Terug in de tijd met salon- en dansorkest Decadentia

20 maart 2018

Het Centrum Traditionele Jazz Harlingen (CHTJ) pakt zondagmiddag 8 april met het vierde jazz-loungeconcert van dit seizoen in Stadsschouwburg Trebol in Harlingen groots uit. Op het programma staat dan een concert van het salon- en dansorkest Decadentia. Dit orkest speelt geheel in stijl de oorspronkelijke dansmuziek uit de jaren ’20 en ’30 van de vorige eeuw. De aanvang is 15.00 uur.  

Oude tijden herleven tijdens een concert van salon- en dansorkest Decadentia. De sfeer uit tijden van ‘The Great Gatsby’ keert dan voor even terug door de vrolijke muziek die zij op het repertoire hebben staan. Het orkest heeft wat men in muziekkringen een ‘Berlijnse bezetting’ noemt. Dat is een combinatie van strijk – en blaasinstrumenten die wordt gezien als voorloper van de bigband. Decadentie bestaat vijftien muzikanten die ook geheel in de kleurrijke stijl van de twintiger jaren van vorige eeuw zijn gekleed.

De band speelt de oorspronkelijke dansmuziek uit die vervlogen jaren. De crooner van het orkest, Bert Grommers, verstaat daarbij de kunst om meertalige teksten op authentieke wijze te vertolken. Het is muziek die in die sombere periode van economisch slechte tijden en oorlogsdreiging werd gemaakt om de mensen op te beuren en die zich uitstekend leent voor vlotte dansen zoals de Charleston.

Decadentia is al vele jaren een begrip in binnen- en buitenland. Het orkest, ooit opgericht door studenten van het conservatorium in Zwolle, beheerst de muziekstijl van de Roaring Twenties al meer dan 40 jaar tot in de perfectie. Dat belooft dus weer een mooie muzikale middag te worden in Harlingen, waarbij het misschien nog dringen wordt ook op de dansvloer.

De concerten van het CTHJ worden georganiseerd onder de paraplu van Friejam en met medewerking van  Tuincentrum van der Meer, Homminga’s Fijne Winkeltje, Trebol en de gemeente Harlingen.

terug
Spring naar toolbar