De muzikale perfectie van Swing Du Nord

12 november 2018

Het tweede concert dit seizoen van het Centrum Traditionele Jazz Harlingen in een goed gevulde Singerzaal van Stadsschouwburg Trebol in Harlingen is aflopen zondag 11 november een bijzondere muzikale happening geworden. Op het podium stond Swing Du Nord, bestaande uit vier topmuzikanten die een de passie delen voor de typische swingmuziek uit de jaren ’40, ’50 en ’60 en melancholische, opzwepende zigeunermuziek. Muziek die zij tot in de puntjes beheersen.

Het unieke aan dit kwartet is de combinatie van instrumenten met Willem Wolthuis op viool, Wim de Bos op klarinet, Don Hofstee op gitaar en Hans Lass op contrabas.Zij beheersen het repertoire van Hot Club de France (Django Reinhardt/Stéphane Grappelli) tot in de perfectie, waarbij het een genot is om te kijken naar de vingervlugheid van gitarist Hofstee. Maar ook voor de Oosteuropese zigeunermuziek, waarvan de contstante tempowisselingen van trage melancholiek naar opzwepende swing het kenmerk zijn, draaien zij hun hand niet om. Net zomin voor als voor klassieke jazzstandaards, zoals bijvoorbeeld Autunm Leaves, die zij voor het voor deze muziek ongebruikelijke instrumentarium prachtig hebben weten te arrangeren. Het strakke baswerk van Hans Lass in combinatie met de mooie, volle klank van de klarinet spelen daar een cruciale rol in.

Zelfs voor een blues op verzoek, die zij dan ook gekscherende de ‘Harlinger blues’ noemden, was dit kwartet te porren. Het vakmanschap van deze mannen is zo groot dat violist Willem Holthuis solo’s af toe wist te mengen met een vlugje Mozart. En zo werd het dus de middag van de muzikale perfectie in Harlingen. Het volgende concert staat voor zondag 13 januari 2019 gepland. Dan komt de Second Life Jazz Band met de authentieke New Orleans Sound naar Harlingen.

Foto/video: Gitta Overmaat

terug
Spring naar toolbar