Renske de Boer zingt de sterren van de hemel

6 februari 2019

Friejam’s maandelijkse jazzcafé &  jamsessie op dinsdagavond 5 februari in een afgeladen café De Backstage (Neushoorn) in Leeuwarden is een kwalitatief hoge en zeer aantrekkelijke muzikale avond geworden. Niet in de laatste plaats door de aanwezigheid van gastzangeres Renske de Boer. Zij opende met Trio Valkenburg  het jazzcafé met drie fraaie jazzstandaards,  waarbij de lat muzikaal direct hoog werd gelegd. En dat hoge niveau wisten de diverse muzikanten die na de pauze aan de jamsessie deelnamen met haast speels gemak vast te houden.

Door Max van den Broek

De uit Friesland afkomstige zangeres Renske de Boer behoort tot de nieuwe generatie jazz-zangeressen die Nederland rijk is. En binnen die generatie behoort zijn inmiddels tot de absolute top. Met haar flexibele stem, haar fijne intonatie en ietwat luie timing geeft zij de nummers die zij zingt steeds weer een eigen draai.  Of het nu gaat om de klassieker Blue Moon, het fraaie PS I Love You of gevoelige Guess Who I Saw Today?, ze laat ze allemaal even fris en net even anders dan anders klinken. Haar eveneens perfecte dictie zorgt er dan ook nog eens voor dat er tekst meer worden dat zomaar woorden op een melodie. Ze vertelt echt een verhaal en dat doet ze zeer geloofwaardig. We hebben in Nederland natuurlijk een aantal vooraanstaande lady’s of jazz die ook wereldwijd hun partijtje meer dan meespelen zoals Fay Claassen, Denis Jannah en natuurlijk niet te vergeten de grand old lady Greetje Kauffeld en voorheen natuurlijk ook Rita Reys, maar Renske de Boer heeft echt alles in zich om zich ook vooraan in dit rijtje te kunnen scharen. En zoals zij op die druilerige dinsdagavond in Leeuwarden de sterren van de hemel zong zou dat best wel eens heel snel kunnen gaan gebeuren.

Het hoge niveau van  Renske de Boer weerhield een keur aan muzikanten er na de pauze niet van om ook het podium te betreden voor de jamsessie. Er werd in allerlei verschillende samenstelling gedrumd, gebast, gitaar gespeeld, op saxofoons geblazen en gezongen. En het leek er op dat de hoge lat voor iedereen een uitdaging was, want het niveau bleef de rest van de avond heel hoog. Het was overigens wel de avond van de ballades. Kennelijk had Renske de Boer daar met haar opening ook de toon voor gezet, want zij domineerden het repertoire van de rest van de avond met af en toe een uitstapje naar een  sneller nummer en scheurende blues. Dat maakt allemaal niet uit. Zolang er passie en enthousiasme is bij de uitvoering en het plezier van de muzikanten op het podium als een vonk overslaat op het publiek in de zaal, is het repertoire uiteindelijk van ondergeschikt belang. Dan hebben we het gewoon over een jamsessie zoals een jamsessie moet zijn.

Foto/video Renske de Boer: Gitta Overmaat. Voor meer foto’s van dit jazzcafé & jamsessie: zie de galerij op deze website.

terug
Spring naar toolbar