De ‘oude meuk’ van Fay Lovsky & Arthur Ebeling

20 december 2018

Friejam sloot zondagmiddag 16 december het concertjaar 2018 af met een optreden van Fay Lovsky & Arthur Ebeling. In een goedgevulde Catszaal boven het Fire Café zorgde dit bijzondere muzikale duo voor een aangename middag van hoge muzikale kwaliteit ingebed in een aangename, soms bijna cabareteske presentatie waarbij zij hun eigen kijk op de wereld en zijn muziek op een zeer humoristische wijze met het publiek deelden.

Onder het motto ‘Oude meuk is ook leuk’ grasduinden multi-talent Fay Lovsky en gitarist Arthur Ebeling vrij door alle muziekstijlen. Country, folk, blues, Nederlandstalige werk, jazz, het kwam in Leeuwarden allemaal voorbij. En overal gaven zij een eigen draai aan en vertelden zij hun eigen verhaal bij de nummers. Dus werd de inmiddels vanwege de Me Too-discussie in Amerika verboden klassieke song ‘Baby, it is cold outside’, de in 1944 geschreven tekst wordt nu als vrouwvijandig bestempeld, met verve door het duo gezongen. Volgens Fay Lovsky omdat het een mooi lied is en het nu eenmaal zo gaat tussen mannen en vrouwen. Verder kwam er ook werk voorbij van onder andere Cole Porter, The Ink Spots, Frank en Nancy Sinatra , maar ook eigen werk van beide muzikanten. Het zorgde voor een mooie balans in dit perfecte muzikale huwelijk, waarbij Ebeling in vooral de bluesnummers liet horen waarom hij door collega-gitaristen tot de beste van de wereld wordt gerekend.

Ook vocaal past het duo uitstekend bij elkaar en hun voorliefde voor ongebruikelijke klanken en bijzondere effecten is eveneens een gedeelde passie . Vooral Fay Lovsky kan op de meest uiteenlopende instrumenten zeer goed uit de voeten en zo werd er dus behalve op de gitaar door haar gespeeld op de zingende zaag, de wat zij noemde de blaaspiano (melodica) en de theremin. Deze in 1919 door Léon Theremin ontwikkelde eerste anologe synthesizer is in staat om via handbewegingen traploos de toonhoogte te veranderen. Het instrument kan van grommend laag naar het ijle hoge janken van een hond en dat kwam uitstekend van pas bij het slotnummer ‘Mexicaanse hond’, waarbij ze op zeer komische wijze het instrument laat bespelen door die hond (een handpop). En terwijl de eerste sneeuw van dit jaar buiten langzaam aan het smelten was, mocht haar het grote kersthit ‘Christmas was a friend of mine’ in de warme Catszaal natuurlijk niet ontbreken. Vervolgens kwam in een geheel eigen versie van Ebeling ‘Rudolf the red nosed reindeer’ voorbij en leerden we ook nog dat een het countrynummer ‘Mockingbird Hill’ van Les Paul en Mary Ford eigenlijk gewoon een Beiers jodellied is. Zo werd het een sfeervol en bijzonder concert met rare klanken en effecten, grappige dialogen, veel interactie met het publiek en niet in de laatste plaats uitstekende muziek. Een mooi slotakkoord dus van het Friejam concertjaar 2018.

Foto en video: Gitta Overmaat

terug
Spring naar toolbar