet won’t move),
jarenlang gespeeld in Europa en Japan. Was leider van de huisbands van TV-talkshows van Gert Berg en Jos Brink, en heeft vele (inter-)nationale sterren begeleid. Taekema begon zijn carrière in schoolbandjes. Al vroeg begon hij met het schrijven van nummers. Samen met Ellert Driessen schreef hij bijvoorbeeld “I found The Sister of Ali Baba” dat later op het debuutalbum van Spargo terechtkwam. Ellert kwam dus bij Spargo terecht en Rob koos voor Wilde Angle, samen met z’n oudste broer Maarten en drummer Bart Adrichem. Later speelde Rob bij Cakewalk met Walther Sell (later o.a. toetsenist bij Massada), Wilbert de Joode (later o.a. bassist bij Michiel Braam en Han Bennink) en Bart Adrichem. De band Djeepiez volgde, met Ellert’s broer Jan Paul Driessen, Bart Adrichem en pianist Bert van Lunteren. Na een auto-ongeluk waarbij Bert om het leven kwam, startte de samenwerking met pianist Benny Baan.
Samen met Benny Baan richtte Rob de band Fruitcake op. De bandleden waren Rob Taekema (zang, gitaar, tenorsax), Benny Baan (keys), Bart Adrichem (drums), Jan Paul Driessen (bas), JoAnne Collins, Mildred Douglas (zang) en Pietje Lahounapessy (percussie). De band kende veel successen en scoorde hits zoals “My feet won’t move”, “Fruitcake” en “I like the way”. Veel zangeressen hebben bij Fruitcake gespeeld, zoals Ruth Jackott, Denise Jannah en Caroline Windt (MaiTai). Ondertussen speelde Rob veel in de befaamde club Citadel en heeft onder andere met Marcus Miller, Herman Brood, Jango Edwards, Jan Akkerman, Alides Hidding (Time Bandits) gespeeld. Het schrijven van nummers ging door en er werden demo’s opgenomen met Julia Loko, Denise Jannah, Omar Dupree (American Gypsy) en leden van de Novoband.
Met Kamitsbu werd de single Danish Delight opgenomen, maar de single is nooit uitgebracht omdat de mastertape tijdens een verhuizing van Jan Vis Productions was zoekgeraakt…
De manager van de Dolly Dots, Cees van Leeuwen, bracht Fruitcake naar Japan. In twee weken tijd werd een instrumentale cd opgenomen. Hiermee was Fruitcake een van de eerste bands die een cd maakte, in plaats van een lp. In totaal werden drie cd’s voor de Japanse markt gemaakt, met producers Harry van Hoof en Jurre Haanstra. In 1984 ging Fruitcake op toernee in Japan. Eind jaren tachtig speelde Rob in Sources met Coco York, Wendy Sheridan en Michel LeGrand (Vitesse). Er werd getoerd door o.a. Nederland en Zwitserland. Ook deed Rob productiewerk voor o.a. Jan Vis Productions.
In een andere samenstelling nam Fruitcake een fusion-cd op, “Where’s England?” met Benny Baan en Jeroen Molenaar (bekend van 2 Bros 4th Floor, Angela Groothuizen, etc.). Muzikanten waren onder andere Ruud Breuls (Metropole Orkest), Jel Jongen (Paul de Leeuw). Bij de tv-show van Gert Berg werd Rob bandleider en arrangeur. Hij heeft vele artiesten begeleid, zoals Ramses Shaffy, Herman Brood en Wilma Driessen. Met z’n begeleidingsband speelde hij onder andere met Trini Lopez, The Trammps, Viola Wills, The Gibson Brothers, etc. Door Trini Lopez werd Rob uitgenodigd om in Parijs met de bigband van J.J. Johnson te spelen.
Voor de dagelijkse tv-show van Jos Brink werd Rob opnieuw arrangeur en bandleider, met bassist Erik Schoonderwoerd, drummer Taco Gorter en toetsenist Benny Baan. Rob werd jamsessieleider in Bourbon Street en speelde met Jusso Whistler, Jay-Tee en Erik van der Kroft. Deze formatie werd later, met Johannes Blanksma als vervanger van Jusso, de band “AllsCool”. Ook werd Rob jamsessieleider in The Waterhole en Bizzy’s en speelde hij als bassist bij de Duke Danger Band (7 Grammy-nominaties).
Wat zou het worden? Dat is altijd de vraag als er een concert van een gelegenheidsformatie op het programma staat. Een band van muzikanten die elkaar door en door kennen, in allerlei verschillende combinaties hebben gespeeld, maar nog nooit samen op een podium hebben gestaan. Dat is een muzikaal avontuur waarvan niet te voorspellen is welke kan het op zal gaan. Het veroorzaakte zondagmiddag 28 januari een aangenaam soort opgewonden spanning in de fraaie, sfeervolle Catszaal in het voormalige politiebureau aan de Nieuwetad in Leeuwarden. Wat zou het worden met de gelegenheidsformatie Laurens Blinxma (baritonsax), Ghasem Batamuntu (sopraansax, Afrikaanse percussie, didgeridoo), Jasper Blokzijl (piano), Joris Teepe (contrabas) en Owen Hart Jr. (drums), de gelegenheidsformatie die voor Friejam het concertjaar 2018 aftrapte?
Het werd geweldig. Een avontuurlijk optreden van vier bevlogen muzikanten waarbij de vonken er vanaf de de allereerste noten afspatte. De vier hadden het zichzelf niet gemakkelijk gemaakt door te kiezen voor de iconisch jazz uit de jaren ’50 en ’60 van grootheden als Thelonius Monk, Wayne Shorter en Joe Anderson afgewisseld met eigen werk van de uit Los Angeles afkomstige, maar al jaren in Leeuwarden woonachtige Ghasem Batamuntu. Werk waarbij hij qua klankkleur zijn oorspronkelijke Afrikaanse roots niet verloochend, maar die ook wonderwel goed aansluit bij die ingenieuze, melodische jazz uit die jaren ’50 en ’60. Het verrassende was ook dat de heren niet hebben gekozen voor het bekende werk van de jazziconen uit die tijd, maar op zoek zijn gegaan naar ‘vergeten pareltjes’ in hun repertoire. En die hebben ze gevonden. Zo opende ze het concert met ‘We see’ van Monk. Een stuk met tempowisselingen die de band gelijk op scherp zette en waarbij alle muzikanten volop de ruimte kregen om te soleren. De swing zat er direct in. Deze muzikanten beheersen hun instrumenten optimaal en kunnen op een onwaarschijnlijk hoogniveau improviseren. Bovendien speelden ze met veel passie en plezier en die vonk sloeg over naar het publiek in de goed gevulde zaal. Er ontstond daardoor een aangename loungesfeer zoals je die in een echte jazzclub mag verwachten.
Batumuntu verraste bovendien door in zijn eigen composities prachtige gedichten te verwerken die hij op de ondersteunde klanken van zijn medemuzikanten met welluidende stem ritmisch voordroeg. Vooral in het nummer ‘Yellow Moon’ bleek dat poëzie en jazz uitstekend samen gaan. De gelegenheidsformatie had uiteindelijk meer repertoire dan speeltijd en dus was het stuk ‘Punjab’ van Joe Henderson het fraaie slot van een aangenaam concert door een bijzondere gelegenheidsformatie die van het begin tot het eind wist te boeien.
Foto’s: Gitta Overmaat
Het eerste loungeconcert dat het Centrum Traditionele Jazz Harlingen (CTJH) onder de paraplu van Friejam in Trebol in januari van dit jaar heeft georganiseerd was een groot succes. En dat succes krijgt een vervolg en wel op zondagmiddag 11 februari. Dan speelt Roaring Twenties Small Band in de tot jazzclub omgetoverde Singelzaal van de stadsschouwburg in Harlingen. Ook deze band weet van wanten als het om onvervalste swing gaat en dus zal het dak er opnieuw afgaan in Trebol. De aanvang is 15.00 uur.
Roaring Twenties Small Band bestaat uit negen mannen en vrouwen. Zij hebben allen hun sporen in de jazz en aanverwante muziekstijlen ruimschoots verdiend. De band staat onder leiding van trombonist, dirigent en arrangeur Arend Huisman. De overige muzikanten zijn Martin Wiersma (cornet), Johan Verwilligen (altsax. Klarinet en zang), Froukje Huisman (altsax), Everlina Tigchelaar (tenorsax), Franke de Boer (piano), Henk Marinus (gitaar) en Henk Stelma (bas) en Carlo de Groot (slagwerk).
De band speelt, hoe kan het ook anders, muziek uit de roaring twenties. Dat is muziek die ruwweg is ontstaan tussen 1923 en 1929 in Amerika. Het was de roerige tijd van de hevige rassensegregatie, waarbij muziek steeds meer uitlaatklep werd. Dat kwam mede door de opkomst van de radio, waardoor de verschillende muziekgenres zich ook razendsnel konden verspreiden. Jazz was al aan het begin van de 20ste eeuw ontstaan, maar werd door de komst van de radio pas in de jaren ‘20 echt populair. Ook onder de blanke bevolking, die deze vooral door zwarte muzikanten gespeelde swingende muziek, ineens hun huiskamers binnen hoorden komen.
Het was dé muziek waar onder andere de flapper girls lekker op konden dansen en waaruit onder andere de Charleston en Lindy Hop uit ontstaan zijn. Grote namen uit die tijd zijn onder andere Duke Ellington, Louis Amstrong en Fats Waller. En het is die jazzy sound die Roaring Twenties Small Band op geheel eigen wijze ten gehore brengt. Dat wordt dus weer swingen op zondagmiddag 11 februari in Trebol.
Tijdens het officiële openingsweekend van LF2018 in Leeuwarden wordt het muziekfestival At the Watergate op bijzondere wijze gepresenteerd. Toeschouwers zullen via een wintervoorstelling vol prachtige muziek, theater en dans warm gemaakt worden voor het Sneker LF2018-project, dat begin mei in de Waterpoortstad en nabije omgeving plaatsvindt. De Waterpoort van Sneek krijgt speciaal voor gelegenheid een plekje in de Leeuwarder Prinsentuin. Het orkest voor jongeren Ananazz en de streetband Bokito Brass Band, beide leerorkesten van Friejam, nemen deel aan dit muziekfestijn.
Jonge muzikanten en dansers zijn zich in de aanloop naar het openingsweekend intensief aan het voorbereiden op de show, die op de avond van zaterdag 27 januari twee keer wordt opgevoerd. De muziektheatervoorstelling geeft het publiek een impressie van wat er gaat komen tijdens At the Watergate. De ontmoeting tussen ruim zevenduizend muzikale jongeren uit een groot aantal Europese landen zal van woensdag 9 tot en met vrijdag 11 mei leiden tot onverwachte, spontane optredens op een groot aantal podia op en aan het water.
De preview in Leeuwarden, die de titel ‘A Wintertale at the Watergate’ heeft meegekregen, vindt plaats nabij de muziekkoepel in de Prinsentuin, dat omgetoverd wordt tot een heus Sneker sneeuwlandschap. De deelnemende jongeren zijn van Ananazz en leerlingen van Kunstencentrum Atrium in Súdwest-Fryslân. De artistieke leiding ligt bij Afke Brenninkmeijer (choreografie) en Kees Romers (muziek).
De Bokito Brass Band begeleidt het publiek vanaf het Oldehoofsterkerkhof naar de Waterpoort in de Prinsentuin, waar om 19.15 en 20.15 uur een opvoering van ‘A Wintertale at the Watergate’ aanvangt. Toeschouwers ontvangen, zolang de voorraad strekt, aan het einde van elke voorstelling een verwarmende, culinaire verrassing.
De organisatie van At the Watergate is in handen van Cultuur Kwartier Sneek.
Het eerste Friejam optreden van dit nieuwe muziekjaar is er eentje voor de ware fijnproevers: Laurens Blinxma (altsax) & Ghasem Batamuntu (sopraansax). Samen met Jasper Blokzijl (piano), Joris Teepe (contrabas) en Owen Hart Jr. (drums) treden zij op zondag 28 januari op in De Catszaal in het Catshuis (naast Fire Café) te Leeuwarden. Het concert begint om 15.00 uur.
De vier heren spelen in deze gelegenheidsformatie iconische nummers en vergeten stukken uit voornamelijk de jaren ’60. Ook het eigen werk van Ghasem Batamuntu komt aan bod. Hét recept voor een avontuurlijk optreden met een prachtig, uitgelezen optreden voor de ware fijnproevers.
Laurens Blinxma speelde in diverse salsa- en latinbands waaronder Sonora del Caribe en La Culebra. Momenteel speelt hij in salsaband B & M-latinband. De Californische Ghasem Batamuntu woont al jaren in Nederland en speelt hier met veel verschillende muzikanten, dichters en kunstenaars. Hij beschrijft zichzelf als een multimediaperformer, met een grote hoeveelheid etnische culturen, muzikale stijlen, kunstvormen en mediavormen in zijn shows.
Met een spetterend dubbelconcert is de jazz op zondag 14 januari teruggekeerd in Harlingen. Ruim 125 jazzliefhebbers waren naar Singelzaal in Trebol gekomen om het eerste door het Centrum Traditionele Jazz Harlingen (CJTH) onder de paraplu van Friejam georganiseerde lounge-concert bij te wonen. De aftrap voor dit eerste concert werd gegeven door de Roaring Twenties Workshopband. In vijf nummers lieten zij horen dat zij onder de bezielende leiding van dirigent en bigbandleider Arend Huisman in 10 workshops de niet altijd eenvoudige oorspronkelijke jazz uit de jaren twintig van de vorige eeuw onder de knie hebben gekregen en het klonk als een klok.
Swing zat er goed in
Het enthousiasme spatte van het podium bij de veertien musicerende mannen en vrouwen.Vanaf het eerste nummer zat de swing er goed in en dat werkte zo aanstekelijk dat bij het derde nummer de eerste dansparen op de dansvloer verschenen. Na de workshopband was het podium voor de Hot Shuffles. Deze ruim 30 jaar geleden in Drachen opgerichte Oude-Stijl-Jazz-formatie van zeven zeer bekwame musici speelt op aanstekelijke wijze oorspronkelijke jazz die is gecomponeerd in de periode van 1900 tot 1930. Jazz-musici uit die periode die de band inspireert zijn grootheden als Louis Armstrong, Count Basie, Bix Beiderbecke, Fats Waller en Ella Fitzgerald. Er wordt veel geïmproviseerd en naast instrumentaal werk zijn er ook nummers waarin wordt gezongen door trombonist Jacques Wijnia.
Spetterend concert
De oude rotten in het vak gaven een bijna twee uur durend spetterend concert. Lekkere uptempo-nummers werden afgewisseld met mooie, verstilde stukken waarbij alle muzikanten volop de ruimte kregen om te soleren. De energie spatte van het podium en vanaf de allereerste klanken werd het publiek meegenomen op een swingende muzikale reis. En opnieuw werd er volop gedanst in de sfeervol aangeklede Singelzaal van Trebol waardoor de aangename sfeer ontstond zoals die in de jaren twintig en dertig van vorige eeuw in de grote Amerikaanse jazzclubs moet zijn geweest.
Kortom, de jazz is terug in Harlingen. En als een goed begin het halve werk is, dan gaat de jazz ook voorlopig niet meer weg uit de havenstad. Het eerst volgende lounge-jazzconcert in Trebol staat voor zondagmiddag 11 februari op de agenda. Dan komt het Roaring Twenties Small Orchestra naar Harlingen. De verwachting is dat het dak van de Singelzaal er dan opnieuw af zal gaan.
Hij wordt beschouwd als één van ’s werelds meest complete jazzmusici en bracht meer dan 20 albums uit: Conrad Herwig. De uit New York afkomstige muzikant speelde onder andere met grootheden als Miles Davis, Joe Henderson, Eddie Palmieri, Frank Sinatra en Tom Harrel. Op dinsdag 9 januari treedt Herwig op tijdens het maandelijkse jazzcafé (met jamsessie) van Friejam in Neushoorn. Tijd: 20.30 uur. Entree: gratis.
“If Coltrane played trombone, this is what he would sound like! …Herwig is a MASTER of the trombone. He uses the entire range of the horn, and rips out lines that would make saxophonists envious. His sense of melody and rhythm are unmatched.“
– epinions.com
Conrad Herwig begon zijn professionele carrière in de vroege jaren ’80 met de big band van Clark Terry. In de jaren ’90 werd Herwig steeds populairder als zogenaamde sideman. Naast jazzmuzikant is hij een ervaren pedagoog en geeft wereldwijd clinics en workshops.
Onlangs kwam het nieuwe live album van Carmen Gomes Inc. uit: ‘Carmen Gomes sings the blues – songs from the album Belafonte sings the Blues’. Friejam heeft de primeur: op zondag 10 december vindt het allereerste optreden van ‘Carmen sings the blues’ plaats in Fire Café te Leeuwarden.
Vier muzikanten die de balans zoeken tussen individuele expressie en harmonieus samenspel. Dat is Carmen Gomes Inc. Het nieuwe album van het viertal kwam uit op 1 oktober jl. “Als kind draaide ik de lp ‘Harry Belafonte sings the blues’ helemaal grijs”, aldus Carmen Gomes. Het kwartet ging de uitdaging aan om de liedjes van dit favoriete album opnieuw te arrangeren en te herinterpreteren anno 2017.
De stem van Gomes kan kreunen, grommen en uithalen en laat ze leunen op de bluesy akkoorden en riffs van gitarist Folker Tettero. Ondertussen worden bassist Peter Bjørnild en drummer Bert Kamsteeg door Gomes uitgedaagd om tot het uiterste te gaan. De nummers van Gomes zijn persoonlijk en oprecht, uitdagend en meeslepend en zitten vol passie en energie.
Aanvang concert: 15.00 uur.
Muzikale avonturiers worden ze genoemd, Francien van Tuinen en Reinier Baas. Zondag 19 november treedt het duo samen op in Fire Café in Leeuwarden.
Francien van Tuinen wordt geroemd vanwege haar uitzonderlijke ritmische flexibiliteit. Haar unieke stem is dan ook een hit bij het publiek en de jazzpers. Met haar veelzijdige oeuvre is ze niet voor één gat te vangen. Op haar laatste album Countrified toont zij invloeden van folk en indiepop, waarmee ze een geslaagde cross-over van jazz en pop heeft weten te maken.
Reinier Baas heeft net zoveel lef als Van Tuinen. Als gitarist, componist en bandleider wordt hij geprezen om zijn durf, muzikaliteit en onafhankelijkheid. Zo laat hij graag de wat vrijere vormen van jazz horen. Samen met Francien van Tuinen vormt hij een eigenzinnig jazzduo dat een ‘spannend’ optreden belooft in Fire Café.
Locatie: Fire Café, Nieuwestad 47-49, Leeuwarden
Aanvang: 15.00 uur
Entree: €5,- leden | €20,- niet-leden
Zaterdag 11 november vindt het eerste Friejam Jazz Festival plaats in Neushoorn. Met op één avond optredens van acht Friese Bigbands, vier jazzgroepen en één jazz topact: Estafest.
Estafest is een van de meest opwindende Nederlandse jazzacts van dit moment. Saxofonist Mete Erker, gitarist Anton Goudsmit, violist Oene van Geel en pianist Jeroen van Vliet maken met hun eigen composities en sterke improvisatiedrang van elk concert een explosie van creativiteit.
8 Friese bigbands
Tijdens het festival zijn er optredens van acht Friese bigbands: Big Mill Band, Big Band Leeuwarden ’73, Bogerman Bigband, Bigband Heerenveen, Bigband Drachten, Bigband Friesland, The Academy – Pop & Jazz Orchestra en Bigband Cue.
4 Jazzcombo’s
In het café van Neushoorn ‘The Backstage’ staan vier jazzcombo’s op het podium: Soundboxx, Jochem le Cointre en Jan Ruerd Oosterhaven, The Frisian Jazz Squad en Renske de Boer en Trio.
Kortom: een veelzijdige en verrassende jazzavond .
Friejam Jazz Festival, zaterdag 11 november, 20:30 uur in Neushoorn, Leeuwarden.
De herfst is begonnen, net als het nieuwe jazzseizoen van Friejam. De eerste workshops zijn gestart en er staan verschillende mooie concerten op de agenda. Dit najaar biedt Friejam opnieuw gratis jamsessies aan, met medewerking van gerenommeerde jazzmuzikanten. Nieuw is het Friejam Jazzfestival.
Friejam, de Friese Bond van Jazzmuzikanten, opent dit seizoen spectaculair. Drummer Owen Hart, saxofonist Tineke Postma en bassist Joris Teepe verlenen dinsdag 3 oktober hun medewerking aan een jazzcafé en jamsessie Xtra. Het jazzcafé vindt plaats in cultuurpodium Neushoorn. De toegang is gratis.
Swingen met Biruta
Zondag 8 oktober kan iedereen dansen op de swingende groove van Biruta. Deze band mixt Afro funk, samba, soul en jazz tot een eigen Biruta geluid en ze improviseren er flink op los.
Later in het seizoen volgen concerten van Francien van Tuinen en Reinier Baas en Carmen Gomes Inc.
Festival met 14 acts
Op 11 november vindt het eerste Friejam Jazzfestival plaats. Met op één avond optredens van 9 Friese Bigbands, 4 jazzgroepen en 1 jazztopact. Op friejam.nl staat het volledige programma.
Ze hebben leren samenspelen, uit het hoofd spelen en improviseren. Vrijdag 16 juni presenteert Ananazz, het leerorkest van Friejam, haar eindresultaat: cd ‘Club de Nacht’.
Dertien muzikale jongeren uit Leeuwarden en omgeving vormen Ananazz. Onder begeleiding van docent/saxofonist Kees Romers speelt het orkest Funk, Jazz, Afro-beat, Balkan Beat en Ska. Of, zoals ze het zelf samenvatten, ‘Global Village-music met veel gewelddadige solo’s’.
Atrium
Op ‘Club de Nacht’ staan bewerkingen van bestaande nummers en eigen nummers. De cd werd opgenomen in kunstcentrum Atrium in Sneek. De presentatie van de cd is op vrijdag 16 juni om 20.00 uur in Neushoorn. In het voorprogramma speelt de swingende band Biruta. Entree €7,50 inclusief gratis cd ‘Club de Nacht’.
Samenstelling
Ananazz bestaat uit: Steven Reinink, Emma Tromp en Frode de Roo (trompet), Emma Los, Lukas Graff, Jolmer Terpstra en Jeppe Bandringa (saxen), Rins Hylkema (trombone), Wilbert Kaal (keyboard), Feije Nagtegaal (bas), Bo Oskamp (gitaar/vocals), Jort Leijzenga (drums) en Bouke Ansing (percussie/gitaar).
Optredens tot in Spanje
Elk jaar heeft Ananazz een nieuwe samenstelling. Het leerorkest van Friejam speelde de afgelopen jaren onder meer op het Leeuwarder Straatfestival, Serious Record, City Jazz,Vers, Freeze 2016 en tijdens het European Youth Music Festival in het Spaanse San Sebastian.
Opgeven voor nieuw seizoen
In september start weer een nieuw seizoen van Ananazz. Jongeren tussen de 13 en 18 jaar die deel willen uitmaken van Ananazz, kunnen zich opgeven op www.friejam.n
Op zaterdag 13 mei sluit Friejam het jazzseizoen traditiegetrouw af met JazzFest in Neushoorn Café. Tijdens de feestelijke jazzmiddag zijn er optredens van The Frisian Jazz Squad, Bokito Brasssband en Friejams workshoporkest. De toegang is gratis.
Hiske Oosterwijk met EVA in Fire Café
Het van oorsprong Friese jazztalent Hiske Oosterwijk presenteert zondag 23 april in Fire Café in Leeuwarden haar internationale jazzkwartet EVA. Het concert begint om 15.00 uur en wordt georganiseerd door Friejam.
meer
Zondagmiddag 19 maart speelt 3lax in Fire Café. Het jazztrio geeft een spannende twist aan bekende jazzstandards. Met Winfred Buma op gitaar, Bert Kleijn op drums en Fons Sluyter op bas. Het concert wordt georganiseerd door Friejam.
Liefhebbers van akoestische jazz en cross-overstijlen kunnen op zondag 12 maart komen genieten van Jazzkia. Het internationale jazzkwartet van Saskia Laroo speelt vanaf 15.00 uur in Neushoorn.
Anders dan hun naam doet vermoeden, bestaat de funk- en fusionband Mr. Right alleen uit vrouwen. Zondagmiddag 5 februari staan ze op het podium van Fire Café in Leeuwarden, met zangeres Ineke Dijkstra als speciale gast. Het concert wordt georganiseerd door Friejam.
meer
De legendarische Nederlandse jazzdrummer John Engels (81) treedt niet zo vaak meer op. Maar dinsdagavond 24 januari a.s. is hij in Leeuwarden. Friejam organiseert in Café Neushoorn een concert van het trio Joris Teepe, John Engels en Miquel Martinez.
meer
Friejam presenteert op zondag 18 december om 15.00 uur in Neushoorn te Leeuwarden het Blues Event 2016. Vijftien, met name jonge, Friese muzikanten volgden een masterclass blues van topgitarist Ruben Hoeke. Deze masterclass wordt afgesloten met een bijzonder concert.
meer
Friejam presenteert op zondag 11 december om 15.00 uur in Fire Café te Leeuwarden de Groningse jazzband Linda’s jazz. De band komt met een nieuw programma rond de legendarische zangeres Nina Simone.
meer
Friejam organiseert dinsdag 6 december vanaf 20.30 uur in café Neushoorn te Leeuwarden een jazzcafé en jamsessie Xtra met niemand minder dan de Amerikaanse saxofonist Don Braden. Een jaar geleden was hij ook al in Leeuwarden en dat was een groot succes.
Friejam presenteert op zondag 30 oktober een concert van Fay Lovski & Arthur Ebeling. Ze treden op om 15.00 uur in Fire Café in Leeuwarden. Onder de titel ‘Back to New Orleans’ brengen ze een verrassend muziekprogramma dat bestaat uit een verfijnde mix van jazz, folk, blues, soul, rock & roll en ballades.
meer
De Groninger met Friese roots Will Jasper treedt met zijn kwartet op zondag 16 oktober in Fire Café in Leeuwarden op. Saxofonist Will Jasper is geen onbekende in Leeuwarden. Hij begon zijn muziekopleiding aan de vroegere MPA in Leeuwarden.
Friejam start in oktober met een hippe streetband voor jonge muzikanten: de Bokito Brass Band. De band bestaat uit jongeren tussen de 18 en 35 jaar en wordt geleid door saxofonist Kees Romers en trompettiste Maaike Boonstra. Met dit initiatief wil Friejam de jazzcultuur onder jongeren bevorderen.
meer
Friejam opent het nieuwe jazzseizoen met een bijzonder concert in Neushoorn te Leeuwarden. Op zondag 25 september om 15.00 uur treedt Big Band Friesland op met special guest Ronald Snijders. Hij is een van de beste fluitisten van Nederland, en veruit de meest swingende.
Friejam zoekt muzikanten voor de Masterclass Blues. Deze driedaagse workshop wordt gegeven door gitarist Ruben Hoeke. Hij is één van de beste blues spelers van Nederland.
Friejam organiseert op zaterdagmiddag 14 mei in café Neushoorn te Leeuwarden het JAZZFEST. Met dit jazzfestival sluit Friejam het seizoen 2015 – 2016 af.
meer
Friejam organiseert op zaterdag 23 april, in samenwerking met het Oranjehotel, een dinerconcert met de Friese formatie Ella and her man.
Friejam organiseert op dinsdag 19 april in Café Neushoorn te Leeuwarden een Jazzcafé en Jamsessie Xtra met de New Yorkse zangeres Deborah Brown.
De Friese saxofoniste Tineke Postma won eind 2015 de Boy Edgarprijs, meest prestigieuze jazzprijs van Nederland. Daarom treedt ze op zondag 10 april, op uitnodiging van Friejam, in Leeuwarden op. Het concert vindt plaats in Neushoorn.
De Friese saxofonist en componist Marike van Dijk (1982) is een aanstormend talent in de internationale jazzmuziek. Zondag 20 maart komt ze op uitnodiging van Friejam met het Marike van Dijk Quartet naar Leeuwarden. Het concert vindt plaats in cultuurpodium Neushoorn.
In de reeks Friejam-concerten treedt de Friese jazzband Ultimate Disturbance zondag 28 februari 2016 om 15.00 uur op in Fire Café te Leeuwarden. De band staat onder leiding van de Leeuwarder jazzgigant Anne Zwaga.
Drie internationaal bekende jazzmuzikanten gaan voor Friejam jamsessies leiden café Neushoorn in Leeuwarden. Het gaat om saxofonist Don Braden, zangeres Deborah Brown en bassist Joris Teepe. Don Braden bijt op dinsdagavond 19 januari de spits af.
Friejam haalt wel een heel bijzonder jazztrio naar Leeuwarden. Twee jonge toptalenten, saxofonist Ben van Gelder en gitarist Reinier Baas, vormen samen met de legendarische drummer Han Bennink het Ben van Gelder Trio. Op zondag 24 januari treedt dit trio op in Fire Café in Leeuwarden.
FRIEJAM organiseert zondag 6 december, tussen half twee en vijf uur, een Open Middag in cultuurpodium Neushoorn te Leeuwarden. Bezoekers krijgen informatie over jazzworkshops. En er is een concert van de klezmerband Di Gojim.
WIJNBERGEN! verzorgt op zondag 22 november om 15.00 uur een uniek concert in Trebol in Harlingen. Met Hans Wijnbergen, Oeds Bouwsma, Mats Volshol en Ruben Mulder is de top van de Friese jazz aanwezig. Zij staan garant voor jazz van hoge kwaliteit en muziek die je raakt.
‘Dutch lady of the jazz’ Greetje Kauffeld (75) treedt op zondag 15 november a.s. in Fire Café in Leeuwarden op. Het concert wordt georganiseerd door de Friese jazzorganisatie Friejam.
Super swingende jazz met Caraïbische, Afrikaanse, Amerikaanse en Europese invloeden. Daar zorgt het trio Triangulo voor op zondag 25 oktober om 15.00 uur in Fire Café in Leeuwarden.
Drie zaterdagen volgden twaalf Friese zangtalenten de masterclass ‘Billie Holiday’ onder leiding van de bekende jazzzangeres Astrid Seriese. Op zaterdag 28 november om 20.00 uur vindt in Neushoorn de finale plaats: een groots Billie Holiday Concert met alle deelnemers. Liefhebbers van de muziek van Billie Holiday mogen dit bijzondere concert zeker niet missen!
Superjazz: cocktail van jazz, blues en rock ‘n’ roll
Jazzorganisatie Friejam haalt BRUUT! naar Leeuwarden. De populaire jazzband met Friese roots treedt zondag 11 oktober om 15.00 uur op bij podium Asteriks in de Blokhuispoort. Frontman is saxofonist Maarten Hogenhuis, geboren en getogen in Leeuwarden. Hij hoort inmiddels tot de grote mannen van de Nederlandse jazz.
meer
Omdat ze honderd jaar geleden geboren is, organiseert Friejam in Fire Café in Leeuwarden op zondag 4 oktober om 15.00 uur een ‘Tribute to Billie Holiday’. Billie is één van de meest spraakmakende zangeressen in de jazzgeschiedenis en inspireerde talloze muzikanten.
meer
Friejam zoekt zangeressen en zangers voor de masterclass Billie Holiday. Deze driedaagse workshop wordt gegeven door Astrid Seriese. meer
Friejam en het leerorkest Ananazz gaan de krachten bundelen. Deze samenwerking past in het streven van Friejam om meer jongeren enthousiast te maken voor jazz en geïmproviseerde muziek.
meer
Yanesh! is een veel gevraagde band op jazz- en soulfestivals in Nederland. Zondag 19 april a.s. speelt de band, die druk bezig is met het schrijven van een nieuwe album, eindelijk weer eens ‘thuis’ in Fire Café in Leeuwarden.
meer
Zondag 15 maart 2015 heeft Friejam een primeur. Het eerste Friese optreden van de net opgerichte band van zangeres Renske de Boer: The Blue Quartet. Het optreden vindt plaats in Fire Café in Leeuwarden en begint om 15.00 uur.
Friejam heeft Harlingen gebombardeerd tot bigbandstad. De nieuwe Friese jazzorganisatie programmeert in Harlingen de komende tijd alleen grote orkesten en bigbands. Als eerste is Bigband Friesland aan de beurt op zondagmiddag 1 maart in Theater Trebol.
Het Sander Baan Quartet presenteert op zondag 14 december om 15.00 uur in Fire Café in Leeuwarden het debuutalbum ‘Country Music’. Met dit optreden sluit Friejam 2014 in stijl af.
meer
Het Friese saxofoonquintet Beesax staat op zondagmiddag 23 november om 15.00 uur garant voor een heerlijke jazzmiddag in Fire Café in Leeuwarden, waarbij de saxofoon centraal staat. Beesax is in 1998 opgericht en komt voort uit de Big Mill Band. Onder leiding van de bekende Leeuwarder saxofonist Anne Zwaga heeft de band zich uitstekend ontwikkeld. meer
De Friese jazzband Ultimate Disturbance treedt zondag 19 oktober a.s. om 15.00 uur op in Museum Drachten. Dit is het eerste concert in Drachten van de nieuwe Friese jazzorganisatie Friejam.
meer
De afro-caraïbische jazzband Mangrove treedt zondag 12 oktober a.s. om 15.00 uur op in Fire Café aan de Nieuwestad in Leeuwarden. Dit is het eerste concert in Leeuwarden van de nieuwe Friese jazzorganisatie Friejam.
Vijf jazzmuzikanten hebben Friejam opgericht, een nieuwe Friese jazzorganisatie. Friejam zet zich in voor talentontwikkeling en stimuleert de jazzbeoefening in Fryslân. Om dat te bereiken organiseert Friejam jazzconcerten, jamsessies en jazzworkshops in Leeuwarden, Harlingen en Drachten.
Van harte welkom bij Friejam! Via deze site willen we je op de hoogte houden van onze activiteiten. Waar en wanneer zijn de concerten? Waar kun je deelnemen aan een jazzworkshop?