Dubbelconcert Masterclassband Modern Creative en Talking Cows

27 februari 2018

De door Friejam georganiseerde Masterclass Modern Creative (foto Gitta Overmaat) onder leiding van topsaxofonist, arrangeur en dirigent Frans Vermeerssen wordt zaterdag 10 maart afgesloten met een spetterend dubbelconcert in de Arena van poppodium Neushoorn in Voor de pauze laat de Masterclassband horen wat zij in drie sessies geleerd hebben en na de pauze treed de gerenommeerde band Talking Cows op. De aanvang is 20.00 uur

Veel muzikanten improviseren nog op jazz-standards en laten zich met name inspireren door jazzstijlen die in het midden van de vorige eeuw zijn ontstaan zoals swing, bebop, modale jazz, freejazz en jazzrock. Vanaf de jaren negentig zijn veel jazzmusici gaan improviseren op basis van vrijere vormen, met veel invloeden van buiten de jazz en op basis van andere harmonieën. De jazz die daaruit voortkomt, wordt wel als ‘modern creative’ aangeduid. Een uitgesproken vertegenwoordiger van deze stijl is Frans Vermeerssen. Hij heeft een aantal ervaren muzikanten de fijne kneepje van deze moderne loot aan de jazzboom bijgebracht en het resultaat is meer dan verrassend.

Talking Cows werd in het najaar van 2004 opgericht door pianist Robert Jan Vermeulen en saxofonist Frans Vermeerssen. Voordien hadden beiden nog nooit samengespeeld en niet lang daarvoor bevonden zij zich aan de uiteinden van het spectrum van de Nederlandse jazz. Het idee werd geboren de verschillende achtergronden tot onderwerp van de muziek te maken in een nieuw op te richten kwartet. In Yonga Sun (drums) en Dion Nijland (bas)vonden ze de ideale ritmetandem: muzikanten met een open vizier, ervaring in uiteenlopende muzieksoorten en uiterst creatief.  De aanvankelijk nog wat gescheiden stijlelementen (met als uitersten de vrije klankexploraties en de traditionele jazz) zijn samengesmolten tot een nieuwe blend. De composities van Vermeerssen en Vermeulen putten nog steeds uit de rijke jazztraditie variërende van blues, rythmchanges, Ellington tot impro en funk. Wie zich muzikaal wil laten verrassen moet er dus bij zijn op zaterdag 10 maart in Neushoorn.

Talking Cows

.

terug
Spring naar toolbar