Eerste concerten nieuwe seizoen Friejam bekend

29 mei 2018

Hoewel de laatste klanken van seizoen 2017-2018 nog maar nauwelijks zijn weggestorven, wordt er achter de schermen al weer hard gewerkt aan de programmering voor het seizoen 2018-2019. En het belooft weer een mooi seizoen te worden met fijne concerten, verrassende jamsessies en boeiende workshops.

En hoewel de voorbereiding nog in volle gang zijn kunnen we nu alvast een klein tipje van de sluier op te lichten en de eerste concerten bekend te maken. Zo opent Friejam het concertseizoen op 21 oktober met niemand minder dan drummer John Engels. Dat wordt een bijzonder concert, want de inmiddels 83-jarige Engels komt naar Leeuwarden om zijn 65-jarige jubileum als drummer te vieren. Hij speelde onder andere met Stan Getz, Chet Baker, Glifford Brown en Dizzy Gillespie, maar voor dit speciale concert in Leeuwarden is op verzoek van Engels een bijzondere band van muzikanten uit Noorden samengesteld bestaande uit Anne Zwaga (saxofoon), George Pancras (trompet), Joe Dinkelbach (toetsen) en Joris Teepe (bas). Muzikanten dus die het bebop-stijl waar Engels een meester in is op hun duimpje kennen. Dat belooft dus nu al een legendarisch concert te worden.

Het tweede concert dat inmiddels vast staat vindt plaats vlak voor de kerst op 16 december. Dan komen Fay Lovsky en Arthur Ebeling naar Leeuwarden. Dit bijzondere muzikale duo is al eens eerder te gast geweest bij Friejam en dat was zo’n groot succes dat is besloten hen nog een keer naar de Friese hoofdstad te halen. Fay Lovsky is zangeres en componist, maar eigenlijk een muzikale alleskunner. Zo bespeelt ze ook diverse instrumenten, waaronder hele bijzondere zoals de theramin en de zingende zaag. Ze voelt zich thuis in diverse muzikale stijlen. Ze scoorde een kersthit (Christmas was a friend of mine), maar speelt ook jazz, schrijft Nederlandstalige nummers en maakt filmmuziek.

Arthur Ebeling is een begenadigd gitarist en singer-songwriter die zich heeft bekwaamd in  rhythm & blues en country-blues vermengd met jazz invloeden geïnspireerd door Ray Charles, Tom Waits en Eddie Cochran. En volgens kenners en collega’s behoort hij tot de beste gitaristen ter wereld. Een mooi concert om 2018 uit te luiden. Reden genoeg dus om deze twee concerten alvast in de agenda te zetten. En houd deze site in de gaten voor de rest van de programmering van het nieuwe seizoen. Dit is, zoals al eerder aangegeven, tenslotte nog maar een tipje van de sluier.

 

terug
Spring naar toolbar