Friejam en Ananazz bundelen krachten

27 augustus 2015

Friejam en het leerorkest Ananazz gaan de krachten bundelen. Deze samenwerking past in het streven van Friejam om meer jongeren enthousiast te maken voor jazz en geïmproviseerde muziek.
Ananazz is vijftien jaar geleden door saxofonist en docent Kees Romers opgericht als workshoporkest van Parnas voor jongeren tussen de 12 en 18 jaar. De band bestaat uit muzikale en enthousiaste Friese jongeren, met Leeuwarden als thuisbasis. Het repertoire is gevarieerd: van pop en Oost-Europese volksmuziek tot jazz en latin, met altijd veel ruimte voor solo’s. Toen Parnas ter ziele ging, heeft Romers Ananazz zelfstandig een aantal jaren voortgezet. Om het orkest meer continuïteit te bieden, zocht hij samenwerking met Friejam. Deze nieuwe jazzorganisatie organiseert in Leeuwarden al een aantal muziekworkshops voor volwassenen. Met Ananazz heeft Friejam nu ook een aanbod voor jongeren.

Optredens
Optredens blijven een belangrijk speerpunt van Ananazz. Per jaar heeft het leerorkest minimaal tien optredens, op (straat)festivals, poppodia en eigen projecten. Het eerstvolgende optreden is op zondag 30 augustus tijdens de Uitmarkt in Leeuwarden. De presentatie vindt ’s middags om zowel 14.00 als 17.00 uur plaats op het podium van Kunstkade. Voor enkele nieuwe leden is dit optreden tevens hun ‘debuut’ als uitvoerend muzikant. Ananazz heeft nog ruimte voor enkele jonge muzikanten.

Neushoorn
Om meer aansluiting te zoeken bij jongeren gaat Friejam ook samenwerken met Neushoorn in Leeuwarden. Alle workshops, ook die van Ananazz, en een deel van de concerten worden in het nieuwe poppodium georganiseerd. Het café van Neushoorn wordt daarnaast elke dinsdagavond omgetoverd tot een jazzcafé met regelmatig jamsessies voor Friese muzikanten. De populaire jazzband BRUUT! verzorgt op zondag 11 oktober het eerste concert van Friejam in Neushoorn.

terug
Spring naar toolbar