Veelzijdig jazzfestival kroon op werk Friejam

18 april 2019

Friejam jubileerde zaterdagavond 13 april in Neushoorn in Leeuwarden met een grootst opgezet jazzfestival. In maar liefst drie zalen traden gedurende de avond 10 bands op. Diversiteit was uitgangspunt bij de programmering van dit festival dat daardoor een zeer veelzijdig karakter heeft gekregen. Het is een staalkaart geworden van jazz en alle aanverwante stromingen waar Friejam de afgelopen vijf jaar oor en oog voor heeft gehad. In die zin is het een zeer geslaagd festival geworden van hoge muzikale kwaliteit. Een indoor jazzfestival zoals Leeuwarden in jaren niet heeft gehad en de kroon op het werk van vijf Friejam.   

Door Max van den Broek

Het brede pallet van bands zorgde ervoor dat iedereen tijdens het festival aan zijn trekken kon komen. Voor de ware jazzpuristen was er de Roaring Twenties Experience, het jazzorkest van het Centrum Traditionele Jazz Harlingen, maar het leuke van zo’n festival is dat het ook de gelegenheid biedt om uit de eigen muzikale comfortzone te stappen en je eens te laten verrassen door hele andere jazzgerelateerde muziekstijlen. Zo speelde een workshoporkest onder leiding van Frans Vermeerssen onvervalste Modern Jazz van Roland Kirk en was er de bijzondere improvisatiejazz van gitarist Jorrit Westerhof met zijn trio. Zangeres Evelien Storm en haar band zorgde met een en ingetogen concert voor uitzonderlijk goede vocale jazz. De funk en soul kwam van Sabrine Starke en haar strakke band, terwijl Biruta met swingende latinklanken Neushoorn op zijn grondvesten deed trillen. Dat de grenzen tussen jazz en klassiek maar heel dun zijn lieten het cross-overorkest Coal Harbour, saxofoonkwartet Vlam en Fuse horen.

Vlam bestaat uit vier klassiek geschoolde jonge meiden die het klassieke repertoire tot in de puntjes beheersen, maar hun hand evenmin omdraaien voor mooie eigen interpretaties van het werk van Gerswin, een fijne improvisatie op een videoclip met rappachtige teksten en een mooie stevige jazzpartij met als gastspeler saxofoniste Gabija Baruyte uit Litouwen. Het is mooi om te zien hoe jonge muzikanten hun eigen draai geven aan de jazz waardoor die weer een hele nieuwe dimensie krijgt en opmerkelijk fris en verrassend klinkt.

Dat is iets wat het inmiddels gerenommeerde ensemble Fuse ook doet. Ook hun basis is klassiek, maar zij bewerken net zo makkelijk een stukken van Miles Davis en de YellowJackets voor hun bezetting met violen, cello, bas en percussie als Ierse traditionals of een modern dj-stuk. Kortom, het was een mooie, boeiende en verrassende muzikale avond. Een festival dat met durf en veel gevoel van artisticiteit is geprogrammeerd. De kroon op het werk van vijf jaar Friejam. Jammer alleen is dat het festival niet de publieke belangstelling heeft gekregen die het op basis van omvang en kwaliteit zeker had verdiend.

Foto en video: Gitta Overmaat

 

terug
Spring naar toolbar