Drummer John Engels (83) jubileert bij Friejam

2 oktober 2018

Het eerste concert van het seizoen 2018-2019 van Friejam op zondag 21 oktober is direct een bijzonder concert. Dan komt namelijk de inmiddels meer dan legendarische drummer John Engels ter gelegenheid van zijn 65-jarige jubileum als slagwerker naar Leeuwarden. Daar geeft hij samen met een door saxofonist Anne Zwaga samengestelde gelegenheidsband een concert in de Catszaal boven Fire Café aan de Nieuwestad in Leeuwarden. De aanvang is 15. 00 uur.

 John Engels is geboren in Groningen in een famile van slagwerkers. Zijn opa, vader, broers en zus, allemaal trommelden ze er lustig op los. Het was dan ook niet vreemd dat hij in 1953 naar het conservatorium ging om zich in het vak van slagwerker te bekwamen. Dat was echter geen succes, omdat de linkshandige John daar dan rechtshandig zou moeten gaan drummen. Daar voelde hij niks voor, maar het drummen zit hem zo in het bloed dat hij ook zonder conservatorium zou uitgroeien tot één van de grootste drummers ter wereld.

Zijn talent werd al snel onderkend en hij kreeg de kans om met grootheden als MaryLou Williams en Pia Beck te spelen. Het betekende zijn doorbraak. Hij maakte naam als vaste begeleider van de legendarische  ‘Diamond Five’, de beste en modernste jazzband van Nederland in de jaren ’50 en ’60. Daar werd in de Amsterdams Jazzclub Sheherazade, de thuisbasis van de band, ook het fundament gelegd voor zijn internationale carriére vanwege de vele Amerikaanse musici die daar tijdens hun Europese tournees langs kwamen om met Engels en consorten te jammen.

Zo heeft John Engels de afgelopen 65 jaar wereldwijd gespeeld met jazzgroten als Stan Getz, Chet Baker, Benny Bailey, Lee Konitz, Dizzy Gillespie, Monty Alexander, Art Farmer en Toots Tielemansm en dit is nog maar een  klein topje van de ijsberg van grote jazznamen die zijn palmares sieren. Speciaal voor het concert in Leeuwarden heeft de Friese saxofonist Anne Zwaga een gelegenheidsband samengesteld die naast Zwaga bestaat uit George Pancras (trompet), Joe Dinkelbach (toetsen) en Joris Teepe (bas).

Foto: Jelmer de Haas

 

terug
Spring naar toolbar