Jazzfest Friejam: een blik op de toekomst

23 april 2018

Friejam heeft het seizoen 2017/2018 op zaterdag 21 april in de Leeuwarder poptempel Neushoorn afgesloten met een sfeervol Jazzfest. Drie workshoporkesten en twee leerorkest lieten horen wat zij allemaal in huis hebben en dat bleek heel wat te zijn. Aan het slot was dan ook maar één conclusie mogelijk: jazz en alle aanverwante muziekstijlen hebben nog altijd de toekomst.

Het repertoire van het Harlinger workshoporkest Roaring Twenties, de jazz uit de jaren ’20 van de vorige eeuw, zal niet direct geassocieerd worden met de toekomst. Toch bleek deze muziek door de frisse arrangementen van bandleider Arend Huisman niets aan kracht te hebben ingeboet. Het is nog altijd lekker in het gehoor liggende swingende muziek die de tand des tijds goed heeft doorstaan en dus voor nieuwe generaties muzikanten nog altijd toekomst heeft.

Het optreden van de workshopband Spelen in een Band onder leiding van Laurens Blinxma toonde aan dat klassieke popsongs door een pittige blazerssectie aangenaam nieuw en zelfs jazzy kunnen klinken. Blues is de muziek waarin nagenoeg alle emoties zijn samengebald: van een lach tot de traan en van de liefde tot het gebroken hart. Muziek van alle tijden dus, met veel enthousiasme en passie gespeeld door de Bluesworkshopband.

Het cliché ‘Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst’ werd tijdens het Jazzfest weer helemaal waargemaakt. Friejam heeft met de leerorkesten Anazazz (de jongste jeugd) en de Bokito Streetband (de oudere jeugd) de muzikale toekomst van Friesland in huis. Beide orkesten swingen als een trein. Zowel de kwaliteit als de passie spatten van hun spel af en door hun ongekend grote enthousiasme is het voor het publiek onmogelijk stil te blijven zitten of staan. Heerlijke opzwepende muziek die vrolijk maakt en de zon op een zonovergoten zaterdag nog harder liet schijnen. Met de muzikale toekomst van Friejam zit het wel goed.

Tussen de Friejamorkesten door zorgde het Jazz Quartet Jan Ament voor echte onversneden jazz in de stijl van grootheden als de  Bill Evans, Oscar Peterson, John Coltrane en Joe Lovano. Ook die muziekstijl heeft nog altijd toekomst, want het kwartet speelde in die stijl door pianist Jan Ament geschreven eigen repertoire. Bovendien speelde Ament op een door hem aan Neushoorn en Friejam geschonken meer dan honderd jaar oude vleugel die in de Leeuwarder poptempel een hele nieuwe toekomst tegemoet gaat. Het Jazzfest werd op onnavolgbare wijze gepresenteerd door entertainer Danny Panadero die met zijn uitstekende gitarist Lennard Fopma en zijn koffer vol mondharmonica’s tevens liet horen dat hij ook blues uitstekend beheerst.

De bijgevoegde foto van leerorkest Ananazz en de video’s zijn gemaakt door Gitta Overmaat.

terug
Spring naar toolbar