Dubbel gevoel bij feestelijk slot jazzseizoen in Trebol

29 april 2019

Het was een feestelijk slot van het tweede seizoen van het Centrum Traditionele Jazz Harlingen(CTJH), het dubbelconcert op zondagmiddag 28 april in stadsschouwburg Trebol in Harlingen. Een afsluiting ook met een dubbel gevoel, want het was tevens het allerlaatste jazzconcert van het CTJH in Trebol dat in augustus definitief zijn deuren sluit.

 Door Max van den Broek

 Het slotconcert in de zeer goed gevulde grote zaal van Trebol begon met een optreden van de Roaring Twenties Experience, het leerorkest van het CTJH. Het 23 man/vrouw sterke orkest onder leiding van Arend Huisman speelde een aantal swingende, traditionele jazzsongs uit het repertoire dat in het roerige jaren twintig van de vorige eeuw in Amerika is ontstaan. Zij deden dat vol overgave, passie en enthousiasme. Dat er soms iets misging, een te late inzet, een niet al te zuivere noot of een tempo dat hier en daar dreigde te ontsporen, mocht de pret niet drukken. Het is niet voor niets een leerorkest en al doende leert men.

Na de pauze was het de beurt aan de Seaside Rendezvous Jazzband, een speciaal voor dit concert door de Harlinger trompettist Jemke Visser samengestelde gelegenheidsformatie van muzikanten waar hij in de afgelopen vijftig jaar mee heeft gespeeld. Oude rotten in het vak dus, die zowel het repertoire als hun instrument tot in de perfectie beheersen. De band had dan ook aan  één repetitie genoeg om een wervelende show neer te zetten. Ze speelden vooral jazzstandards als Lazy River, On the Sunny Side of the Street, Danny Boy en All of me. Ze improviseerden, gaven eigen draaien aan de klassieke werken en zweepten elkaar op tot grote en soms muzikaal verrassende hoogtes. Rustpunt in dit soms stevige muzikale geweld was zangeres Monique Masé die met haar soepele stem, fijne intonaties en mooie fraseringen deze veel gezongen jazznummers toch weer van een fraai nieuw jasje wist te voorzien.

Het slotfeest eindigde dan ook met een bomvolle dansvloer en een staande ovatie voor de muzikanten. Tegelijkertijd beseften alle aanwezigen ook dat dit  de laatste keer zou zijn dat het dak van Trebol er tijdens een jazzconcert zo af zou gaan. Het CTJH gaat overigens wel door. Er wordt druk gezocht naar een nieuwe locatie voor zowel de concerten als de oefenavonden van het leerorkest. De jazz staat in Harlingen weer op de kaart en daar mag door de sloop van Trebol geen einde aan komen.

 

Foto: Seaside Rendevous Jazzband (Foto: Gitta Overmaat)

terug
Spring naar toolbar