Workshop Gypsy Jazz in Harlingen

27 november 2018

In de workshop Gypsy Jazz in Harlingen gaat docent Ronald Kamphuis de mysteries van het spelen van de muziek van de Hot Club de France ontrafelen. Deze muziekstijl wordt tegenwoordig vaak aangeduid als “Gypsy jazz”. De stijl is in de jaren ‘30 in Parijs ontstaan door het Quintette du Hot Club de France, een groep waarbij gitarist Django Reinhardt (foto) en violist Stéphane Grappelli de solisten waren. De “Hot Club” muziek laat zich omschrijven als een kruisbestuiving tussen Amerikaanse swingjazz en de Franse musette, aangevuld met de zigeunerroots van Django Reinhardt. Aanvankelijk werd het uitgevoerd op enkel snaarinstrumenten (gitaar, viool, contrabas) maar later zijn er ook opnames gemaakt met bijvoorbeeld klarinet en zang. Nederlands bekendste moderne vertolker van deze muziekstijl is ongetwijfeld het Rosenberg Trio.

Gitaardocent Ronald Kamphuis (1983) is al jaren gefascineerd door deze muziek. In 2006 studeerde hij af aan het Groningse Prins Claus Conservatorium, waar hij jazzgitaar studeerde. In de jaren die volgden heeft hij in zeer diverse bands gespeeld, variërend van jazz en popmuziek tot cabaret. Maar de gypsy jazz is altijd een rol blijven spelen. Na zijn afstuderen heeft hij lessen en/of workshops gevolgd bij o.a. Nousche Rosenberg, Joscho Stephan, Reinier Voet, Sebastien Gineaux en Antoine Boyer.

Naast het verstrekken van de nodige achtergrondinformatie zal er tijdens de workshop uiteraard veel muziek gemaakt gaan worden! Er komt veel van het klassieke Hot Club repertoire voorbij en we gaan kijken naar de typische gypsyjazz begeleidingsstijl (“la pompe”) en de bijbehorende akkoordgrepen, soleertechnieken en ideeën voor improvisaties. De gypsyjazz leent zich uitstekend voor jams in grotere groepen, mits er een goede rolverdeling wordt besproken.Voor gitaristen is het goed om te weten dat deze speelstijl gebaseerd is op spelen met een plectrum. Ook helpt het om al wat ervaring te hebben in tenminste het spelen van barréakkoorden en melodieën en toonladders. Andere instrumenten zijn meer dan welkom! Met name de viool, klarinet, contrabas en accordeon hebben een sound die zeer goed mengt bij dit repertoire.

Voor meer informatie en aanmelding: klik op de knop Workshops op deze site. De workshop gaat van start wanneer tenminste 10 deelnemers zich hebben opgegeven.

terug
Spring naar toolbar