De trombone van Conrad Herwig scheurt, huilt, smeekt, zingt, klaagt en swingt

9 januari 2019

Hij wordt beschouwd als één van ’s werelds meest complete jazzmusici en bracht meer dan 20 albums uit: Conrad Herwig. De uit New York afkomstige muzikant speelde onder andere met grootheden als Miles Davis, Joe Henderson, Eddie Palmieri, Frank Sinatra en Tom Harrel. Net als vorig jaar rond deze tijd was hij gisteravond, dinsdag 9 januari, de speciale gast tijdens het eerste jazzcafé & jamsessie van Friejam in 2019.

En net als vorige jaar werd het weer een bijzondere avond. In een zeer goed gevuld Café De Backstage trapte Herwig samen met het drummer André Valkenburg, bassist Wytze van der Meer en saxofonist Tim de Vries af met een miniconcert. Dat mini zat hem overigens vooral in het aantal nummers, vier in totaal, dat de heren speelden. Toen zij daarmee klaar waren was er inmiddels een uur verstreken. De New Yorkse trombonist had toen echter wel een staalkaart van zijn kunnen getoond. Het zal menigeen in de zaal verbaasd hebben welke geluiden je allemaal uit een trombone kunt halen. Hij liet zijn instrument scheuren, janken, smeken, zingen, klagen, vleien en swingen. Tegelijkertijd gaf hij ook alle andere muzikanten volop de ruimte om te soleren en te improviseren. Zij zochten onder zijn leiding steeds de grenzen van de thema’s op, maar vielen er nooit over heen. Het maakte het concert wel boeiend en verrassend. Een mooier begin van muzikaal begin van 2019 had Friejam zich niet kunnen wensen.

Na dit concert en een korte pauze was het tijd voor de jamsessie. En ook daarbij kan er niet anders geconstateerd worden dat er op zeer hoog niveau gemusiceerd werd. Bijna per nummer veranderde de setting op het podium, maar dat ging nooit ten koste van de kwaliteit. Hoewel de meeste muzikanten zelden of nooit samengespeeld hadden, was daar op die druiligere en winderige dinsdagavond in Leeuwarden niets van te merken. Op vallend was wel dat er naast een pianist, een drummer, drie saxofonisten en drie zangeressen twee trombonisten aan de sessie meededen. Zoveel hebben er nog niet eerder tegelijk aan een jamsessie deelgenomen. Maar ja, wat wil je als je de grootmeester van trombone in huis hebt. Daar wil je natuurlijk graag naar luisteren, van leren en als het dan even kan ook mee samenspelen. En dat kon dus. Het laatste nummer speelde Conrad Herwig zelf mee en zo stond er mooie blazerssectie met drie trombones en twee saxofonisten en een strak begeleidingstrio op het podium. Herwig had de touwtjes strak in handen en instrueerde de blazerssectie tijdens het spelen over volgende  thema’s die na solo’s ingezet moesten worden. En zo werd heteen spetterend en swingend slotakkoord van prachtige muzikale start van het lustrumjaar van Friejam. Het volgende jazzcafé met jamsessie staat gepland voor 5 februari. Dan is zangeres Renske de Boer de speciale gast en ook dat belooft weer een bijzondere avond te worden. Noteer het dus vast in de agenda en mis het niet!

Foto: Albert Smit

Voor meer foto’s door Albert Smit  van dit jazzcafé met jamsessie: zie de Galerij op deze website.

 

terug
Spring naar toolbar